23. jan. 2014

Vannkefir - Fruktkefir - Kefir de Fruit

Kjenner du til vannkefir eller fruktkefir ?

I stil med resten på bloggen min,
kommer det her ett introduksjonsinnlegg om denne skatten,
litt historie, egenskaper, bruk osv.



Hva er Vannkefir ?
Vannkefir er en sprudlende og frisk drikk som lages av små  korn , Kefirkorn:
Gjennomsiktige, str fra 2-8 mm,  de har en geleaktig konsistens.



De formerer seg ved hjelp av fruktgjær og produserer kullsyre...
De består av glucose og andre komposisjoner som er helt uforstålige ;-)
 Enkelt forklart bakterier og gjær, men hvis du vil prøve deg på de franske vitenskapelige navnene:
 Ils se composent de polysaccharides (dextrane) avec des chaines composées de glucose et contiennent, entre autres, des Lactobacillus Caucasicus, Streptococcus lactis, Saccharomyces Florentinus.

I Norge går den under navnet vannkefir, mens i Frankrike sier vi fruktkefir...
 Hvorfor hvet ikke jeg, men i Frankrike sier de fruktkefir fordi den trenger frukt for å formere seg videre, derimot sier vi vannkefir (Kefir de l'eau) når den er laget bare med vann og sukker...

Andre navn på vannkefir:
Japanske krystaller, 'Biene fra California, Kefir Sukkerkorn , Krystaller av vannkefir, Tibi og Tibicos på latinamerikansk, Wasserkefir og Piltz på Tysk, Kefir du Fruit på Fransk og Kephir de frutta på Italiensk.
Det er altså jevnt fordelt mellom Vannkefir og fruktkefir som navn :-)




Historie:
Fra kaukasia, landområdet mellom Svartehavet og Kaspihavet,
på lik linje med kefir (melk) som vi kjenner til.

 På slutten av 1800 tallet spredde bruken av vannkefir seg rundt middelhavslandene.
...og siden har den gått fra generasjon til generasjon...
Dette  er en drikk som ikke selges i butikker da den har kort holbarhet,
den er derfor eksklusivt hjemmelaget :-)



Helsefordeler:

Den største helsefordelen må være å bytte ut Brus med vannkefir !!! hihi

Vanskelig å finne ut av nøyaktig innhold i vannkefir,
men den inneholder B-vitaminer...
Noen som hvet mer ?

Blant de  fordelene man finner ved å drikke Vannkefir,
er forbedringer i fordøyelsessystemet.
De som lider av forstoppelse bør drikke vannkefir som har gjæret 18-24 timer hver dag,
beregn 2-4 uker før du merker en varig effekt.
De som har en normal fordøyelse, bør drikke vannkefir på ca 48 timer gjæring.
Til slutt for de som lider av diarée anbefales vannkefir med en gjæringstid på over 60 timer.

For resten av fordelene er det ingen forskningsresultater å vise til...
...men den sies å ha positiv effekt på bl.a. følgende lidelser:

-nerveproblemer
-enkelte eksemer

-blodfornyende

-astma
-bronkitt

-mageproblemer
-tarmproblemer-betennelser-kroniske
-diaré og forstoppelse
-magekramper
-leverbetennelse
-nyreproblemer
-galleproblemer
-urinblæreproblemer

I de aller fleste tilfeller er det anbefalt å drikke en liter om dagen fordelt på 3 ganger,
i ca. en måned, f.eks: galleproblemer, mageproblemer...
I noen tilfeller er dette lurt å fortsette med 'hele livet' for en bedre livskvalitet,
f.e,s. astma, nerver...
Ved fornyelse av blodet, anbefales opptil 2 liter om dagen og i opptil 2 mnd.
 Ved eksemer anbefales det både å drikke kefir og smøre direkte på huden.




Hvordan lages Vannkefir ?

For å lage denne drikken trenger du vannkefir-korn,
det er ikke de samme som du bruker til å lage kefir av melk.
Disse legges i vann med sukker, sitron og tørket frukt.
For hva du trenger, hvorfor ditt og datt se tips og råd under.

Oppskrift:

Standard Vannkefir

 ca 70 g kefirkorn
1/2 sitron (BIO)
2 tørkede fiken
2 ss sukker
rent ukloret vann

Du trenger til dette ett stort glass som rommer ca 1 1/2 liter.
Legg kefirkorn i glasset.
Tilsett sitron delt i skiver eller båter, fiken og sukker.
Fyll opp med vann.
 Dekk til, det skal kunne komme luft ut.
Sett de i romtemperatur men ikke i direkte sollys.
La stå i minst 24-48 timer.
Filtrer vannet og hell over på flasker eller i mugge.
Nytes ;-)



Vannkefir-korna er fasinerende,
kefirkornene svømmer opp og ned som fisker :-)


Tips:
-bruk glass som norgesglass med glasslokk hvis mulig, det er akkurat tett nok uten strikken, samtidig som gassene slipper ut...
-ikke bruk eller la metall komme i kontakt med verken kefirkorn eller drikken, dvs ikke metallokk eller sil i metall.
-du må bruke vanlig sukker brunt eller hvitt, dette er næringen til korna og de trenger det for å vokse.
Du kan altså ikke bruke honning eller agavesirup eller kunstig søtstoff. Jeg skal imidlertid teste da jeg enkelte steder ser at det brukes ;-) resultat kommer en dag...
-Du kan godt bruke andre tørkede frukter enn fiken, men kefirkorna foretrekker fiken og formerer seg best med disse, men bruk gjerne svisker, aprikoser (kjempegodt)...
-Du kan også bruke andre sitrusfrukter. Det er derimot viktig at de er biologiske eller helt enkelt ikke sprøytet, hvis man ikke skreller. En halv sitron er ca 2 ss sitronsaft.
-Det er fullt mulig å bruke forskjellige fruktjus, f.eks. eplejus gir noe tilnærmet sider, mer om dette i eget innlegg senere...
-Du kan også lage en 2.gangs gjæring ved å filtrere etter 24 timer og deretter ha kefirn på flaske med f.eks. bær eller krydder (anbefaler bringbær ;-), mer om dette senere... 
-Hvis du ikke drikker opp alt til ett måltid kan du sette kefir'n i kjøleskapet for å stoppe gjæringsprosessen
-Forsiktig når du åpner lukkede flasker da gjæringen-kullsyren gir en champagne-effekt...
-ikke utsett kefirkorna for såpemidler, sprøyte/giftrester, røyking osv. Det er levende organismer.
 -Fargen varierer fra lys (aprikoser) til mørk (svisker), og med brunt og hvitt sukker...

Hvordan bruke Vannkefir ?
Vannkefir - fruktkefir kan brukes til:
- vann til tørstedrikk, til maten...
- lage kefir av melk
-til å starte en surdeig
-vanning av planter
-til dyra ;-)


Egen erfaring:
Kjempegodt, t.o.m. barna venner seg til det ;-)
Da jeg ikke lider av noe spesielt tror jeg,
så hvet jeg ikke,
men formen er på topp :-)
Det som er helt sikkert er at hvis en dag man føler seg litt 'forstoppet' og drikker ett par glass ung kefir så løser det problemet seg, uten at man får følelsen av å ha provosert det...


Oppbevaring av  vannkefirkorn når de ikke er i bruk:


Metode 1 for kortidslagring:
Kefirkorn kan oppbevares i ett glass tilsatt sukkervann, i kjøleskapet i flere uker.
Renses godt før de igjen brukes.



Metode nr 2 er å tørke dem, tørk dem ved å spre de utover ett brett på ett varmt sted.
de tørker i løpet av noen dager og løsner fra hverandre, oppbevar dem i en tett boks.
Når de skal brukes igjen, eller du har fått de tilsent, må de hydrateres i vann, det vil ta 3-4 dager og du må rense og bytte vann hver dag.



Metode nr 3 er å fryse dem ned, de kan således oppbevares opptil ett år, tines opp i romtmperatur.



Kilder:
http://www.cfaitmaison.com/kefir_fruits/historique.html
Wikipedia, Fransk versjon.

Her følger noen linker til norske sider, for dere som vil lese mer :

http://karbomonster.blogspot.fr/2013/07/vannkefir.html
http://www.melissaspania.no/hort-om-vannkefir-for/
http://gladerebarn.blogg.no/1332324257_vannkefir.html

http://www.kraftmamma.no/vannkefir-abc/

...som igjen inneholder linker til andre sider...

Hvordan får man tak i Kefirkorn ?
De fleste som driver med dette gir bort korn gratis ved henting eller mot portoutgifter,
det er selvfølgelig flere firmaer som selger slike,
jeg kjøpte mine fra ett fransk firma og den kom veldig fint frem.
Noen tørker de og sender dem da i tørket tilstand.

HER finner du en facebook gruppe som heter Melkesyregjæring,
er du interesert anbefales den for å stille spørsmål og utveksle erfaringer,
samt at du kan dele ut eller spørre etter både scoby'baby, kefirkorn osv.

Siden jeg bor i Frankrike er det litt lang postgang for ferske korn
(sendes i sukkervann),
men jeg tørker litt for å teste,
hvis det viser seg helt umulig å få tak i der hvor du bor,
 kan jeg godt prøve å sende i posten mot noen liker og delinger på facebook ;-)


En enkel måte å følge bloggen på er å like oss på Facebook :


 -alle nye innlegg blir satt opp der...
I tilegg blir jeg veldig glad for alle nye liker ;-)

2 kommentarer:

  1. Jeg elsker vannkefir! Har droppet probiotika og drikker et glass til hvert måltid for å hjelpe fordøyelsen :)

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)