Sider

Pages

Sider

26. nov. 2017

Step 13 I Siste liten

Adrenalinet øker for nå er det siste innspurt, og om litt blir det helt klart om du har tent på alt. Ikke fortvil det er alltid noe smårusk, det viktigste er at det fra gjestenes synspunkt er et koselig og flott arrangement.

Du har laget lister og timeplan så det er bare å sette igang, med eller uten hjelp så vet alle hva de skal gjøre og når, faktisk så kan rekefølgen være viktig.





Dekorering er det som sagt fint om du kan gjøre unna i god tid føre, eventuelt hvis du har cateringfirma og severingshjelp kan det gjøres samme dag. Hvis du setter sammen en buffet har du jobb hele dagen. Planlegg hvor og når alt skal gjøres og settes på plass. Husk at f.eks sjømat trenger å være kaldt og ikke kan stå fremme i timesvis, mens salt kjøtt og grønnsaker tåler litt mer. Pynt kan fort bli litt 'daff' f.eks. blomster. Annen pynt kan ta farge f.eks. pynt på rødbeter eller pynt av rødbeter. Dandering av fat kan ta tid, prøv å beregne omtrent til vær og sett opp farten hvis du ser at tiden renner bort. Det er lurt å forberede pynt ved å skjære opp, dele opp, legge i bokser. Du kan printe ut bilder og skrive forklaring hvis du har hjelp, du kan også be hjelperne gjøre som de vil utifra det du har med.

Sett av en time til slutt eller beregn å komme en time tidligere for å sjekke alt som sjekkes kan. Plassering av bestikk og glass, pynt på buffet og ellers, vel alt som er aktuelt.

Ikke glem viktige ting som:
- sanitetsforhold: rent? nok toalettpapir? håndkler? vaskemidler?
- garderobe, nok plass? kleshengere?
- oppvarming, nedkjøling...
- Buffet: salt, pepper? sennep, ketchup? olje, eddik?
- Serveringsbestikk, estra servietter
- tenne lys, telys, ekstra telys



Til syvende og sist er det beste rådet mitt: ikke glem at du er den eneste som har hele planen klart for deg, hvis du har glemt en detalj er det ingen som ser det før eventuelt du gjør dem klar over feilen. Derfor skal du aldri svare på en kompliment om hvor flott alt er, med 'takk, men faktisk har jeg glemt å ...' Ingen som har vondt av det de ikke vet. Skulle noen si noe så uhøflig som at 'du burde ha tenkt på...' så prøv heller å gi en god grunn for at du ikke har gjort det. Ikke tid, pga sikkerhet, pris, ikke levert e.l.

Uansett vær stolt av deg selv lær av feil, og også av det som er vellykket,

Lykke til!



Step 1 : Lag en oversikt HER
Step 2 : Valg av sted/lokale HER
Step 3 : Program/Agenda HER
Step 4 : Gjester, invitasjon HER
Step 5 : Budsjett HER
Step 6 : Sosiale mediaer HER
Step 7 : Utstyr HER
Step 8 : Musikk og underholdning HER
Step 9 : Dekorering HER
Step 10 : Mat og Servering HER
Step 11 : Planlegging av retter og mengder HER
Step 12 : Lister og tidsskjema HER

24. nov. 2017

Step 12 Tidsskjema og lister

Grundig planlegging er nøkkelen til en vellykket arrangement, men også det som skal til for at ting går problemfritt og raskt når man kommer til det viktigste: få alt på plass til rett tid. Hvis du har glemt en ting å må bruke 2-3 timer på å få tak i det er det mange timer bortkastet. Jeg vet jeg gjetar meg selv men, lag heller en liste for mye enn for lite. Lurt å diskutere med noen også for å gå igjennom detaljene, andre kan se det lille punktet du har glemt. Enn så lite som størrelsen på asjettene, eller ett bord til gaver etc.

Først finner du en tom skrivebok eller enda bedre en perm med skilleark, så kan du bytte ut ettersom sidene forandrer seg.
Del i kategorier som passer for deg, min siste har 8 deler:

  • Oversikt
  • Møter-dekorasjons verksted-referater
  • Buffet/meny
  • Lokale, utstyr
  • Dekorasjon
  • Musikk og lek/konkuranser
  • Budsjett
  • Gjester
skulle gjerne delt opp enkelte punkter litt, men kanskje like bra som det er.

Når man har masse frivillig hjelp er listene til hjelp, skriv så nøye som mulig, skriv oppskrifter og fremgangsmåter, print ut bilder og du slipper å forklare hver minste detalj.

Ettersom bitene faller på plass blir lister og planlegging nøyere helt til for de siste dagene lager jeg tidsskjema, husk å beregne mer tid en du tror du trenger, legg inn pauser, hvor du kan ta igjen tapt tid osv. Det er nok med en hyggelig diskusjon til å glemme tiden. Prøv å unngå for sene kvelder da du gjerne vil være uthvilt når arrangementet begynner.




Step 1 : Lag en oversikt HER
Step 2 : Valg av sted/lokale HER
Step 3 : Program/Agenda HER
Step 4 : Gjester, invitasjon HER
Step 5 : Budsjett HER
Step 6 : Sosiale mediaer HER
Step 7 : Utstyr HER
Step 8 : Musikk og underholdning HER
Step 9 : Dekorering HER
Step 10 : Mat og Servering HER
Step 11 : Planlegging av retter og mengder HER

Step 13 : Siste hånd på verket i neste og siste artikkel

22. nov. 2017

Post 11 Planlegging av retter og mengder

Etter min mening et av de viktigste punktene for en vellykket fest, men så er jeg jo som bloggen viser litt over gjennomsnittet glad i kjøkkenet.

Det ble sagt i forrige post: du må velge mellom 
buffet eller 2-3-4 retters middag,
når du har bestemt deg er resten litt enklere, eller motsatt hehe, men etter forrige post har du sikkert klart for deg hva du vil.






En meny må være fristende, ikke for tunge retter og ikke for lette, man skal kunne danse etterpå og heller ikke gå hjem sulten. Velg rettene utifra hva du vil servere som drikke, årstid og tema. Ta hensyn til eventuelle allergier, ingen grunn til å servere rekecocktail til forrett hvis en av gjestene er allergisk, enkelte er så allergisk at selv kun kontakt ved tilberedning er farlig.
Fristende mat lager du ved å legge litt ekstra i presentasjon og pynt, selv potetmos kan være lekkert. Hvis det er jul og du har en fet tung hovedrett, er det lurt med en lett salat til forrett og kanskje en oppkvikkende hvilerett før dessert, ingen vits med ostefat osv.. Er tema for festen jakt og fisk er det dumt å ikke kunne servere vilt.

Buffet vil si at det er ett mangfold av retter, du skal kunne finne flere godbiter du har lyst til å smake på, men du vil ikke spise en hel porsjon av hver, og er det noe du ikke liker gjør det ikke noe siden det er så mye annet godt.
Buffet kan inneholde både kjøtt, fisk og grønnsaker eller du kan lage en fiskebuffet, kjøttbuffet etc. Enten du lager helt vegetarisk eller du lager kjøtt/fisk er det lurt å ha noen helt veganske retter for de eventuelle veganere som skjuler seg i mengden, det kan også være enkelte har en grunn til å unngå enkelte matgrupper i perioder (sykdom, medisiner, diett etc.)

Rettene kan følge ett tema eller blandes, lurt å også her ha både lette og tunge retter. Aporopo en buffet kan være både varm og kald, men på vinterstid er det selv i en ellers kald buffet ok med en varm gryterett eller varme sauser, suppe ?

For øyeblikket planlegger jeg en buffet til Nyttårsaften med ca. 40 personer, kanskje flere, kanskje færre. Det skal være en buffet med 'alt' som seg hør og bør til Nyttårsfeiring. Siden vi er mange og forskjellige, liten kommune hvor alle kjenner alle. Har jeg laget en liste med forskjellige valg i de forskjellige matgruppene, og ber hver enkelt ved påmelding å krysse av for det de ønsker å smake på, drikke etc. på den måten vet jeg at de fleste blir godt fornøyd og mette i løpet av kvelden. Sannsynligvis ville jeg fått omtrent samme resultat ved selv å ta avgjørelsen, men hittil er alle fornøyd med at de kan velge, tross alt er det en spleisefest.
Tenk også på  budsjettet du har, når du velger retter, prisen kan være veldig variabel. Et annet tips er at ved selvforsyning vil man som regel spise mindre kokte poteter enn man gjør hjemme, ergo mengden kjøtt kan gå opp etc. Serverer du gryte kan den enkelt spees med grønnsaker, er det kun oppskjæret kjøtt kan det fort bli tomt.























Mengder er neste dilemma, men det er noen retningslinjer å se på.

Totalt spiser hver person mellom 500 og 700 gram, plus at man drikker en 1/2 liter, ja noen drikker mer, det er helt sikkert.
Fordelt på de forskjellige matgruppene blir det omtrent slik, selvfølgelig litt annerledes hvis det bare er vegetarianere eller paleo'fan...

100-125g animalsk (brutto: 200-250g)
125/150g grønnssaker (brutto: 250-300g)
50g saus
100g brød
50g ost
150g dessert
100g dessertsaus

Flere retningslinjer:
aperitif: 4-6 biter per person
1 baguette/3 personer
1 vinflaske/3 personer (?)
1 champagne flaske/6 personer
1 flaske jus eller brus/4 personer
Hele kaker kommer ann på størrelsen og om de er lette eller tunge

Da er det bare å gange opp å fordele på rettene. De som arrengerer store festiviteter sier at jo flere man er jo mindre spiser man og at man kan trekke fra 10%. Det gjør ikke jeg, jeg foretrekker å ha rester og gir bort til de som hjelper til etc. og legger derfor heller til litt og runder av oppover.

Til middag som serveres er det enkelt å regne antall hvis maten er i biter. Til en buffet hvor en rett er dyr, ergo populært og ikke så mye, for eksempel roastbiff, kan det være lurt å skjære skiver og eventuelt lage snitter, da kan man ikke ta 4 skiver i en jafs, litt trist hvis alle gjestene ikke får anledning til å ta, selv om det som regel er flere som heller velger noe annet.

Likeledes kan det være fristende å fylle en buffet med billige retter som pasta, ris, potetsalat, salat og salat, men når man forsyner seg tar man bare litt og de er som regel nesten urørte til slutt. Fordel eventuelt i porsjoner (små glass eller boller), det gir jo også litt variasjon i presentasjonen.

(jeg har ferdig forslag til liste på buffet og kanapeer, eneste hik er at de er på fransk, send en beskjed hvis du ønsker dem som mal for egen liste, word)



Step 1 : Lag en oversikt HER
Step 2 : Valg av sted/lokale HER
Step 3 : Program/Agenda HER
Step 4 : Gjester, invitasjon HER
Step 5 : Budsjett HER
Step 6 : Sosiale mediaer HER
Step 7 : Utstyr HER
Step 8 : Musikk og underholdning HER
Step 9 : Dekorering HER
Step 10 : Mat og Servering HER

Step 12 : Planlegging, lister og tidsskjema i neste artikkel

17. nov. 2017

Step 10 Mat - servering

Mat er mat men du må velge hvordan den skal presenteres eller serveres. 3-5 retters servert ved dekte bord, buffet kald eller varm som man forsyner seg og eventuelt sitter ned å spiser på bestemte plasser, eller du kan spise hvor du vil sittende eller stående. En variant aperitif hvor man serverer fingermat og går rundt og serverer, gjestene står sitter og gjør som de vil, en serviett er nok, eventuelt små asjetter.

Deretter må du velge hva som skal serveres og eventuelt finne oppskrifter, for de som ikke bestiller ferdig fra et cateringfirma.
Kjøtt, fisk, skalldyr, vegetarisk ? Eller litt av alt.
Ost, dessert, drikke...



Mat som skal serveres til X personer ved bordet må være enkel og rask å legge på tallerkener og helst kunne forberedes i god tid og/eller passe seg selv. Gryter er det enkleste men litt verdagslig, bortsett fra hvis man kaller det 'boeuf bourguignon'. En stek kan også planlegges og serveres relativt enkelt, men som  fisk eller biff etc, kreves det en viss tilstedeværelse på kjøkkenet. Tilbehør kan også kreve at man er på kjøkkenet, eller tilberedes og varmes opp. Forretter og desserter blir det samme, noen er kalde og kan forberedes lenge før og andre må lages rett før.
Alt kommer an på hva du velger og hvor godt du planlegger.
Retter som langtidsstekes er perfekt, det vil si det er ikke så farlig når de er ferdig. Lurt å enten ha betalt hjelp til servering eller noen av gjestene som er beredt til å hjelpe.





Buffet er fantastisk til mange personer og en kald buffet kan som forberedes og det meste lages selv 1-2 dager før, eller lenge før og fryses ned, det krever dog en del kjøleplass. Til kald stek kan det noen ganger være fint med varm saus, en enkel løs kokeplate eller tevarmer er alt du trenger.
Varm buffet er ofte retter som kan stå å putre, holdes varme og krever varmeplater etc.. Igjen er valg av retter og god planlegging nøkkelen.









Aperitif, fingermat, tapas er også en interessant måte å gjøre det på, den kan presenteres som buffet eller serveres av 'kelnere' som går rundt med brettene og passer på at alle får. Fingermat kan forberedes og variere fra helt enkle skinkeskiver til mer kompliserte pizzabiter, butterdeigkreasjoner... Enkelte gjør seg best varme og kan raskt varmes i ovn, legges på brett og serveres, du trenger noen som har det som oppgave. Mye kan også serveres kaldt.


For å velge vilken løsning som passer til ditt selskap, spør du deg selv hvordan gjestene er.
En rolig gjeng som gjærne sitter lenge ved bordet, trives i alles selskap, voksne-godt voksne, vil gjærne ha middagen servert. Til en gjeng som vil prate litt med alle, må ut å røyke, trives best i baren passer fint til en buffet.



Step 1 : Lag en oversikt HER
Step 2 : Valg av sted/lokale HER
Step 3 : Program/Agenda HER
Step 4 : Gjester, invitasjon HER
Step 5 : Budsjett HER
Step 6 : Sosiale mediaer HER
Step 7 : Utstyr HER
Step 8 : Musikk og underholdning HER
Step 9 : Dekorering HER

Step 11 : Planlegging av retter og mengde i neste artikkel

.

15. nov. 2017

Step 9 Dekorasjon Inne-ute-bord-buffet

Dekorasjon er gøy å jobbe med, ta deg god tid og nyt det, husk at hvis du gjør det ferdig i god tid (dager før) for å unngå stress og kunne konsentrere seg om mat osv. som ikke kan gjøres ferdig før samme dag.

Først setter du opp en plan (med mål i cm)for vært område som skal dekoreres, f.eks. ute, inne, bord, eventuelt de forskjellige rommene osv. Skriv opp hvor det er vinduer, stikkontakter etc.
 Deretter må du bestemme tema og farger og sjekke budsjettet.
 Trenger du Hjelp til å lage noe? Hjelp til å henge opp? Hjelp til å kjøpe inn?

Tema og farger bør passe til festen, som nevnt er enkelte fester selvbestemt og andre helt opp til arrangøren, du kan selvfølgelig være veldig klassisk eller veldig dristig, ta ett valg og gjør det gjennomført.
Velg 1-3 hovedfarger og noen flere nyanser eller farger til mindre pynt. Lager du klovnefest, tar du selvfølgelig alle regnbuens farger, eller ikke klovnen skal jo synes! Er det haloweenfest er orange og svart en selvfølge! Påsken er gul og pastel og 17. Mai rød, hvit og blå! Når jeg for nesten 20 år siden feiret den første julen i Frankrike var det veldig rart å se julepynt i rosa, lilla, gult etc. bare ett lite tips hvis du er veldig utradisjonell ;-)
Husk att hvitt som farge er veldig 'hardt' kryfarget, eggeskallfarget er veldig flott og gir mindre kontrast, f.eks. vil en hvit bryllupskjole synes bedre på bilder.

Apropo bilder, når du dekorerer og planlegger rommet, tenk på at det skal tas bilder, hvis bakgrunnene har flashy, rotete farger/ting synes det godt på bildet og hovedpersonen vil komme mindre frem. F.eks. når bryllupskaken skal skjæres opp: pass på at bordet med kaken står på ett sted hvor brudeparet har en nøytral bakgrunn, eller bakgrunnen er pyntet til bildet. Ta bilder på forhånd og se hva som er forstyrrende, kansje en vinduskarm i gal/sterk farge, en vase etc. skjul dette. Planlegg ett sted hvor det skal tas bilder, med uten stoler og dekorer dette til formålet. F.eks. ved dåp er det kos om alle gjestene får ett bilde av seg og dåpsbarnet, som selvfølgelig vil hylskrike før det er bildeseansen er ferdig, derfor må det også planlegges at dette gjøres når det er størst sansynlighet for at det ikke blir gråt, selvom det er midt i middagen, delt opp i grupper. Du kan selvføgelig ha forskjellige steder til fotografering, planlagte tepper, blomster, lenestoler, bilder, bakgrunner til fotogafering. Uansett lurt å gi noen i oppdrag å fotografere, morsomt å se på senere, og du glemmer det mest sannsynlig eller lar det være da du er opptatt med å dirigere, prate, ordne...







Noen ideer, sikkert på den klassiske, tradisjonelle siden, da det er meg:

Barnebursdag: Masse farger som barnet liker, fra blå/rosa til de aller minste til rødt, gult, blått, grønt for smårollinger og i tenårene blir nok ønskene mer presise. dekor etter som vilke helter de er opptatt av, eller biler, dyr etc.
Rundt År voksen bursdag: Det er opp til hver enkelt, tid på året og hva du har tilgang til. Velg ett tema som. Roser, bøker, biler, traktor, dyr, grønnsaker, yrke, hobby, sport, musikk etc.
Barnedåp: Lys blå og lys rosa, med hvitt eller kryfarget underlag, tilegg i grå, sølv, gull, diamant/perler, ballonger, blomster, vimpler og det som finnes av dekorasjoner. Stort utvalg og mange ideer på nettet.
Konfirmasjon: Ferdig med lyseblått g rosa ;-) La konfirmanten velge farger og tema innen rimelighetens grenser.
Bryllup: Hvit, sølv, gull og diamant og sikkert noen til. Farge utover det velges av brudeparet og som regel skal dekorasjoner matche kjole, blomster, slips og mavebelte. Her også er internett en kjempekilde til inspirasjon, temaene er ofte kjærlighet, men kan også være kongelig, sommerlig, hav, fjell, natur, bonde, det er ingen grenser. Pyntegjenstader er gjærne i form av hjerter og stjerner. Blomster i riktige farger, f.eks. for preg av bonde er kornnek utrolig lekkert.
Hellige Trekongersdag: Blå og gull
Vinterfest: Hvitt, med pynt som snøkrystaller, innslag av  ønskede farger og elementer.
Pannekakedagen:
Lysfest som feirer at solen kommer tilbak, pannkaka symboliserer solen: Gult og hvitt
Kinesisk Nyttår: 
Kinesiske farger, varme fra orange, rosa, rød skalaen, symboler fra året man går inn i og draker
Fastelaven: Fjær i alle farger, hvite duker.
Morsdag: Fargen som mor liker og blomster som matcher eller motsatt.
Valentin's day: Rødt og hjerter.
Vaffeldagen:  Godt spørsmål ;)
Påske: Gult, orange og lys grønt. Kyllinger, høner, egg og kaniner til pynt.
Vårfest: Grønt og lyse farger, blomster til dekorasjon.
17. Mai: Rødt, hvitt og blått. Flagg og silkebånd.
Sommerfest: Grønt(natur) og blått (vann) med litt farger som minner om blomstereng. Blomster og objekter fra hav og strand.
Fårikålens dag: Høstfarger, lam og saue dekorasjoner. Saueskinn. Halmballer.
Verdens dag mot sløsing: Brukte farger og brukt pynt, ikke plastikk og engangskuvert.
Verdens Eggedag: 
Bruntoner, strie og eggeskallfarge. Pynt er høner og egg, husk at det finnes egg i flere farger.
Høstfest: Høstfarger og blader til pynt.
Epledagen: Høstfarger med epler og blader til pynt.
Grøtdagen: Lyse jordfarger, ris og kanel til pynt.
 Farsdag: Farger som far liker.
 Halloween: Orange og svart. Edderkopper, gresskar, hekser og spøkelser til pynt.
 Jul , julebord og juletrefest: 
Rødt, grønt, gull eller sølv. Hvitt er også blitt veldig populært og er lekkert.
Nyttårsaften: Blå/lilla/sort med gull eller sølv. Stjerner og klokker som er stilt fem på tolv.

Temaer har du fått ideer om i tekstene over og tidligere artikler, valgene er uendelige og kan være veldig presise som f.eks. Elvis eller upresise som rock fra 70' tallet. Farger kan være en farge med eller uten nyanser eller alt i rødtoner, regnbuen, hvitt. 

Dette må du bestemme utifra det du arrangerer:


F.eks. til en 50 årig singel mann kan man være litt vulgær og ha pupper som tema, populært og stilig med puppekake, streaptise eller den berømte mannequinen i kaka....





Til en/ei som liker jakt, er tema skog og dyr, gevær og gevir, hvis det ikke er noen antijakt i laget, ellers går det helt fint med skog, mark og ville dyr, eller fisk... Bruk skogsfarger som grønt og brunt og hent dekorasjon fra skogen: mose, grener... Fiskegarn til fisker: hengt på veggen, over bordet eller til duk på buffeten.



Til ei lita hestefrelst jente, så er temaet uten tvil HEST er BEST!









Til et lite cookimonster, er cookiemonsteret base for valg av farger og kake.





Til ett Gullbryllup som er under planlegging er fargene kryfarget med gull, innslag av rødt i form av blomster. Bilder fra 50 år som kolasj på veggene.




Påske, kaninelskere eller dåp, kaniner er søte og får smilet frem. De kan godt ha pastellfarger tilpasset anledningen.





Til mormor som maler ville den perfekte pynten vært de siste maleriene, farger som matcher, malingstuber, pensler og staffelier. Kansje til og med beskyttelsesdress som antekk hehe

Til vår og sommerfester, bruk de herlige friske fargene og pynt både lokale og mat med ville blomster.

Kjøpe pynt eller lage dekorasjon ?

Se i budsjettet hva som kan dekkes, først må du trekke fra duker, servietter og kuvert utgifter. Deretter hvor mye skal til og hva skal pyntes, sett opp en prioritering, har du ett høyt budsjett se på hva som kan kjøpes, jeg liker ikke bruk og kast og holder litt på å se etter ting som kan brukes om igjen, eller ihvetfall gis bort. husk at pynt til store lokaler etc må være i stort format, det er ingen vits i å henge opp tre små kuler eller flagg i ett hjørne, tok mindre antall og større størelse. Mange har glede i å gjøre ting personlig, men husk at ofte må du kjøpe materiell til å lage ting, ikke alltid billigere.

Hvis budsjettet er brukt opp etter at dukene er på plass må du tenke, 
her er noen forslag til billig dekorasjon:

-Store pappesker pakket inn i ensfarget papir (papirduk kan være billig, gråpapir er kjempeflott eller avispapir, men det kommer an på valget du gjorde om farger. Disse kan stables på gulvet, i vinduer eller henges fra taket i grupper.
- Høy og halm baller er lekker pynt og ekstra sitteplasser, kan brukes etterpå.
-Kvister, mose, blader, stener, skjell, sand....
- Tomme (vin) flasker ka males og brukes til vaser, de kan skrives på...
- Du kan lage store rammer av trelister, stift på stoff eller papirduk og skriv en tekst, dekorer.
- Vimpler kan lages av pair eller stoff, lim på snor og heng op i taket, husk skikkelig størrelse her er også aluminiumspapir, gråpapir og avispapir stilig.
- Gamle (billige)  laken, duker og gardiner kan klippes i remser og knytes til sløyfer.
-foten på vinglass kan sprayes med snø, sølv eller gull.

Det var bare noen ideer rablet ned, hver fest sin planlegging og forslagslisten vil øke.





Step 1 : Lag en oversikt HER
Step 2 : Valg av sted/lokale HER
Step 3 : Program/Agenda HER
Step 4 Gjester, invitasjon HER
Step 5 : Budsjett HER
Step 6 :  Sosiale mediaer HER
Step 7 : Utstyr HER
Step 8 : Musikk og underholdning HER
Step 10 :  Mat i neste artikkel

14. nov. 2017

Step 8 Musikk - Underholdning

Underholdning og/eller musikk, eller uansett litt musikk er vanlig. Lurt og velge en person som har ansvaret for denne delen hvis man selv ikke er veldig teknisk i forhold til musikkanlegg eller utadvendt til å få folk til å delta i lek, konkurranser osv.  Ved tilstelninger med mange menesker som ikke kjenner hverandre er det smart med lek/konkuranser, da det gjør det lettere å bli kjent. Husk at det er mange voksne som IKKE liker å delta og det bør respekteres så alle har det hyggelig.

Musikk kan være en fin blanding av all god musikk, eller moderne, pop, rock, viser, 80' åra osv. Det kan leies inn profesjonelle med musikkanlegg eller privat i mindre skala. Er gjestene voksne-godt voksne er det mange visesangere med gitar eller trekkspill som tar oppdrag. Finnes det lysanlegg ? vil du ha noe spesielt lys ?

Underholdning kan være innleid eller lek og konkuranser som man selv arrangerer, ved konkuranser tenk på at det må være noen premier.

Innleid underholdning kan være dans, klovner, juleunderholdning, komikere, teater, trylling , søk på internett etter firmaer i området du bor og se på mulighetene.

Lek og konkuranser du selv kan arrengere er skattejakt, rebuser, mimekonkuranser, quiz Konkuranser som fineste blomsterklede doning med hjul, fineste kake/dessert (og dessertbordet er ordnet), beste pizza, fineste bordpynt, fineste juletrepynt. Gamle leker i tre, spill, puzzlespill, fotoutstilling. Gjetteleker som hvor mange meter tråd i boksen, hvor mange erter i glasset, hvor mye koster / veier handlekurven (som da er premie), hvor mye koster/veier skinka, og mye mye mer...
















Step 1 : Lag en oversikt HER
Step 2 : Valg av sted/lokale HER
Step 3 : Program/Agenda HER
Step 4 Gjester, invitasjon HER
Step 5 : Budsjett HER
Step 6 :  Sosiale mediaer HER
Step 7 : Utstyr HER
Step 9 : Dekorasjon i neste artikkel