30. juli 2012

Pølsepai

Pølse og poteter er kjempepopulært, men jeg vi gjærne lure inn litt grønnsaker også,
 med bare 4 personner til bords så kan man lage en pai og det er nok mat til alle.
Resultatet ble da denne som jeg synes var litt morsom, alt på ett brett :-)

Paibunn, squash i skiver, kokte poteter i skiver, halv-stekte pølser (pølser i Frankrike er laget av grov kjøttdeig: kjempegode), saus av crème fraîche og sennep, ost, fersk timian.





ca. 15 minutter på 200 grader.



Litt salat først og en youghurt til dessert, selvfølgelig ferskt god baguette :-)

Bon Apètit !

29. juli 2012

Grønnsakssaus

Som tilbehør eller hovedingrediens, superraskt å lage og kan brukes som grunnlag til alt, fordi som vil ha litt kjøtt er det bare å tilsette kjøttdeig, kyllingfilet, bacon, kjøttrester...



Kan brukes som pastasaus, til ris, på pizza, i en grateng, på brødskiva... you name it...

Du kan også bruke det du måtte ha av grønnsaker og det du liker av krydder så egentlig er det ikke en fast oppskrift, men her er nå dagens variant i forhold til avlingen fra grønnsakshagen...

grønn og gul squash, grønn paprika, løk, (+ eventuelt kjøtt) : kuttes opp og stekes i litt nøytral olje...




Tilsett: salt, pepper, gurkemeie/turmeric, paprikapulver og presset hvitløk.
Stek noenminutter og tilsett tomatsaus (eller tomater i terninger)... Hvis nødvendig tilsettes litt vann...

Bon Apètit :-)






28. juli 2012

Litt mer Squash

En dag skal jeg ha meg ett stort drivhus så jeg kan fordele grønnsaksavlingen over et større tidsspekter ;-)



For øyeblikket har vi mengder av squash, agurk, grønne bønner og salat, så kommer tomatene...
Auberginer blir det sjelden mengder av og paprika enda færre... Og det samme med frukt og bær...

Squash til middag og squash til lunsj,
så lenge det tilberedes på forskjellige måter så er det ingen som tenker så mye over det :-)

...og restene spises til frokost...

Her er mitt superraske og gode lunsjforslag:




Del squash'n opp i passende biter, stek de akkurat slik du vil ha de ;-)
Knekk ett egg per person (eller to) oppå squashbitene og stek til eggene er slik du vil ha de.
Pepre  - salte og nyt en god lunsj med godt brød...



27. juli 2012

Squash-mos

Det er ikke bare poteter som kan brukes til mos, både gulrøtter, kålrot og selleri, og ikke minst squash...


Squashplantene har en tendens til å komme med masse frukt samtidig og med 20 planter så blir det jo litt...

Har ikke funnet noen supermåte og konservere de på, de kan fryses ned og de kan hermetiseres men de er veldig bløte når de tas opp til bruk, ypperlig i ratatouille, men tomatene er mye tregere :-(  Så da blir det til at de må spises og da må de jo serveres på forskjellige måter, etter pølsebrød i går så kommer her en oppskrift på mos.



Bakvendt som jeg er så rasper jeg squashn først istedetfor å ta den varme massen i kjøkkenmaskinen etterpå, og siden jeg liker å beholde skallet på er det ikke så flott når man moser for hånd.


Til ca. 6 porsjoner:

2-4 squash, jeg brukte 2 stoore...: vaskes og raspes...

Has i kjele og massen kokes med 1 dl vann og en hel buljongterning...

 
La koke i 10-15 minutter og tilsett 1 stor ss (eller 2-3) med smør og 1/2 - 1 dl fløte... 
pass på at det ikke blir for løst eller kok litt til uten lokk mens du rører for å fordampe litt veske...





Rasp litt muskatnøtt over, rør og smak til...
(vil du lage den litt ekstra flott, kan du røre inn eggeplommer, ost)





Passer som tilbehør til det aller meste, 
rester kan du blande med litt egg og steke kaker av eller bruke i grateng...

En annen variant er å bytte ut fløte og smør med blåmuggost, 
og muskatnøtt med litt urter, men den var bare populær hos de store ;-)



Bon Appétit !




26. juli 2012

Squash det perfekte pølsebrød

Hvorfor ikke bruke squash som pølsebrød,
- istedefor ferdigkjøpte, eller bake-
Teller som en av de 5 om dagen også , 
 ingen finner på å si at de ikke vil ha for pølsa sitter jo fast oppi :-)


Squash plantene mine i kjøkkenhagen produserer en mengde squash, både gule og grønne, og det er vanskelig og få spist alle. Så her kommer bare ett kjemperaskt godt råd: bruk squash som pølsebrød :-)


Skjær squashn i to på langs og skrap ut innholdet (som du tar vare på til en omelett eller ratatouille). Du kan nå enten grille eller steke de side om side med pølsene, eller legge pølsene oppi og steke dem i ovnen, gjærne strø litt ost over på slutten av steketiden, jeg har prøvd begge deler og uansett så spiser alle squash...





Bon Appétit !

24. juli 2012

Har inngått våpenvile med muldvarpen, ihvertfall for en liten stund:
-de får lov til å holde til i komposten, skråninger og i plenen :-(
-og jeg får ha min lille kjøkkenhagen ifred :-)

Vel det varte helt til nå... de er tilbake :-( ...håper nå plantene er store nok til å fortsette å ta til seg næring til tross for tunnelene...

1. del i krigen mot muldvarpene finner dere: HER



Det var en liten stund sien jeg begynte på dette innlegget, før jeg ikke fikk lov til å ha flere bilder på bloggen min :-( Ja fortsatt ikke noe svar fra matprat :-( Men med god hjelp av min nyopprettede googleblogg så får jeg til bildene, men ikke som jeg vil, derfor her en liten oppdatering fra kjøkkenhagen men ikke sååå mange bilder som jeg skulle ønske...

...jeg lar nå blikkboks-soldatene min vokte videre over muldvarpene da... ...det er ganske herlig å høre de klinger mot stolpene når man sitter å luker å luker...

Har stått på knærne og gravd opp rundt alle planter, det har tatt lang tid og til tider vært ganske vått og leirete, deretter ble det endelig tørt nok til  å kjøre jordfreseren imellom radene og nå er vi klare til å ha på halm igjen mellom radene og rundt plantene. Ja det var en stund siden det, men fortsatt ikke ferdig...

Har kjøpt nye kålplanter ;-) ...fulgte plantehandleren sitt råd og kjøpte grønnkål, så får vi se om de er enkle nok for meg ... Konklusjon: nå gir jeg opp tanken på kål ;-)

Heldigvis så har jeg frisk salat, sukkererter og løk hver dag, så jeg hvet hvorfor jeg gjør det.
Dårlig timebetaling men det er jo ikke poenget. Nå i slutten av juli har jeg latt de siste sukkerertene tørke på rot for og ha frø til neste sesong :-)

Og nå i juli er tomatene, agurkene, squashn, auberginene også kommet for ikke å snakke om grønne bønner...  Så nå er vi for noen uker og mnd helt egenforsynte på grønnsaker...









Hellers virker solsikke-støttene mine helt perfekt, gleder meg til de blomstrer:

skal ta et bedre bilde til neste gang, lover, men det er en tomatplante som støtter seg på solsikken...




 Heldigvis så blåser vi i EU-regler her på landet i Frankrike, ellers kunne vi vil ikke spist denne:



For ikke å glemme at vi har forspist oss på verdens deiligste aprikoser... Forskjellen på egne og kjøpte aprikoser er som forskjellen på norske og importerte jordbær i Norge...
Vi har fortsatt jordbær, og de er like gode som de norske :-)
Rips og solbærene er plukket og syltet.




Jeg har allerede lagt opp masse innlegg fra grønnsakene på bloggen, det er bare å lete, og flere kommer det ;-) Her er oversiktene over alle hagen og marken innleggene mine.

Og her er flere bilder for de som fortsatt følger med, blir litt langt når jeg ikke klarer å grupere bildene, men skal se om jeg finner ut av det til senere...









23. juli 2012

Haricots Vert

Når bønnene kommer ja da kommer de, først 1 kg så 3 kg... 
Det er godt de er kjempegode :-)




Den letteste og mest populære måten å servere de på,
 er helt enkelt lettkokt med smør, urter, hvitløk og salt.

Lettkokt med hvit saus (jeg bruker creme fraiche) og ett eller to kokte egg i biter...


 De er også populære i omelett med bacon (evnt potetrester e.l.) og løk.



Blir det rester kan de brukes i en grateng...

Og når det er fler enn vi kan spise opp da tas de vare på til vinteren:
De kan kokes lett og fryses ned eller man kan hermetisere dem.

Konservering:

Det aller beste er å fryse de ned: forvelles i 1-2 min, ha dem i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen, deretter må de få ligge å dryppe i en sil/dørslag  til de er tørre og så kan de legges i fryseposer/bokser og fryses ned.
Når man har for liten plass i fryseren er hermetisering ett godt alternativ: Vask og kok ønskede glass (du trenger relativt store glass. Forvell bønnene som beskrevet over. Legg glasset på høykant og legg bønnene i glasset så de blir stående, så mange som mulig, eller begynn i bunnen og legg de langs kanten -bøy dem til... Jeg delte de i to for å få plass til litt til. Kok opp saltlake i forholde 20 gram pr liter, hell laken over bønnene opptil 2 cm fra kanten.  Ha på lokk, sett glassene i en stor kjele dekk med vann til minst tre cm over glassene og kok opp, la småkoke i tre timer (for store glass).



20. juli 2012

Pai med hjemmelaget Gele og vaniljekrem

Når man først er i gang med å lage en ting blir det ofte flere ideer som kommer løpende,
 og må prøves, så midt i gelelagingen ble det Kake til dessert ;-) 



Enkel og kjempegod :-)

Stek ett paiskall: ha deigen i paiform, ett lag bakepapir over med ris/erter i, stek på 175 grader i 10 minutter ta vek bakepapiret med risen og stek 10 min til -eller til den har fin farge, avkjøl.


Ha i 'nylaget' solbær-rips gele eller hva du måtte ha.
Jeg brukte resten av gelen som ble igjen etter å ha fylt syltetøyglassene,
 spedde med vann og kokte opp med agar agar (gelatin).
Når blandingen er avkjølt og begynner å stivne helles den i paiskallet.


Når denne er stivnet, has ett lag med vaniljekrem over,
helst hjemmelaget (oppskrift finner du HER)men jeg brukte pulver kokt opp med melk :-(



Bon Apètit !