Sider

Pages

Sider

1. feb. 2017

Couronne, søt surdeigbakst: Hvetekringle

Fransk tradisjonsbakst på sitt beste, dessverre florerer det av juks i store butikker og bakerier, men den helt ekte er kjempegod og ikke vanskeligere å bake en våres boller :-)




Jeg har ikke helt nøyaktige mel og væske forhold i oppskriften, men du må ha i mel til den slipper bollekantene eller du kan røre deigen uten at den sitter fast, så uansett bruk 'feeling' og ikke minst husk at du kan lage superbakst selv uten oppskrifter som er på 'grammet' perfekt...

Forøvrig brukte jeg en oppskrift fra en fransk blogg og innen jeg var ferdig var det over 1 kg mel og ikke 500g som i oppskriften, sikkert pga av mange egg, litt løs starter etc. men 2. gang ble det likt så her er mine ca. mål, med utgangspunkt i Dumieletdusel's oppskrift, trenger du omtrent:

Fransk hvetekringle: Couronne  des rois

1.
2 ss surdeig
1 dl vann 
 1 dl fint mel

2.
1 dl yoghurt (melk eller vann)
1/2 dl Appelsinblomstvann (appelsinjus)
2 egg
150 g smeltet smør
1 dl sukker (evnt. lønnesirup etc.)
5-600 g hvetemel

3.
1 dl syltet frukt (sukater)

4.
egg til pensling

6.
1/2 dl sukker 
1 dl vann
perlesukker
noen biter syltet frukt

1. Dagen før vekker du opp surdeigen ved å ta 2 ss, som du rører ut med vann og mel.

2. Ca 8-12 timer før du skal steke den blander du deigen ved blande alt det våte og deretter røre inn det tørre, det er enkelt å gjøre dette i en kjøkkenmaskin, men god gammeldags håndkraft er flott!
Elt godt i 10 minutter og ha i nok mel til at deigen slipper bollekanten (hender og bordplate). La deigen stå å vile 1-2 timer, du kan også på dette trinnet sette den kjølig hvis det er lenge til du skal steke kringlen.

3. Ta deigen ut på melet bakebord og trykk eller kjevle den til en avlang leiv. Ha syltet frukt på leiven, du kan bruke det du har, evnt. rosiner eller sukater, jeg brukte syltet appelsinskall (oppskrift HER). Rull sammen til en rull som du legger i ring på en bakepapirkledd stekeplate, knipp endene sammen. 
Sett til heving 4-8 timer, dette avhenger av temperatur på deigen og i rommet så du kan styre det ved å enten sette den kaldt eller sette den varmt, husk å dekke til så det blir lufttett og gjerne med litt varmt vann for å tilføre fuktighet. 

4. Når kringla er hevet til dobbel størrelse setter du ovnen på 230 grader (varmluft).
Pensle med vispet egg.

5. Steking:
Sett inn i på nederste rille i varm ovn, kast inn litt vann i bunnen for å lage damp. Sett ned varmen til 190 grader (varmluft) og stek ca. 25-35 minutter. Steketiden kommer ann på tykkelsen på kringla og ovnen din, så følg med den skal være ganske godt stek og hul lyd når du banker på den. 

6. Kok opp en sirup av vann og sukker mens den steker: kok sukker og vann til det begynner å tykne. Ta den ferdigstekte kringlen ut og over på en rist, pensle over sukkersirupen med en gang og strø raskt over perlesukkeret, pynt med syltet frut og vent med å smake til den er nesten kald.

ja, ja jeg vet varm bakst er best, men hvis du skjærer i den for tilig blir den litt deigete ;-)

Surdeigstarter: oppskrift finner du HER

NB: Appelsinblomstvann er ikke lett å få tak i og se opp for de falske som bare er aroma, franskmenns drøm , men i min munn forferdelig så se på hva du kjøper og test det så du er sikker på at du liker smaken. Får du ikke tak i eller liker ikke smaken, kan du bruke mer yoghurt eller bruke appelsinjus. Selvfølgelig kan du bruke en annen smak som vanilje.

Sukker: Jeg har brukt vanlig brukt rørsukker, men for dere som fortrekker andre sukkerkilder er det bare å bytte ut, bruk gjærne lønnesirup som du også kan bruke til å pensle på til slutt (anbefales)...

Mel: i oppskriften er det brukt biologisk hvetemel 65T, bruk gjærne mer finmalt eller spelt om du fortrekker, har ikke prøvd med grovt men du bestemmer selv. Bruker du helt glutenfritt må du bruke en annen form for hevemiddel.



Kringlene på bildet ble bakt til årets første kommunefest i den lille byen jeg bor, og til min store glede godt motatt!
-kan derfor si at oppskriften er testet på ekte franskmenn ;-)

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt

2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)