29. des. 2013

Pinnekjøtt Cassoulet

 Pinnekjøttet kom til oss fra Norge til Jul i år, endelig !

...ikke det at vi mangler gode middager her nede,
men det er morsomt med litt tradisjonell norsk mat...

Vel tradisjonelt...
...ble inspirert av pinnekjøtt utfordringen på matbloggsentralen tidligere,
som jeg ikke fikk være med på, 
men ideen til en ekte fransk Cassoulet med Norsk Jul i ble født...



...så tenkt så gjordt,
 og hvis dere noen gang skal lage en vri på det tradisjonelle pinnekjøttet,
 så anbefaler vi alle denne på det varmeste,
 både de som ikke liker pinnekjøtt og aldri har smakt det forsynte seg mange ganger...

PinneCassoulet med lammekjøtt


8 personer

500 g tørre hvite bønner 
1,5 kg lammekjøtt
(lår - bog- uten ben)
smør eller fett til steking
1 stor boks hermetiske tomater
1 kålrot
8 hvitløkfedd
3 løk
12 nellikspiker
nymalt pepper
ca. 1 liter lammekraft-vann
1 kg pinnekjøtt
4 julepølser
1 dl brødsmuler

Kvelden før:

Pinnekjøttet vannes ut etter anvisningen på pakken, ca 18 timer, husk å bytte vann ett par ganger.
Legg bønnene i kaldt vann over natten.

Dag 0 beregn 5-7 timer tilberedning-koking:

Skyll bønnene og kok de opp (blanchir).
Hell av vannet.

Skjær lammekjøttet i terninger-biter på 3-4 cm.
Varm smør-fett i en stor gryte,
Brun lammekjøttet i omganger til alle bitene er brunet. 

Du kan fortsette tilberedningen i gryta eller bruke en Crock-pot hvis du har.

Ha i tomatene.
-du må gjerne bruke ferske tomater, ca. 8, skjært i biter.
Skjær hodekål i store terninger og tilsett.
Skrell hvitløkfeddene, del de i 2  og tilsett.
Skrell løken og stikk 4 nellikspiker i hver løk, ha disse i gryta.
Ha på nymalt pepper, ca 1/2 ss.
Ikke tilsett salt p.g.a. det salt pinnekjøttet!







Hell over vann-kraft,
det skal fylle opp til overflaten.

Legg pinnekjøttet på toppen og sett på lokket.







La småkoke i 2-3-4 timer etter ønske,
 lav temperatur det skal nesten bare trekke. 
Sjekk underveis om du må tilsette mer kraft/vann,
den skal ha relativt mye kraft men det er ikke suppe ;-)



ca 2-3  timer før servering:

Nå skal gryta i ovnen som du varmer opp til 150 grader.
 Hvis gryta de kan settes i ovnen, beholder du denne, ellers må du skifte til et ildfast fat-gryte.
del julepølsene i to og legg de på toppen.
Strø brødsmuler på toppen.
La stå nederst i ovnen og putre.


Når det danner seg skorpe på toppen,
 kan du dytte denne litt ned i gryta.

Ingen lekre gastronomiske bilder her, 
bare helt ærlige bilder :-)

Kjempegodt!
-legg gjerne litt salat på asjetten for å få ett lite grønt innslag,
eller bruk grønne asjetter ;-)


 
 

 En Tradisjonell Cassoulet fra Castelnaudry,
med opprinnelseshistorien,
finner du HER

Bon Appétit :-)


En enkel måte å følge bloggen på er å like oss på Facebook :
 -alle nye innlegg blir satt opp der...
I tilegg blir jeg veldig glad for alle nye liker ;-)

3 kommentarer:

  1. Dette var en veldig god cassoulet. Pinnekjøttet ga en fin smak til de tradisjonelle ingrediensene. En av kommentarene fra en innhuga pinnekjøttmotstander var: "Det lukter jo ikke vondt og så smaker det jo godt". For oss andre som spiser pinnekjøtt var det en fin vri og for de som har cassoulet som tradisjon var det en ny smak. I Carcassonne er det tradisjon med lammekjøtt så hvorfor ikke speke det. Siden det ikke finnes her nede må en gjøre det selv.

    SvarSlett
  2. Strålende oppskrift! Brukte boudin blanc da julepølse var vanskelig å få tak i her. Våre franske naboer storkoste seg.
    En liten anm: Kålrot i ingrediensene, men hodekål i fremgangsmåte...

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tilbakemelding :-)
      ...og fint at du er våken , det skal være kålrot så jeg skal rette opp det, merci.
      Jeg brukte også boudin blanc, men tenkte på de i Norge som ikke kjenner til den, tror de er ganske like hvis vi ser bort i fra de med trøfler da ;-)
      Ha en flott helg :-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)