28. feb. 2017

Fylte Pastaskjell

Moro på kjøkkenet det kan man ha med pasta ;-)



Pastaskjell kan kjøpes eller lages av hjemmelaget pastadeig som du finner HER.

Du trenger:

Pastaskjell
Fyll
Mozarella
Tomatsaus 
Basilikum
Olivenolje

Kale fyll til pastaskjell

200 g Kale, grønnkål
olivenolje
1 hvitløkbåt
1/8 chili
1/4 ts muskat-nøtt
1/2 ts salt
1 egg
200 g ricotta

Kok pastaskjellene etter anvisningen på pakken eller hjemmelagde til de flyter opp, i saltet vann. Skyll de i kaldt vann og la renne av seg før bruk.

Skjær vekk stilkene på grønnkålbladene, hakk de i smått og stek de i olivenolje på middels varme, ca 5 minutter. Ha den stekte kålen i en mikser med resten av ingredensene, kjør til du har en jevn masse. Ha blandingen i en sprøytepose med stor åpning på tuten, du kan eventuelt bruke en plastpose hvor du klipper av ett hjørne.

Ha tomatsaus i en ildfast form. Fyll de kokte pastaskjellene og legg de oppå tomatsausen. Skjær lange tynne biter av mozarellaosten og legg en bit på hvert skjell. Stek i ovnen ca 10 minutter på 200 grader. Serveres rett fra fatet, klipp basilikum og ha over ved servering med litt (masse) olivenolje.





Alternativer:
Kale: Du kan bruke brokkoli, spinat, purre, brennesle, løvetann m.m.
Krydder: bruk de smakene du liker.
egg: kan droppes
Ricotta: Philadelphia eller annen smøremyk ost, kokoskrem (tykk), auberginmos eller rotmos.
Tomatsaus: kan droppes eller estattes av ratatouilles, ferske tomatskiver m.m.
Basilikum: kan droppes eller erstattes av persille, gressløk, oregano...

Serveres til:
Biff, kjøttkaker, fisk, i suppe...
eller du kan servere skjellene (helst uten tomatsaus) som tapas

Rester:
Rester av fyllet kan brukes til dipp





Ha en fin Fete Tirsdag :-)

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt


2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

26. feb. 2017

Gnocchi - moro på kjøkkenet

Pleier du å kjøpe Gnocchi's ?
Ta deg tid til å lage de selv, helst med litt hjelp fra barna: moro!



Italiainspirasjonen har holdt seg godt i hele februar, selvom ikke alt kommer på bloggen ;-)
...men i min tro om at alt kan lages, at vi bør kjøpe ingredienser og lage mat og ikke bare kjøpe mat..


Gnocchi

450 g poteter
1 eggeplomme
125 g mel
1 ts salt

Deigen:
Kok potetene med skallet på.
Skrell og mos de mens de enda er varme, rør inn eggeplommen salt og deretter melet til du har en deig. Del deigen i 4 små pølser og sett kaldt.

Utforming:
Del pølsene i små biter, en ferdig gnocci er ca 1 cm tykk og 2-3 cm lang: prøv deg frem. Rull de litt i håndflaten får du til slutt ruller de over baksiden av en gaffel. Helst en gammeldags gaffel med rette kanter og ikke runde som mine på bildet.legg de til side til alle er rullet: det er her du har det moro med små og store ;-)





Koking:
Kok opp vann med litt salt. Slipp små porsjoner gnocci i det kokende vannet, de vil synke til bunns og flyte opp når de er ferdige, jeg lar de putre ca 1 minutt til når de flyter opp. Ta de opp med hullsleiv og legg i en bolle. Fortsett til alle er ferdige.




Servering:
Du kan servere de som de er, eller varme de opp med olivenolje (eller smør/klarnet smør) i en stekepanne, brune de litt å ha på persille, hvitløk og pepper (smak på de om de trenger salt).






Alternativer:
Mel:Du kan bruke andre melsorter enn vanlig hvetemel, durumhvete er perfekt! Eller glutenfrie sorter.
Eggeplomme: kan droppes ved allergi.
Poteter: Du kan prøve de frem med andre rotgrønnsaker, men ettersom de har mye vanninnhold eller ikke må du justere melmengden.
Smak: I deigen kan du tilsette krydder, urter, løk, hvitløk, sopp, parmesanost, bacon, skinke osv.



Kan serveres til alle retter istedet for den vanlige poteten eller pastaen, ernæringsmessig inneholder det lite næring og er tungt fordøyelig (som karbohydrater generelt ;) Jeg anbefaler derfor litt tilbehør og en stor rød biff, masse godt fett og du kan nyte ett godt måltid!




Lykke til :-)


.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt


2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

23. feb. 2017

Italiensk Kaninpålegg

På tide med litt kanin på bloggen igjen, inspirert av Italia!



Veldig enkelt du trenger bare en kanin hehe, vel ikke alltid så enkelt så du kan gjøre det samme med en høne, kalkun etc. ;-)

Thon de Lapin

1 kanin
1 gulrot
1 løk
2 nellikspiker
boquet garni
1/2 ss grovt salt/per liter vann

Hvitløk
Olivenolje
Salvie
pepper

Hermetiseringsglass (2-4 på 3-5 dl)

Slik gjør du:

Flå og rens kaninen i kaldt vann, Fyll en kjele stor nok til kaninen halvfull med vann, ha i gulrot, løk, nellikspiker, suppekvast og salt. Kok opp, skum av. La simre/småkoke til kaninen er mør, dvs 1 time for et ungt individ eller opptil 3 for større dyr. Uansett så er det bedre med litt for lenge en for kort, kjøttet skal løsne lettvint fra beina. Avkjøl i kraften. 






Ta kaninen ut av gryta og plukk kjøttet av beina, riv opp store biter i smått. Når alt kjøttet er revet opp i smått kan du blande inn litt pepper og smake til med salt. 

Ha litt olivenolje i bunnen av glassene ett renset hvitløksfedd og ett salvieblad. Fyll glassene til 3 cm fra kanten med kaninkjøttet, dekk med olivenolje, ha på hvitløkfedd og ett salvieblad før du har på lokket.





Sett i gryte med kaldt/lunkent vann og kok opp, kok i 1 time fra det begynner å koke. Avkjøl glassene i kokevannet. Du har nå hermetiserte glass med pålegg til lunsj, frokost, forretter, tapas eller picknic.


Hvis du vil bruke pålegget med en gang kan du hoppe over steriliseringen og bare blande inn litt hvitløk, salvie og olivenolje. Holder seg fint noen dager i kjøleskapet.


Husk at du kan bruke kraften fra kokingen til suppe, koking av ris, saus osv.

😊


Smaken av Italia :-)

Månedens utgave av matbloggernes oppskriftsutfordringen. Thomas Won Nyheim med Kokebloggen er vert for utfordringen og frister med tema: Smaken av Italia. Bare etter å ha lest startinnlegget hans, som du finner HER, er jeg Italia inspirert til hundre! I mitt bidrag:
Pizza Napolitana, finner du link til alle de andre matbloggene som bidrar i utfordringen.

Bidragene her på bloggen finner du her under arkivet til venstre : 2017, Februar... og mer kommer.
.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt


2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

22. feb. 2017

Hjemmelaget pasta : Pappardelle

Har du prøvd å lage pasta ? Det er enklere enn du tror og oppskriften er 'alltid' den samme. Du kan lage pasta med eller uten pastamaskin, enkle taglitelle eller fylt pasta som ravioli. Pasta er for oss europere Italiensk, men de første sporene i litteraturen stammer fra Kina for 4000 år siden.

Pasta er vegetarisk, men serveres ofte til kjøttretter som kylling, kjøttsaus, gryter etc.



Mel som brukes til pasta er finmalt durumhvete (ifølge SNL), eller den typen som vokser i Norge. Hvete brukt til brødbakst er somregel importert. Er du i Frankrike heter det 'Ble dur', som jeg var så heldig å få kjøpt på ett lokalt marked for gourmet-mat. Prøv noen gamle hvetesorter som f.eks. emmer, enkorn...
Fortvil ikke du kan bruke det melet du har og lage de pastaformene du vil ;-)

https://it.wikipedia.org/wiki/Pasta


Alle oppskrifter jeg har sett (inkludert min egen på bloggen fra 2013) har samme målene til deigen, hjemmelaget pasta: 100 g mel til 1 egg, + litt salt = 1 porsjon (eller 2 porsjoner hos meg)

Deigen skal eltes vel og lenge og deretter hvile, bør være kald ved utkjevling.

Du kan lage pastaen mer eksklusiv (eller allergivennelig) ved å bruke 3 eggeplommer istedet for ett egg eller lik mengde vann og droppe egget.

Hjemmelaget Pasta : Pappardelle

400 g Hvetemel (durumhvete)
4 egg
1 ts salt

Bland saltet inn i melet og ha melet i en bakebolle eller rett på benken. Lag en grop i melet (vulkan), pisk sammen eggeplommene og ha i midten. Hvis du bruker kjøkkenmaskin bruker du eltekrok, sett den på laveste fart og den vil sakte men sikkert røre inn litt og litt mel, la stå minst 15 minutter og deretter noen minutter ved litt høyere hastighet. Bruker du henda, gjør du det på sammem måte rør inn litt og litt mel i eggeblandingen helt til alt er blandet fortsett å kna og kna i 10 minutter til deigen er fast og smidig.

Sett deigen kjølig i noen timer, eller natten over.



Utbaking for hånd:
Når du skal bake ut tar du små klumper (liten neve) og kjevler de ut løvtynt. Når de er blitt litt gjennomsiktig er de ferdig, du kan bruke godt med mel og snu deigen ofte for at de ikke setter seg fast. De ferdige leivene snitter du med en bakespade i ønsket form.





Utbaking med pastamaskin:
Lag små klumper av deigen ca 5x5x2 cm,  og press den ene siden litt flat for deretter å kjøre den igjennom maskinen med størst mulig åpning. Ha mel på hver side før du gjentar operasjonen 1-2 ganger,  skru ned åpningen  2 hakk, og så er det bare å fortsette slik til de har ønsket tykkelse. Blir de for lange kan de deles i to.
Deretter kjører du de ferdig kjevlede leivene igjennom den delen som kutter de opp til ønsket pastaform. Du finner bilder og trinn for trinn forklaring i DETTE innlegget.



Pappardelle

Kjevle tynt og snitt opp i 1,5 til 2 cm tykke bånd.

Koking:

Kok opp en kjele med vann, ha i salt (ca 1 ts per liter).
Ha litt og litt pasta i det kokende vannet, de blir fort ferdige så ingen grunn til å plompe alt oppi på en gang, men har du stor kjele kan du selvfølgelig det ;-)Når pastaen flyter opp til overflaten er den ferdig, jeg lar de få litt tid der ekstra så total koketid blir omtrent 3 minutter, men det kommer ann på hvor tynt du har greid å kjevle ut. 




Ta ut pastaen med en fiskespade med hull e.l. og ha i en bolle mens du koker resten. 

Nå er det opp til deg hvordan du vil servere pastaen, en jeg liker dem med smør og persille, litt hvitløk og det er rene luksusmåltidet.





Smak av Italia,
 månedens oppskriftsutfordring hos matbloggerne.

Du kan lese mer om det HER i mitt første bidrag.
Linker til de andre bidragene:
Inspirasjon fra andre deltagere:

Kokebloggens introduksjon og italienske oppskrifter finner du HER

En helt enkel og frisk Sitrus frukt Salat med avocado og pepper fra The Nordic Kitchen.

Mat På Bordet frister med en Risotto med pancetta, erter og spinat.


Vinterminestrone fra Et Kjøkken i Istanbul.


Artiskokker med dampete Kjøttboller på bloggen Carolines Gourmet, rett fra Piemonte i Italia.


Basilico.no har en fristende Penne alla vodka med soltørkede tomater og basilikum (ikke helt uventet den siste der hehe)

Risotto med fersk sopp fra Det glade kjøkken

Sweet Tomato Sauce fra My Nordic Kitchen

The Norwegian Hausfrau har laget en Creamy polenta with olives


Idefull oppskriften på en enkel Limoncello

På instagram søker du på hashtaggen #oppskriftsutfordringen



Facebook: Matbloggsentralen


.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt


2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

19. feb. 2017

Spezzatino

Italiensk mat er enkelt og fullt av smak, middelhavsmat hvor sol og olivenolje er alt du trenger ;-) Prøv denne enkle gryten en dag du har grytekjøtt, alle deler er lov.


Spezzatino

1 kg grytekjøtt
noen margben
400 g tomater/saus
2 hvitløkbåter
2 løk
500 g gulrot
500 g poteter
2 laurbarblad (+ til pynt)
salt og pepper

Hakk løk og hvitløk og stek i olivenolje på middels varme til den er blank, sett til side. Stek kjøtt i biter på ca 3-5 cm, ettersom hvor mørt kjøttet er, noen minutter i små porsjoner til alle bitene er så vidt brunet, strø på salt og pepper. Tilsett løken og surr sammen ett par minutter før du har i tomatsaus (eller hakkede tomater) og laurbærblad. La stå å putre på svak varme ett par timer før du har i skrelte poteter og gulrøtter delt i to. 30 minutter småkoking og gryten er klar for servering. Serveres på tallerken med en god sving olivenolje og ett laurbærblad til pynt.  Personlig hadde jeg likt ett dryss med persille.




oppskriften fant jeg her: http://www.lacuisineitalienne.fr/recette-italienne-spezzatino-de-boeuf/

I anledning oppskriftsutfordringen for matbloggerne som du kan lese om HER, du finner også lenker til alle de andre bidragene.


Smak av Italia :-)
.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt


2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

15. feb. 2017

Biffstrimler på Italiensk

Når du vil servere biffen litt annerledes...



På fransk heter den Sauté de boeuf à l'italienne, men litt dumt med fransk navn på en italiensk rett i en norsk blogg, hehe, så da blir det helt enkelt:

Italienske Biffstrimler

4 personer

500g oksekjøtt (mørt stykke)
2 løk
200 g tomatsaus
40 g svisker (eller rosiner)
2 ss kapers
1 hvitløkbåt
2 ss pinjenøtter
basilikumblader
fett (spekk, ghee, kokos)
1 ts salt
1/2 ts pepper

Ta frem alle ingrediensene. Hakk løk, skjær kjøttet i terninger, svisker i mindre biter.
Sett på stekapanna med litt fett, på høy varme. Når den er varm bruner du kjøttbitene, lurt å brune det i to omganger for å unngå at varmen synker og kraften kommer ut. Legg de i en bolle etterhvert som de er brunet, ha på salt og pepper.
Slå ned varmen til middels og ha i hakket løk, hvis nødvendig tilsetter du mer fett. Når løken er god og blank tilsetter du tomatsaus, svisker, kapers, presset hvitløk. Varm opp og la putre ett par minutter før du tilsetter kjøttet rett før servering. Rist pinjekjernene ett par minutter i tørr panne.

Serveres med ett dryss basilikum og pinjekjerner, med f.eks. hjemmelaget potetmos/rotmos.




Potetmos til 4

400 g poteter
salt
1 dl fløte
1-2 eggeplommer
evnt. litt mozarella

Skrell potetene og kok de møre i saltet vann. Hell av vannet og mos potetene med fløten, varm opp og rør inn eggeplommene og osten rett før servering.

Til servering kan du f.eks. lage en ring av potetmosen og ha kjøttet i midten. Italiensk vin og du har en fantastisk middag i vente...




Oppskriften fant jeg her:
http://www.cuisineactuelle.fr/recettes/saute-de-boeuf-a-l-italienne-245572



Smaken av Italia :-)

Månedens utgave av matbloggernes oppskriftsutfordringen. Thomas Won Nyheim med Kokebloggen er vert for utfordringen og frister med tema: Smaken av Italia. Bare etter å ha lest startinnlegget hans, som du finner HER, er jeg Italia inspirert til hundre! I mitt bidrag:
Pizza Napolitana, finner du link til alle de andre matbloggene som bidrar i utfordringen.

Bidragene her på bloggen finner du her under arkivet til venstre : 2017, Februar... og mer kommer.


.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt


2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

11. feb. 2017

Tiramisu med Bringbær

En rød variant av den klassiske Tiramisu'n, den Italienske desserten vi utlendinger kjenner til...

Kjempegod med kaffe og sjokolade smak, men bringbær kler den godt og er perfekt til både Morsdag og Valentin's dag ;-)



Tiramisu med Bringbær

til en form på ca 22 cm eller flere små, mektig nok til 6-8 personer.

Bunn:
4 eggehvitter
50 gram sukker
50 gram kokos

Krem:
4 eggeplommer
50 gram sukker
250-400 gram Mascarpone ost 

Bringbær:
4-500 gram frosne bær
eventuelt litt gelatin

Slik gjør du:

Bunn: Visp eggehvittene stive, ha i sukkeret når de begynner å stivne og fortsett til massen er stiv, rør inn kokos og ha smurt springform (ca 22 cm). Stekes på 175 grader i 20 minutter.

Krem: Visp eggeplommene stive med sukkeret før du visper inn osten, du kan ha i opptil 400 gram, eller minre ettersom det passer med boksene du får kjøpt, 400 g blir relativt mye krem.

Bringgbær: Hold igjen noen pene bær til pynt. Tin bærene og rør inn litt sukker, la de renne av seg, men ta vare på jusen som du dynker kakebunnen med. Hvis du vil ha en geletopp blander du inn litt vann i jusen og koker opp med agar-agar pulver eller du koker opp og rører inn gelatinpulver.

Når du skal sette sammen kaken eller fylle dessertformen (du kan bruke individuelle former, glass, kakering etc.): Del kakebunnen i to, legg det øverste delen i bunnen (stikk ut biter til individuelle former). Fordel bærene utover, deretter halvparten av kremen. Legg på resten av kakebunnen, dynk med jus, før du smører resten av kremen på toppen. Hvis du vil lage geletopp, heller du den avkjølte gelen på toppen (husk å heve formen litt så du har en kant, hvs du har fylt kremen helt til topps.
La stå kaldt til servering, ta forsiktig formen av. Pynt med bringbær, kokos og ett grønt blad.

 




Ha en fin Morsdag :-)







Ønsker alle lesere en fantastisk uke :-)
.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt

2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)