Spesialiteter her i Frankrike mer eller mindre kjent i verden...
Noen klassikere og noen lokale oppskrifter...
Fransk Kokekunst Historie:Når vi snakker om det franske kjøkken, tenker vi i første rekke på en matlaging som siden 1600-tallet har dominert den vestlige verdens kokekunst. Men den franske kokekunsten har lange røtter og er utenkelig uten innflytelse fra f.eks. Romerriket (som innførte vindyrking), kirken , korstogene (frukter, krydder og sukker østfra) og Amerika (kalkun, potet, tomat). Som i andre land var det store forskjeller på de ulike samfunnslags kost, fra den enkle grøt og suppe på fattige bønders bord til fyrstenes overdådige banketter.
Vendepunktet i Frankrike kom på 1600-tallet. Riktignok var Ludvig 14 mer storspiser enn gourmet, men innen adelen var nye tendenser på gang. En av landets markier hadde en kokk som under pseudonymet La Varenne oppsummerte det nye kjøkkenet i kokeboken Den franske kokk. Denne boken ble snart oversatt til en rekke europeiske språk og fikk stor betydning for spredningen av franske ideer i matlagingen. Vi ser sterke spor av det i vårt eget og andres språk: kompott, ragu, saus, kotelett, buljong osv.
1700 og 1800 -tallet
Sausene står i sentrum for all fransk kokekunst. På 1700-tallet gikk man bort fra å bruke brød og mandler i kraften for å gjøre sausen tykkere, og gikk over til mel. Samtidig ble man mer forsiktig med overdreven bruk av krydder. Carême kalte sausene for matens sjel og la stor vekt på å utvikle de tradisjonelle sausetypene
Fra 1920-årene
I mellomkrigsårene fortsatte Fernand Point dyrkingen av det enkle og oppriktige, og han formulerte det berømte kravet om å starte hver morgen uten noenting på ovnen, det vil si med nye og ferske råvarer. Point ble inspirator for en gruppe kokker som i etterkrigsårene fornyet fransk kokekunst på en måte som gav ekko i hele verden.
Paul Bocuse, sa med fynd og klem at det bare fantes to slags kjøkken: et godt og et dårlig.
Når det franske kjøkken ofte er så godt som det er, kommer det delvis av den rike tradisjon som finnes i Frankrikes ulike regioner. Retter som for et par hundre år siden ville ha blitt regnet for bondske og barbariske, er gått inn i den store franske tradisjon: bouillabaisse, pot-au-feu, bourguignon, choucroute, cassoulet, tripes og mange flere.
Jeg har funnet dette på siden til :
Store Norske Leksikon, hvis du vil lese hele artikkelen finner du linken HER.
Lunsj - Enkelt
Tartarbiff av Hestekjøtt
Beignets Røre (frityrrøre) Tempura
Fransk Fast Food : Sandwich + oppskrift på Franske Baguetter
Diverse
Syltet løk som i Frankrike Confit d'oignon
Grunnoppkrift på Spekepølse på Fransk vis med 4 smaksforslag.
Cassoulet de Castelnaudry
Andeconfit / Confit de Canard
Enkel Andeconfit
Soupe à l'Oignon / Løksuppe , den orginale...
Blåskjell som i Frankrike: Moules & Frites
Fransk Viltragout
Ekte Soupe au Pistou fra Provence
Sommersuppe med Pesto (fransk)
Kanin (og Hare) på Fransk vis
Lapin Tradition
Saupiquet Cru, Fransk leversaus
Choucroute
-surkål med bacon og pølser
Desserter
Jordbær Clafoutis stekt i stekepanne
Clafoutis med Jordbær stekt i ovnen
Fransk Nektarindessert - Bavaroise
Fransk Juledessert nr 1 : Buche, her i minimodell
De 13. franske juledessertene i Frankrike
Kaker
Tarte au Citron Méringée / Sitronpai med marengs (fransk)
Fransk Eplekake fra Normandie
Oreillettes -fransk smultbakst
Franske Tradisjoner
Galette du Roi / Hellige Trekongersdag (6 Januar)
Chandeleur/ pannekakedagen
Bestemorsdag og Bestefarsdag
Sjokolade-langpannekake med vaniljekrem og frukt
Franske påsketradisjoner
Fransk Påskeomelett
.
Fant du det du lette etter ?
Hvis ikke kan det hende at jeg ikke har blogget om det ,
eller at det er plassert på en annen side f.eks.er det mange grønnsaksretter (tilbehør) på sidene med kjøtt og fisk og mat fra andre land, mye frukt og bær på dessert og kaker sidene...
Gluten-, melke-, sukker-fritt er stort sett det meste på bloggen og er derfor spredt utover alle sidene, samt ett utvalg på egen side, osv.
Du kan derfor lete igjennom de andre sidene,
klikke på tag-ord eller søke i bloggen øverst på høyre side.
Hvis ikke kan det hende at jeg ikke har blogget om det ,
eller at det er plassert på en annen side f.eks.er det mange grønnsaksretter (tilbehør) på sidene med kjøtt og fisk og mat fra andre land, mye frukt og bær på dessert og kaker sidene...
Gluten-, melke-, sukker-fritt er stort sett det meste på bloggen og er derfor spredt utover alle sidene, samt ett utvalg på egen side, osv.
Du kan derfor lete igjennom de andre sidene,
klikke på tag-ord eller søke i bloggen øverst på høyre side.
Lykke til med Matprosjektet ditt og Velkommen tilbake :-)
NB: hvis du fikk lyst til å si noe, har spørsmål, har testet e.l.
ikke nøl med å legge igjen kommentarer det er kos for meg og nyttig for dere ;-)
.
En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook : www.facebook.com/GodtogSunt
-alle nye innlegg blir satt opp der...
I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert av alle nye følgere, G+, kommentarer og liker...
På forhånd takk ...
.
flott blogg, liker denne bloggen
SvarSlettdu skulle hatt slik mal som denne tilbudsvarer.blogspot.com
slik at mab kan skrolle med chrome nettleser enda bedre