28. juli 2013

Blomkarse - La Capucine

Vakker blomst med mange egenskaper,
nyttig for andre planter og oss selv :-)

Blomkarse på norsk, capucine på fransk.
Det latinske navnet er : Tropaeolum majus

...og den hører til blomkarsefamilien...




Først og fremst finnes den i grønnsakshagen,
 skjuler kanskje en stygg vegg eller ett gjerde,
hvor den i tilegg til å være spiselig tiltrekker seg svarte lus,
 og derfor beskytter de andre grønnsakene våre ;-)

Den liker mye sol, men klarer seg i skrinne jordforhold.

Planten inneholder flere næringsstoffer i tilegg til vitamin C.

På kjøkkenet kan den brukes i salater og som krydder,
både blader, knopper blomster og frøkapsler kan brukes.

Pepperaktig smak.

Til medesinsk bruk kan man bruke ferske frøkapsler som knuses og brukes til uttrekk,
dvs du heller over kokende vann, lar det stå i ca 1 minutter og det er ferdig til å drikkes.

Bl.a. godt mot bronkitt og sår hals.

Et utrekk av blomkarsebader:
Kald kan den rense fet hud eller til håret ved håravfall.

Alle deler av planten har en antibiotisk virkning, bakteidrepende og sårhelende.

Utvortes kan den okse virke smertedempende.

Du kan lese mye mer om medesinsk bruk og planten i seg selv HER på rolv.no









2 kommentarer:

  1. Det beste med blomkarsen - i alle fall for unger - er å bite eit ørlite hol bak i "halen" og suge ut nektaren som ligg der. Det hender rett nok at insekta har vori først og blommen er tørr - men det er ein flott måte å lære alle små å kjenne og elske blomkarse på :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det skal prøves, selvom jeg er voksen ;-)

      Takk for kjempefint tips !

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)