8. feb. 2017

Pizza Napolitana av surdeig

Pizza er en klassiker, Italiensk, men adoptert av store deler av verden, og helt utrolig er det franskmenn som spiser flest pizza i verden, vel etter amerikanerne da. Derfor må jeg jo bare bidra med Pizza i månedens utgave av matbloggernes oppskriftsutfordringen. Thomas Won Nyheim med Kokebloggen er vert for utfordringen og frister med tema: Smaken av Italia. Bare etter å ha lest startinnlegget hans, som du finner HER, er jeg Italia inspirert til hundre! Så ikke bli forbauset om du finner mange italienske oppskrifter fremover her på bloggen og ikke minst hos de mange andre bloggerne som bidrar til 'oppskriftsfesten'.Helt tilfeldig sto PIZZA allerede på menyen og deigen sto til heving når temaet ble lansert, etter den flotte presentasjonen må jeg bare følge opp å skrive litt om pizzaen og dens historie. Så populært og godt som den er, skulle det bare mangle om vi ikke alle visste litt om dens opprinnelse :-) Kilder finner du i bunnen av innlegget, oppskriften kan du printe ut HER hvis du helst vil slippe mitt 'bla bla bla' hehe


Pizza blir brukt om pizza over hele verden, og den finnes i 1000vis av varianter, både når det gjelder bunn og fyll. Den opprinnelige pizza'en kommer fra Napoli i Italia og blir nå kalt Pizza Napolitana. Vi finner den først beskrevet på 1600 tallet, gatemat for de fattige i Napoli. Den opprinnelige pizzaen ligner ikke på dagens pizza vi får i fysedisken eller på resturant, som alle populære mattradisjoner har den gjenomgått en utvikling, med innflytelse fra mange verdenshjørner. Navnet Pizza har ukjent opprinnelse, men man antar at den kommer fra enten det latinske ordet pinsa som betyr å 'flate ut', fra det tyske ordet bisso = brødbit eller fra det greske ordet pitta som betyr flat kake.
Pizza fortelles å være en bit mat som bakerne laget seg av rester, slik oppsto pizzaen, i Napoli. Antagelig ett flat brød uten mye fyll til noen fattige arbeidere. Etterhvert ble den utviklet og kunne være søt eller salt, stekt i ovn eller i panne. Den søte spiste man på stedet og de salte kunne brukes til nistemat (til familien ?). Pizza'n ble brettet i to og holdt i handa. De første pizzaene var hvite, ikke noe tomatsaus, av den enkle grunn at tomater ikke kom til Europa før den ble tatt med fra Amerika. Ikke nok med det men de første 100 årene (eller 200) ble den regnet som en giftig plante med kun medisinse egenskaper, en prydplante. Først på 1800 tallet en gang, begynte man å spise tomater og det oppsto to varianter pizza, Pizza Blanco et Pizza Russo, den hvit og den røde pizza. Samtidig ble Pizza introdusert til andre deler av Europa og verden, forandret og populærisert. I Amerika var den populær hele 1900 tallet med utspring i det Italienske kvartalet i New York. I Frankrike komme de første mobile Pizzautsalgene I 1930, i Marseille hvor det var flest Italienera fra Napoli. I Norge åpnet den første Peppes Pizza på Frogner i Oslo i 1970. Etterhvert ble det ferdigpizzaer i butikkene, hvor i Norge Grandiosa har utrolige salgstall :-(

Pizza Napolitano har blitt ett beskyttet navn og den er forblitt enkel og nær orginalen. Garantert Tradisjonell Spesialitet. To varianter er godkjent: Marguerite og Marinara. Deigen er en helt enkel gjærdeig, som består av vann, mel, salt og gjær, gjærne ølgjær eller surdeig som hevemiddel. Fyllet var ost og etterhvert ost og tomat, ikke for mye og kjøtt serveres ved siden av eller spekeskinke legges oppå ved servering.

I 1889 ble den kjente Pizza Napoletani Margherita til, i anledning av at dronning Margurite de Savoie kom til Napoli. Hun ble servert en pizza i de Italienske fargene: rød, hvit og grønn. Tomater, mozarella og basilikumblader.

Selvfølgelig er det 1000vis av forsjellige måter å lage både den og andre pizzaer, og det anbefaler selvfølgelig jeg også å gjøre, men det er litt morsomt en gang i blant å gå langt tilbake til røttene. Så her kommer oppskrift og forklaring på hvordan du lager en pizza napolitaine margherita, som ligger ganske nær orginalen, selv om de fleste av oss nok må stå over en ekte vedfyrt brødovn, jeg anbefaler dog minst en pizzasten. Bruker du ikke surdeig kan du bruke ølgjær (3 gram) eller vanlig gjær, hvis du vil lage en surdeigstarter, kan du følge DENNE oppskriften).
Pizza Napoletana Margherita

Pizzadeig:
300 g vann
500 g fint hvetemel (45-55)
2 ss surdeig 
8-15 g havsalt

Fyll pr Pizza:
80 g mozarella
1 liten tomat
5 Basilikumblader
olivenolje

Utstyr:
bolle
bakebord
vekt
pizzasten-ovn


Slik lager du deigen, beregn 24 timer før du skal lage pizza:

Mål opp ingrediensene.
Først vekker du opp surdeigen ved å ta ca 1 dl vann og 2 dl mel som du rører sammen, la stå i romtemperatur 6-8 timer til den bobler, gjærne litt varmt og lunt, eller rundt 19 20 grader hvis du lar den stå over natten (praktisk hvis pizza er på middagsplanen.
Når du skal blande sammen deigen: hold av ca en dl mel. Bland saltet inn i melet, lag en vulkan med melet, i en bolle eller på bordet. Rør vannet inn i den aktive starteren. Hell vann/starter i midten av vulkanen, deretter rører du i starteren (med henda) og litt og litt av melet blander seg inn, fortsett til alt melet er blandet inn (du kan selvfølgelig bruke en kjøkkenmaski som du setter på laveste hastighet. Fortsett å kna deigen i 10 minutter, hvis den da ikke er tørr nok til å jobbe med har du i mer av melet, hvis den er ok sparer du det til utbaking, deigen skal slippe bollekanten eller slutte å lime seg på henda og bordplata. Jo mer du elter jo smidigere og mer elastisk blir deigen. La stå til heving 8-12 timer, la det passe inn med timeplanen din! Jo kjøligere jo lenger hevetid, men tradisjonelt var bakerier ganske varme.

Fyll:

Tomatene skjæres i små terninger eller hakkes (med eller uten skinn), blandes med litt salt. Historien sier at tomatsausen skal være naturel, så for en ekte Napolitaine: ikke noe krydder og urter.
Mozarellaen skjæres i tynne skiver-strimler, du kan veie opp og forberede ca 80 g per pizza.
Basilikum bladene klippes i litt mindre biter.

Utbaking/fyll/steking:


Litt før Pizzarestauranten ;) din åpner setter du stekeovnen på max varme med pizzastenen inni. La det bli godt og varmt, ta en deigklump på ca 180-250 g deig. Pizzabunnene skal være ned til 0,4 cm tykk i midten og kantene kan være en drøy centimter, trykk de fra midten og utover mot kanten. Nå skulle man hatt en flat treskive som du legger deigen på, har på fyllet før du vipper den inn i bakeovnen. Med mitt vanlige kjøkken og ovn, fortrekker jeg å ta ut steinen, legge pizzabunnen rett på, og deretter fyllet så raskt som mulig.

Tomat'sausen' skal stryks på fra midten og utover i sirkel, osten kal fordeles jevnt sammen med basilikumbladene. En god sving med olivenolje!
Inn i ovnen med Pizza'n, så kommer det an på hvor varm ovnen er. ca 1 minutt på ekte bakeovn som kan ha over 400 grader. Min på 230-250 bruker 3 minutter. Følg med så finner du fort ut hva du synes er perfekt tid i din ovn, uansett så går det fort så ingen pause, du rekker akkurat å trykke ut neste deigklump. 

Serveres med en gang, (etter at neste er inni ovnen) her er det gjestene som venter på maten og ikke omvendt.


Nyt!Hvis du vil lage en Pizza Napoletana Marinara, må du bytte ut Mozarella av kumelk med en ost laget av ekte bøffelmelk: Bufflonne. Tomaten kan få bli, men du bytter ut basilik med oregano og tilsetter litt hvitløk.Anbefaler: Pizzaen er fantastisk god til tross for tilsynelatende få, kjedelige ingredienser, anbefales av hele familien! men ;-) bruk gode ingredienser, dvs en ekte ost og tomater som smaker tomater, gjærne cherrytomater. Helst frisk basilikum (ikke juks slik jeg har gjort på bildet ) og får du ikke tak i, har du litt pesto i tomatene. Server Spekeskinke ved siden av (parma) og, ja nyt !

Ta det helt med ro du kan selvfølgelig lage vanlige kjøttfylte pizzaer eller ha på en ansjos eller to, selv om du nå vet hva som opprinnelig var en ekte pizza. Du kan også ha litt olivenolje i deigen, spice opp tomatsausen med litt grønne urter og krydder er blitt vanlig. Alle pizzariar har sine egne oppskrifter og blandinger.
Hvis du vil ha noen ideer til hvordan du kan organisere en morsom pizzakveld à la carte, kan du kikke på DETTE innlegget fra.


Inspirasjon fra andre deltagere:


Kokebloggens introduksjon og italienske oppskrifter finner du HER

En helt enkel og frisk Sitrus frukt Salat med avocado og pepper fra The Nordic Kitchen.

Mat På Bordet frister med en Risotto med pancetta, erter og spinat.


Vinterminestrone fra Et Kjøkken i Istanbul.


Artiskokker med dampete Kjøttboller på bloggen Carolines Gourmet, rett fra Piemonte i Italia.


Basilico.no har en fristende Penne alla vodka med soltørkede tomater og basilikum (ikke helt uventet den siste der hehe)

Risotto med fersk sopp fra Det glade kjøkken

Sweet Tomato Sauce fra My Nordic Kitchen

The Norwegian Hausfrau har laget en Creamy polenta with olives

Idefull oppskriften på en enkel Limoncello

Tapas: Asparges med permesandipp fra Bakemester Snipp

Lav Foodmap bloggen frister med en Bolognese 

På instagram søker du på hashtaggen #oppskriftsutfordringen


Facebook: Matbloggsentralen
God smak av Italia til alle :-)kilder:

http://www.formation-pizza-marketing.com/origine-pizza/
http://gourmandisesansfrontieres.fr/2013/09/la-pizza-italienne-petites-histoires-et-mises-au-point/
https://fr.wikipedia.org/wiki/Pizza
http://www.pizzeria-rabah-zaoui.com/l-histoire-de-la-pizza_ar325.htmlH
https://www.finedininglovers.fr/blog/a-boire-et-a-manger/secrets-pizza-napolitaine/


.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt


2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)