22. feb. 2017

Hjemmelaget pasta : Pappardelle

Har du prøvd å lage pasta ? Det er enklere enn du tror og oppskriften er 'alltid' den samme. Du kan lage pasta med eller uten pastamaskin, enkle taglitelle eller fylt pasta som ravioli. Pasta er for oss europere Italiensk, men de første sporene i litteraturen stammer fra Kina for 4000 år siden.

Pasta er vegetarisk, men serveres ofte til kjøttretter som kylling, kjøttsaus, gryter etc.Mel som brukes til pasta er finmalt durumhvete (ifølge SNL), eller den typen som vokser i Norge. Hvete brukt til brødbakst er somregel importert. Er du i Frankrike heter det 'Ble dur', som jeg var så heldig å få kjøpt på ett lokalt marked for gourmet-mat. Prøv noen gamle hvetesorter som f.eks. emmer, enkorn...
Fortvil ikke du kan bruke det melet du har og lage de pastaformene du vil ;-)

https://it.wikipedia.org/wiki/Pasta


Alle oppskrifter jeg har sett (inkludert min egen på bloggen fra 2013) har samme målene til deigen, hjemmelaget pasta: 100 g mel til 1 egg, + litt salt = 1 porsjon (eller 2 porsjoner hos meg)

Deigen skal eltes vel og lenge og deretter hvile, bør være kald ved utkjevling.

Du kan lage pastaen mer eksklusiv (eller allergivennelig) ved å bruke 3 eggeplommer istedet for ett egg eller lik mengde vann og droppe egget.

Hjemmelaget Pasta : Pappardelle

400 g Hvetemel (durumhvete)
4 egg
1 ts salt

Bland saltet inn i melet og ha melet i en bakebolle eller rett på benken. Lag en grop i melet (vulkan), pisk sammen eggeplommene og ha i midten. Hvis du bruker kjøkkenmaskin bruker du eltekrok, sett den på laveste fart og den vil sakte men sikkert røre inn litt og litt mel, la stå minst 15 minutter og deretter noen minutter ved litt høyere hastighet. Bruker du henda, gjør du det på sammem måte rør inn litt og litt mel i eggeblandingen helt til alt er blandet fortsett å kna og kna i 10 minutter til deigen er fast og smidig.

Sett deigen kjølig i noen timer, eller natten over.Utbaking for hånd:
Når du skal bake ut tar du små klumper (liten neve) og kjevler de ut løvtynt. Når de er blitt litt gjennomsiktig er de ferdig, du kan bruke godt med mel og snu deigen ofte for at de ikke setter seg fast. De ferdige leivene snitter du med en bakespade i ønsket form.

Utbaking med pastamaskin:
Lag små klumper av deigen ca 5x5x2 cm,  og press den ene siden litt flat for deretter å kjøre den igjennom maskinen med størst mulig åpning. Ha mel på hver side før du gjentar operasjonen 1-2 ganger,  skru ned åpningen  2 hakk, og så er det bare å fortsette slik til de har ønsket tykkelse. Blir de for lange kan de deles i to.
Deretter kjører du de ferdig kjevlede leivene igjennom den delen som kutter de opp til ønsket pastaform. Du finner bilder og trinn for trinn forklaring i DETTE innlegget.Pappardelle

Kjevle tynt og snitt opp i 1,5 til 2 cm tykke bånd.

Koking:

Kok opp en kjele med vann, ha i salt (ca 1 ts per liter).
Ha litt og litt pasta i det kokende vannet, de blir fort ferdige så ingen grunn til å plompe alt oppi på en gang, men har du stor kjele kan du selvfølgelig det ;-)Når pastaen flyter opp til overflaten er den ferdig, jeg lar de få litt tid der ekstra så total koketid blir omtrent 3 minutter, men det kommer ann på hvor tynt du har greid å kjevle ut. 
Ta ut pastaen med en fiskespade med hull e.l. og ha i en bolle mens du koker resten. 

Nå er det opp til deg hvordan du vil servere pastaen, en jeg liker dem med smør og persille, litt hvitløk og det er rene luksusmåltidet.

Smak av Italia,
 månedens oppskriftsutfordring hos matbloggerne.

Du kan lese mer om det HER i mitt første bidrag.
Linker til de andre bidragene:
Inspirasjon fra andre deltagere:

Kokebloggens introduksjon og italienske oppskrifter finner du HER

En helt enkel og frisk Sitrus frukt Salat med avocado og pepper fra The Nordic Kitchen.

Mat På Bordet frister med en Risotto med pancetta, erter og spinat.


Vinterminestrone fra Et Kjøkken i Istanbul.


Artiskokker med dampete Kjøttboller på bloggen Carolines Gourmet, rett fra Piemonte i Italia.


Basilico.no har en fristende Penne alla vodka med soltørkede tomater og basilikum (ikke helt uventet den siste der hehe)

Risotto med fersk sopp fra Det glade kjøkken

Sweet Tomato Sauce fra My Nordic Kitchen

The Norwegian Hausfrau har laget en Creamy polenta with olives


Idefull oppskriften på en enkel Limoncello

På instagram søker du på hashtaggen #oppskriftsutfordringenFacebook: Matbloggsentralen


.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt


2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)