16. mai 2014

Gluten og Melkefri FRAISIER med Acacia

Fraisier er en av de kakene du aldri glemmer,
endelig fikk jeg laget en versjon uten gluten og melk,
sterkt sukkerredusert...
voila min sunne utgave av den kjente kaken Fraisier.



...og har du ikke kakene i boks til i morgen og noen timer og avse,
så anbefales denne til morgendagens store 17. Mai fest...

Kaken er laget med Acacia-blomster og derfor har jeg brukt acaciahonning som søtningsmiddel,
du kan selvfølgelig lage den uten blomster eller med andre spiselige blomster,
som f.eks. roser, syrin, svarthyll...
Samme gjelder for sukkererstatning, bruk det du liker og har.

Fraisier uten Gluten og Melk og bare litt søtt

...kaken er laget i 22 cm form -8 biter,
 før den settes sammen lager du krem, kakebunn, sirup.
Til slutt setter du kaken sammen og lager gele eller marsipan til toppen.

Dette trenger du:


500 g Jordbær

Til Mousseline-kremen:

5 dl Havremelk (eller soya-, mandel- etc)
Vaniljestang
1 dl Acaciablomster - kronblad
50 g potetmel - maizena
100 g Acaciahonning (agavesirup)
6 eggeplommer
200 g kokosolje eller kokoskrem
eventuelt:
4 g Agar-agar (gelatin) + 1 dl havremelk

Kakebunn/genoise:

6 eggehvitter
6 ss bjerkesukker (kokossukker)
125 gram malte hasselnøtter (mandler, glutenfritt kakemel)


2 dl Acaciasaft eller:

1 dl vann
1/2 dl sitronsaft
1/2 dl Acaciahonning (agavesirup - bjerkesukker etc)

Jordbærgele:

200 g jordbær
2 g agar-agar
1 dl vann

eventuelt Marsian:

125 g malte nøtter
1 ss sitronsaft
2-3 ss acaciahonning
Farge


Slik gjør du og fortvil ikke det er ikke så komplisert som det ser ut til,
men for at alt går lekende lett er det lurt å lage en del av gangen i riktig rekkefølge,
samt måle opp og sette frem alt du trenger, ryddig benkeplass og humøret på topp:

Mousselinkremen:


Ha melken i en  kjele med vaniljestang (splittet i to) og acaciablomstene.
Kok opp og la stå å trekke i ti minutter.


Visp  eggeplommene sammen med acaciahonning og potetmelet.

Hell den varme melkeblandingen i eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper.

Ha deretter alt tilbake i en kjele og varm opp mens du rører hele tiden,
ved 70 grader begynner blandingen å tykne, husk lav varme...
Når blandingen er grøttykk tar du den av varmen,
husk ikke mer en 75-80 grader da blir det eggerøre...

La blandingen kjøle seg ned til ca 35 grader
(eller helt kald hvis du bruker kokoskrem).
-det er nå du lager kakebunnen ;-)

Ha litt av kremen i en bolle,
visp inn kokosoljen litt og litt...
...når alt er vispet inn visper du inn krem litt og litt til alt er blandet.
Hvis nå kremen fortsatt er ganske tykk vil den tykne mer mens den avkjøles,
hvis derimot som for meg den ble flytende igjen (for varm kokosolje)...
...kan du redde kremen med agar-agar:
Rør pulveret ut i ca 1 dl havremelk og rør godt,
kok opp og la koke i 1 minutt mens du rører av og til.
Rør blandingen inn i kremen og den vil straks tykne ettersom temperaturen synker.

Mens kremen kjøler seg ned (1. gang) lager du kakebunnen...

Kakebunnen:

Sett ovnen på 180 grader uten varmluft.
Visp de 6 eggehvitene stive, ha i bjerkesukkeret  og visp litt til.
Visp eller bland inn nøttepulveret:
Hvis du blander inn bevarer du mer luft i kaken, men denne kaken skal ha ganske tynne bunner så du må gjerne vispe, hvis du derimot vil ha de høye så bland inn en ts bakepulver og vend inn de malte nøttene forsiktig.


Ha i smurt 22 cm form eller langpanne.
Stek i 30 minutter for rund form eller 15 for langpannekake.
Avkjøles.
Bruker du rund form og den synker sammen er det helt fint for du skal dele den i to hvorav den ene ringen skal være 2 cm mindre i diameter enn den andre ;-)
Har du stekt på langpanne må du stikke ut to ringer en på 22 (eller i den str du velger) og en på 20 cm i diameter.

 Sirup til å dynke kaken med:


Hvis du ikke har kjøpt eller laget blomstersaft:

Kok opp vann med sitronsaft og acaciahonning og avkjøl...

Slik setter du sammen kaken:


Sorter jordbærene etter størrelse, du skal ha en jevn rad rundt så de med samme høyde blir brukt her,
deretter tar du av de aller peneste til pynt.

Du trenger nå en rund kakering på 22 cm,
du kan bruke kakeformen opp ned, husk at den må være glatt nederst for ikke å ødelegge når den skal tas av...

Legg ringen på kakebrettet,
legg den minste kakebunnen i midten av ringen...
..dynk kaken med saft-sirup.
Del de jevnstore jordbærene i to og sett de langs kanten,
kakebunne skal være på innersiden...
Deretter heller du litt av kremen over bunnen og spesielt der hvor jordbærene står,
smør kremen oppetter jordbærkanten så den fyller alle åpninger...
Sett de andre jordbærene tett i tett så hele kaken er dekket med jordbær.
Hell krem over til de er helt dekket.


Legg den siste kakebunnen over,
Dynk med saft-sirup.
La stå i kjøleskapet mens du lager gele eller marsipan.



Jeg valgte jordbærgele til tross for at en original Fraisier skal ha marsipanlokk,
men jeg synes til 17.Mai at det passet så veldig godt med rødt,
heldigvis var fatet mitt blått og blomstene hvite så det ble rødt, hvitt og blått :-)

Jordbærgele lager du på denne måten:


Knus jordbærene i en kjøkkenmaskin med kniv,
ha massen i en kjele med vann og Agar-agar...
Kok opp å la koke i litt over ett minutt...

Avkjøl blandingen noe, så den ikke smelter kaken ;-)
-men ikke så mye at den stivner,
 den stivner i det øyeblikket du heller den over den kalde kaken...

Hell gele'n igjennom en sil over kaken til den er full.
(hvis den allerede var fylt til toppen med kakebunnen,
kan du dra den opp til du har ca 4-5 mm igjen til toppen)


Marsipan:

Hvis du går for Marsipan-versjonen blander du malte nøtter med litt sitronsaft og deretter med acaciahonning eller agavesirup til du får en deig, bruk litt potetmel hvis den blir for seig...
Farges etter ønske.
Kjevle ut imellom bakepapir.
legges over kaken og skjæres til rundt kanten, eller stikk ut en sirkel som legges på,
kan være lurt å smøre litt krem på toppen først så sitter den godt og kan glis lettere på plass...

Når gele'n er stiv eller marsipanen 
på plass kan du pynte som du lyster ;-)







Hvis det hos dere som hos meg ble krem til overs samt jordbær fra gelen så bland disse sammen og ha i dessertformer så har du enda en liten dessert på bordet ;-)




Ønsker alle lesere en
kjempeflott 17. Mai og Grunnlov's Fering



HER finner dere oppskrift på Fraisier med melk og gluten...


.

En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig
 glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.



2 kommentarer:

  1. Denne så bare helt nydelig ut! :)
    Må absolutt prøve en dag, men rekker nok ikke til i morgen.

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)