27. aug. 2013

Hjemmelaget Gele av Solbær og Rips

Et av minnene fra barndommen er store solbær og ripsbusker :-)

Alle bærene ble plukket og kokt i saftkoker til gele,
ved siden av villbringbær syltetøy og rørte jordbær var det nok til hele vinteren.



Det er vel ikke da så rart at jeg i egen hage prøver å få til bærbusker,
 nå etter noen år fikk jeg endelig litt mer bær enn bare til fuglene :-)

En annen ting jeg husker er at med saftkoker er det veldig vanskelig å få gele ordentlig stiv,
jeg har derfor ikke gått til innkjøp av en slik en.
Men hadde jeg hatt maaange bær så tror jeg at jeg ville laget saft ;-)

Siden jeg har god tro på franske kokkekunster
(særlig de gamle tradisjonelle)
brukte jeg en fransk lokal kokebok som utgangspunkt for å lage gele.

Første trinn er å plukke bærene ;-)
Du bør få med en god mengde umodne bær siden disse har mye stivelse i seg.




Bærene has i en kjele, det er bare fint med litt blader.

 1 dl vann per kg bær.

Siden jeg ikke hadde umodne bær,  tilsatte jeg 1/2 dl sitronsaft til en kg bær.
(eplekart er også en god kilde til pektin - stivelse)

Kok opp og la koke i ca 3 minutter.


Sil blandingen igjennom en finmasket sil eller et kjøkkenhåndkle.
  når den er litt avkjølt presses all saften ut av bæra.
 Det er derfor lettest med ett håndkle som du kan lage ett knytte av og vri rundt for å presse saften ut...







Se HER for eget innlegg om  saftkoking.



Når blandingen er silt veies den,
 lik mengde sukker tilsettes (gjerne sukkerbiter).

Blandingen skal nå kokes opp igjen og bli til gele ;-)

Skum av under kokingen.

Kok i ca 12-15 min,
test blandingen ved å dyppe en teskje i saften, 
den siste dråpen skal bli hengende igjen og forme en dråpe. 
Hvis ikke koker du litt til.

Blandingen må IKKE koke mer enn 18 minutter !

Verdens beste gele er ferdig  :-)
-må gjerne prøvesmakes med nystekte vafler og rømme :-)

Nå har du selvfølgelig funnet frem rene glass og sterilisert dem (og lokkene) i kokende vann, 
tørket av dem og satt dem klare til å bli fylt...

Fyll syltetøyglassene bredfulle, 
pass på at kanten fortsatt er ren, 
sett på lokket og sett glassene på hodet for å få ut eventuel luft. 
La de stå på hodet til de er avkjølt (minst 24 timer uten å røre),
 sett dem deretter i kjeller/bod: mørkt og kjølig.




Gele kan du lage av mange forskjellige bær/frukt,
 f.eks. bringbær, druer, epler, aprikoser...

Du finner allerede flere oppskrifter på hva du kan bruke,
 bærrestene til etter kokingen og råsaften til her på bloggen,
sjekk øverst på høyresiden.

Lykke til med årets saftkoking :-)



2 kommentarer:

...til stor glede for bloggforfatteren :-)