28. jan. 2017

Melkesyregjæring av grønnsaker og hvorfor...

 Fermentering av mat og drikke blir mer og mer populært. Artikler om hvordan og hvorfor florerer i aviser, blader og blogger, melkesyregjærings teknikken kommer tilbake!

Samtidig blir det mer og mer prat om hvor viktig det er med en god bakterieflora i tarmen. Forskningsresultater viser at høyst sannsynlig er mange av våre 'normale' plager og moderne sykdommer pga av dårlig funksjon i tarmen og såkalt lekk tarm, IBS.

Disse to 'nye' motene henger sammen, fermentert mat er lett fordøylig og irriterer ikke tarmen, samtidig som den tilfører gode, livsviktige bakterier til systemet vårt.

Hvis vi skal koke alle skriveriene ned til en kort og forståelig setning blir det:

Melkesyregjæret mat er lett fordøyelig og sunt. 



Hvis du har følelsen av at ikke alt er som det skal, uopplagt, magetrøbbel, dårlig konsentrasjon, dårlig immunforsvar, hodepine, stress, sykdom uten forklaring eller hva som helst som ikke er normalt. Kan det være lurt å gi tarmen og fordøyelsen en periode med lettere arbeid og muigheten til å reparere seg selv. Er det noe kroppen vår er flink til er det å fornye seg og reparere ødelagte celler, men den må få anledning.

Det er mulig det er mange veier å velge igjennom, men vilken skal man velge er mitt store spørsmål, mellom, foodmap, gaps, histaminer, lavkarbo, metabolsk diett, vegetarisk og Pirkepetter's tradisjonskost...
...kan man spise alt og ingenting, så hva skal man da tro på ?

Jeg har bestemt meg for å ta noen uker med noe tilnærmet gaps og tradisjonskost. Tar utganspunkt i at tarmen er lekk og spiser (prøver) lettfordøyelig mat, samtidig som jeg prøver å tilføre mye næringsstoffer til reparering og oppbygging: virker det ? det vet jeg ikke, dårlig sikt i tarmen hehe, men energien er høyere enn de tidligere uken og det er tydelig at kroppen skiller ut giftstoffer i form av svette, fett hår etc. , husk at man blir værre før det blir bedre og hold motet oppe.

Siden jeg føler meg bedre og man uansett har godt av en pause så tenkte jeg å dele de forskjellige knepene med dere og håper dere blir inspirert til å prøve.

Kraftkoking er (synes jeg) det viktigste, ren kjøttkraft på bein, fremgangsmåte på det finner du HER og det er bare å sette igang, gå på jakt hos slakteren hvis fryseren ikke allerede er full.

...deretter skal vi melkesyregjære grønnsaker, både for å få i oss riktige bakterier (probiotika) og kunne spise grønnsaker uten at de skaper merarbeid og trøbbel i fordøyelsen.

Hvis du vil lese grundig hvordan du gjør det kan du det HER, eller også kjøpe e-boken min hvor alt er samlet og med oppskrifter på hva du kan bruke de til og FAQ: ABC om Melkesyregjæring HER.

Hvis du vil slippe mye lesning og bare komme igang, tar du det du har av grønnsaker eller kjøper f.eks, hodekål, gresskar, rødbeter, pastinakk, hvite reddiker, stangselleri, ris etc.
I tilegg trenger du uraffinert salt, hav eller fjell men uten tilsetninger samt syltetøyglass med strikk (se bildet)

Prinsippet er enkelt:

 Metode 1 Hele biter lagt i lake: Kok opp vann, avkjøle og røre inn 30 g salt per liter vann (uraffinert hav eller fjellsalt). Skjær grønnsaker i terninger og ha på glassene, hell over saltlake (avkjølt) til ca 2 cm fra kanten.

Metode 2: Rasp grønnsaker som hodekål, gulrot, gresskar etc. tilsett 10 gram salt per kg og rør og stamp til det kommer ut væske, la det stå å væske ett kvarter før du dytter godt ned i glassene, væsken skal stå over grønnsakene når du kommer til toppen, ellers fyller du på med litt saltlake.


Felles for begge metodene: sett på strikk og lukk igjen, sett de på ett brett og la de stå i romtemperatur. Fermenteringen begynner etter noen dager, du vil se at det bobler og noe glass vil boble over (derfor de står på brett).

Du kan blande og legge ned grønnsaker som du vil, tilsette urter og krydder for å gi smak.







Hvis de skal brukes til mat for tarmbakteriene bør de stå ca 3 uker før du begynner å spise av blandingene, du spiser 1-3 ss per måltid som ett tilegg. Til det anbefales f.eks. KIMCHI, men alle blandinger vil ha samme effekt.


Når du vil bruke grønnsakene i middager kan du gjøre det etter noen dager, og jeg anbefaler å gjøre det i begynnelsen fordi det etterhvert blir veldig surt og man vil trenge en tilvenning til smaken (særlig de familiemedlemmene som ikke er motivert) i tilegg til å ta de tidlig kan du skylle dem i 1-3 vann for å få vekk syrligheten, tilogmed koke opp og bytte vann, -feel free... De fleste vil nå rope stop! fordi alle næringsstoffene blir skyldt bort og ja det er sant, men nå var poenget og kunne ha lett fordøyelige grønnsaker i maten...






...du kan selvfølgelig spise bare kraft med kjøtt og egg og masse fett :-D
Fermentering kan du også gjøre med ris og poteter som som regel er utelukket i dietter. Til korn og frø bruker du surdeig og frø og nøtter legges i vann med litt surdeig eller eddik, men det kommer i neste kapittel.

Da er det bare å sette igang, med det du har eller løp og kjøp, fint om du bruker økologisk for å unngå giftstoffer, eventuelt må du skrelle og uansett vaske godt. Ett lite tips er å etterhvert ta vare på litt jus fra gang til gang å bruke som starter da blir det ett lite forsprang for melkeyrebakteriene og det er få muligheter til at noe går galt, inntil du har den muligheten begynn med kål og bruk laken fra disse til neste, du kan også blande inn litt kål i de andre grønnsakene, spesielt til rødbeter som har lite egne bakterier, er det sommer når du leser dette kan du bruke blader fra en (usprøytet) solbærbusk.

Lykke til med fermentering :-)
.

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt

2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

26. jan. 2017

Kjøkkenhagen min Oktober-Desember 2016

Hvis noen spør meg hva jeg har i hagen nå på vinteren, er jeg litt usikker på hva jeg skal svare. Alt ser jo helt misslykka ut, men år jeg tar meg en tur er det ikke lite jeg fortsatt kan høste og utrolig mye nytt på gang, selv etter x frostnetter.

Så bli med å ta en kikk ;-)

Ikke minst har det vokst opp ett drivhus, yes!!! Endelig kan jeg prøve å så tomater etc. i skikkelige lysforhold, gjenstår å se om det blir varmt nok.

Det har ikke vært mye tid til bloggen så lenge siden jeg har postet noen bilder, vi begynner derfor med Oktober :

En viktig Oktober aktivitet er å samle frø til krydder og frø til neste sesong, her er det korianderfrø som blir plukket etter som de tørker.



Siste innhøstning av tomater, det blir noen kilo tomater på en sesong, disse ble til melkesyregjæret ketchup, kjempegod chiliketchup, sur av gjæringa, men like sprek nå i slutten av Januar, så til dere som lurte på om den holder seg : Ja det gjør den i kaldt rom før åpning og i kjøleskapet etter åpning.





Min første kålrot, og noen snåle gulrøtter, må visst se litt på hvilke typer jeg skal så til våren. Kålrot er ikke lett å få til i det sydelige klimaet, men vi før fortsette å prøve, pastinakk går jo veldig bra, så hvorfor ikke...









Kålplanter er vanskligere enn vanskligst, hvor er fasiten ? De ser fantastiske ut , får store blader og trives, så kommer høsten og de stopper totalt å utvikle seg, men huser en mengde larver, som selv etter vask og nøye rens dukker opp i stekepanna...
...er det der proteinene er ?




November

Desember



Inne i drivhuset begynner det å ta form, en langside til kaninene og en til Whisky og planter, rett frem blir det noen hyller til 'ditt' og 'datt'. Taket til kaninene blir bord for potter til å så i :-), men det kommer vi tilbake til i Februar.



Selvom jeg klager fælt over hvor vanskelig det er å drive frem kål, har jeg fått til noen stilige, flotte eksemplarer, bl.a. disse selvsådde :-D blomkål i to forskjellige farger. Så fine i høstdugg!



Dyra sprer som alltid glede :-)
...og det gjør bringbærbuskene også, ikke at de er så gode på smak men bare det at det er bringbær i begynnelsen av september hehe Svartkål er nytt for meg og det er ihvertfall to planter som har klart se til tross for jordlopper, snegler og kållarver. Noen merkelige sopper, og ikke minst agurkurten som holder seg i blomst til glede for biene :-)





Salaten klarer seg i noen minusgrader under tynt dekke, selv etter flere dager med tjukk is i vannkaret var det liv i salaten og nye blader vokser til. Eneste aberet er at den huser utrolig mange snegler...


Ett nytt jordbærbedd har det blitt tid til, husker ikke akkurat hva det heter nå på sparket...
...men det er blitt en veldig populær måte å lage bed på. Det  bygges opp ved å legge ett lag med kvist, deretter mye kompost i form av løv, gress etc. ett lag med gjødsel (hestemøkk i mitt tilfelle ;-) deretter dekkes det med jord. Nå kan du plante mens jorda komposterer og har egen næring, det eneste som er anbefalt er å plante erter for å tilføre nitrogen til jorda som den selv bruker mye av for å kompostere... Jeg har derfor etter å ha plantet jordbær og løk, dekket med nyklipt gress. Så er et bare å vente på våren for å se resultatet :-)






Ikke alle jordbærplanttene var ferdig med å gi bær så de fortsatte etter planting, selv noen nydelige blomster, men så kom frosten og skrinla alle planer om jordbær til nyttårsdesserten :-)








Drivhuset var ikke bare utrolig vanskelig å sette sammen (selv for en ekspert i IKEA-møbler), men i tilegg viste det seg at selve platene i veggene var utrolig tynne og ikke tåler vind. Annonsen sa solid og super kvalitet for ekstremvær, men... vel min anbefaling er å ikke kjøpe på nett og ikke for godt tilbud, etter at min bedre halvdel fløy etter plater i dårlig vær (jeg var i Norge) så ble løsningen noen trelister og en ekstra pressenning over taket, hittil har det gått bra, hvis noe selger kunne sende de platene som er borte ville det være snillt :-D Rotet rundt er for å holde pressenningen på plass, det blåser til tider utrolig tøft her. Kaninene og katten er nå veldig glad i sitt nye hus :-)


Vinterblomster :-) Ni, tagetesen døde i frost'n Irisen er spesial vinter !


Kaki eller Sharon er vinterfrukt :-) Gøy !


Sli ser det ut i kålhaven, bare tull :-D


Mitt lille nordiske hjørne med blåbær, markjordbær, hestehov og blåveis. Kiwi også ikke helt nordisk men de trengte ly hehe


Ett eksempel til på direkte kompostering, alla tomat og paprika plantene lgt i rad direkte i hagen og deretter noe ved og annet komost potensiale, skal dekkes med hestemøkk og gress/halm.



Aske fra vedovnen er fint for jorda, så det sprer vi litt av både her og der.


hestene bare elsker kjøkkenavfall, surdeig er topp og sitron fra vannkefir går ned på høykant, snåle dyr vi har :-)


Det er blitt flere koselige soppturer med noen naboer som ikke var redd for å vise frem de fineste soppplassene, snille gode mennesker ! selvfølgelig glemte jeg kamera, byttet ble mest riske (uten mark :-) og litt piggsopp + en tredje som de her kaller grisette, lokalt navn pga gråfargen, men selvom den så fin ut full av mark, bare proteiner men litt for mye for meg hehe
Riske skulle forøvrig grilles på glørne og deretter heller man olivenolje i den hule stilken, salt pepper og klar til servering, godt!





Ha en fin dag :-)

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt


2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

21. jan. 2017

Velgjørende Superdrikk, -detox, -energi, -anti ageing, -fettreduserend

Det er mange superpiller, pulver osv å få kjøpt, helt sikkert mer eller mindre effektive og ikke minst dyre. Generelt så liker jeg ikke å kjøpe blandinger med superkrefter, men jeg har ikke noe imot å blande dem selv og lar meg gjærne friste av rene produkter. Gurkemeie for eksempel som gjør seg godt i golden milk eller kaffe, enkelt å lage selv og mye billigere.



...bare for å klarne ett punkt jeg liker egentlig ikke benevnelsen 'super' men i mangel av en bedre idé, det som menes er en ingrediens med høy næringstetthet...

Vi har tusenvis av superplanter og supermat, det er derfor ikke vanskelig å finne dem, men vi kan jo ikke bare ta alt, så da må man velge ut noen og håpe på det beste hehe

Jeg har laget meg en blanding av 5 forskjellige planter i pulverform som jeg blander ut med sitron og kokosfett for å hjelpe på opptaket og fordi de i seg selv er nyttige for systemet vårt: få orden på fordøyelsn og få dermed orden på det meste :-)
Hensikt: tilføre viktige næringstoffer og få fart på magen.

Her får du oppskrift på ett glass, men for å spare tid å gjøre livet enklere anbefaler jeg å blande i store porsjoner f.eks. 100 g av hvert pulver (50g av Spirulina)  og ta 2 ss til hver kopp, hvor du har i sitron og kokos, se oppskrift under. En liten forklaring og begrunnelse til valgene av planter finner du under, samt link til altshop hvis du ikke finner dem der du bor.

Superdrikke

1 ts Moringa
1 ts Hvetgress
1 ts Ashwagandha
1 ts Matcha te
1/2 ts Spirulina
1 dl sitronsaft
1 ts kokosolje

Ha sitronsaft og kokosolje i en kopp, ha i plantepulverene og rør godt, tilsett varmt vann (ca 70 grader) og rør ut til alt er oppløst og godt blandet. 

Drikkes som den er eller du kan tilsette litt rå honning og/eller kokosmelk for en mildere smak, personlig dropper jeg honning, men elsker kokosmelk i.


Personlig drikker jeg en kopp hver morgen litt sent (spiser da ikke frokost), men skal etterhvert ta en kopp på ettermiddagen i tilegg, kjenner den gjør godt!




For å gjøre livet litt lettere:

Supermix

100 g Moringa pulver
100 g Hvetegress pulver
100 g Ashwagandha pulver
100 g Matcha te
50 g Spirulina pulver

Blandes sammen og oppbevares i tett box.

Ta 1-2 ss og rør ut i:

-varmt sitronvann
-smoothie (f.eks. med agurk, avocado, kokosolje, eggeplomme, rødbet, sitron, bær...)
- havregrøt
- kokosmelk/krem
- yoghurt
...

Moringa blader er rike på proteiner, vitaminer og mineraler og er derfor veldig næringsrike. De kan brukes som krydder i maten, tilsettes da rett før servering for ikke å utsette de for høy varme. Bladene kan også brukes ferske i salater. I hagen kan de brukes som gjødsel og som antisoppmiddel.

Medisinsk er Moringa et konsentrert næringstilskudd. I blant annet Indisk medisin (ayurveda) brukes den i forbindelse med over 300 sykdommer. Kjent for å styrke immunforsvaret og fordøyelsessystemet. Moringa inneholder masse viktige antioksydanter som hjelper immunforsvaret. I fordøyelsessystemet hjelper den bl.a. leveren med sine funksjoner og en er svakt avførende. Den inneholder mange aminosyrer som f.eks. trypthofan som igjen hjelper med å regulere serotonin nivået som direkte påvirker stress, humør og oppmerksomhetsnivået vårt. Videre kan nevnes økt energi, blodtrykkregulerende, fordeler for hud og hår, sex booster hos menn. Til sist men ikke minst er den kjent for anti aldrings egenskaper via zeatin et plantehormon som får planter til å vokse og da vistnok oss også.

Du kan trygt spise minst 2 gram om dagen, de fleste kilder opplyser at det er ufarlig men det kan være lurt å ta det forsiktig (hvis man overdriver bruken) med tanke på avførende egenskaper, hvis du går på blodfortynnende medisiner og hvis du vil bli eller er gravid da den kan påvirke hormonene i den forbindelse.
(1, 2, 3, 4, 5)

Hvetegress rik på B5 og flere andre vitaminer, antioksydanter og mineraler, friske spirer kan brukes i salat, smoothie osv. Hvetegress er mest brukt som drikke enten fra ferske spirer eller tørket pulver.

Hvetegress har mange helsefordeler og var blant annet grunnlaget for Ann Wigmoores klinikk og bøker som var basert på nettopp å drikke hvetegressjus.

Detox eller avgiftning er en av egenskapende også mot medisinrester og miljøforurensning i kroppen, bra for fordøyelsessytemet, mot magesår og blodmangel. Hvetegress har i studier vist å øke oksygenopptaket i blodet. Rensende for lever, bakteridrepende i blod og lymfe. Hjelper mot håravfall og grått hår.

Man kan trygt drikke 1-2 glass om dagen, men overdrevet bruk kan gi kvalme, hodepine og oppsvulming i svelget.
(6,7)

Ashwagandha pulver fra røttene til planten, navnet betyr: 'lukten av hest' og indikerer styrken til en hingst (kansje for sine aphrodisiak egenskaper;-) Nevnt i ayurverdiske skrifter for over 3000 år siden.

Noen av ashwagandha planten sine egenskaper er å stimulere pustefunksjonen, immunsystemet, morsmelkproduksjon, balanserer estrogennivåer og benbygning. Spesielt anbefalt til diabetikere for dens effekt på binyrene. God effekt på produksjonen av hormonet T4 i thyroiden. Meget verdifull for sin evne til å forebygge og reparere skader i hjerneceller, som inndirekte hjelper på muskelkontroll, bevegelsesevnen og balansen vår, samt hukommelsen og konsentrasjon. Ved å dempe stress (kortisol) og øke kroppens vitalitet hjelper den kroppen med å regulerer selv søvn-hvile funksjonen. Anbefales mot engstelse og depresjon, samt fysisk stress da den reduserer kortisolnivåene i kroppen og jelper kroppen til å tilpasse seg situasjonen ved f.eks. hardt arbeid. Siste tips er dens egenskaper for god hårvekst og eventuelt mot flass hvis den brukes som shampo.

Du kan trygt ta 1-2 ts 1-2 ganger om dagen. Selvfølgelig advares det mot overbruk og ved bruk til gravide.
(8, 9, 10)

Matcha Te eller pulverte som det betyr oversatt til norsk, matcha er en grønn te fra Japan. Forskjellen fra vanlig grønn te er at bladen er malt til pulver og derfor følger med i den ferdig preparerte teen, dermed også alle næringsstoffene). Teen har lite taniner men inneholder koffein, samt aminosyrer, antioksidanter, klorofyll, kalsium, jern og pottassium er noen av mineralene, av vitaminer er det høyt innhold av A: beta caroten.

Matcha kan foruten å bli til drikke brukes i kaker, is, smoothie, krydder i mat som f.eks. ris. En annen drikk eller te som lages av matcha er matcha i varm melk med litt sukker. I rådene for hvordan matcha te skal tilberedes (det er nesten ett eget kapittel i seg selv) er det viktigste og ikke bruke varmere vann enn 80 grader, da blir mye av næringsstoffene ødelagt, mengde er 1 ts per kopp.

Egenskapene matcha er kjent for er fettforbrenning(slankende), antioksidant, avgiftning (særlig for leveren), bra for huden, energi givende. Matcha er kjent for å være mentalt stimulerende, gir klare tanker og god hukommelse, samt konsentrasjon.
(11, 12, 13)

Spirulina er en etterhvert godt kjent superalge, blågrønn microalge som brukes i tørket tilstand. Spirulina er tettpakket med næringsstoffer, høye verdier av proteiner, vitaminer, mineraler, antioksidanter og andre nærigsstoffer kroppen har godt av.

Mye gjentar seg fra de nevnt over, men ok: bra for immunsystemet, detox-avgiftningsegenskaperanbefalt for diabetikere, mye brukt som slankemiddel. Ved at den er betennelsesdempende har den også en posetiv virkning på allergi. Spirulina hjelper leveren med å kontrollere fettnivået i blodet og er derfor posetivt på mengden av 'dårlig' kolestrol LDL og triglyserider, det er også derfor den sies å ha god virkning ved vektnedgang. Tilslutt må nevnes at den booster hjerneaktiviteten. (noe sat i det, jeg har nå sittet å studert og skriver nå om dette med masse entuiasme ;-)

Anbefalt mngde er 10 gram 6 dager i uken. Jeg anbefaler å begynne med veldig små doser som 1/2 ts da avgiftningssymptomer kan være ubehagelig og kroppen må ha anledning til å bli kvitt avfallstoffer så de ikke blir resirkulert i kroppen.
(14, 15, 16)

Sitron er godt kjent for sine posetive helsefordeler, og det florerer av gode råd om å drikke en kopp varmt sitronvann hver morgen, når man leser alle fordelene ved sitron kan man trygt følge rådet og det er en selvfølgelig ingrediens i min superdrikk.

Sitron inneholder en mengde viktige næringsstoffer, selvfølgelig vitamin C (53 mg per 100 g sitron), kalsium, kalium, magnesium og antioksidanter. Alle disse næringsstoffene hjelper deg med energi, moral, fordøyelse, blodsirkulasjon, immunsystemet, avgiftning (detox), pH regulering av blodet, heling av sår, benbygning, frisk ånde, hud, hår, negler øyne og vekten... Sitron stimulerer galleproduksjonen i leveren og gallen er viktig for fordøyelsen av fettet i maten, samtidig som pektin i frukt reduserer appetitten (kanskje for at vi ikke skal spise for mye frukt-sukker). Sitron er avgiftende og urindrivende noe som gjør at giftstoffer går ut av kroppen. virker mot den brennende følelsen i magen.

Sitron kan også brukes utvendig på kroppen, smør  på huden da den er rensende og bakteridrepende (mot kviser), gir frisk og ung hud (?), beskytter huden mot å bli solbrent.

Kan sitron være farlig, egentlig ikke men ved ekstrem overbruk er alt farlig. Pass på at den urindrivende effekten ikke gjør at kroppen blir uttørket. Husk at på ikke-biologiske sitroner kan det være ett vokslag på skallet og det kan være farlig. De med galle eller nyresteinproblemer skal unngå å spise skallet som kan føre til krystalisering og derav stener.
(17, 18)

Kokosolje en av mine helsefavoritter, fast følge i kaffen og i stekepanna :-) Det er de langkjedede og ikke minst mettede fettsyrene som er det fantastiske. En av de beste oljene å steke i, den tåler høy varme bedre enn de fleste da den ikke oksiderer.

Listen over helsefordelene ved å innta kokosolje er lang, bl.a. økt energi, detox, økt metabolisme, økt HDL (gode kolestrolet). Posetiv for hjernen, blodet, huden, munnen, hjertet... Bekjemper infeksjoner i hele fordøyelseskanalen fra munn til endetarmsåpning, ved innvendig bruk og på huden ved utvendig bruk. Det er laurinsyren som bekjemper virus og bakterier som bl.a. candida, og innvollsormer. Kokosolje fremmer derfor vår tarmhelse som igjen er viktig for vår hjernefunksjon og velvære. Kjempeviktig for skjoldbruskkjertelen og for dens funksjoner, øker stoffskifte.

Finner ikke noen maks eller minimum mengder for inntak av kokosolje, men det er folkeslag som får opptil 50% av sin energi fra nettop kokos. Som ved alt du inntar, begynn med små mengder og ikke overdriv. Uansett er det veldig mettende.
(19)

Det var mine forslag til hva man kan lage en superdrikk av, ett bredt spekter av næringsstoffer og helsefordeler, som vil gjøre oss alle godt. Har du ikke alle ingrediensene kan du selvfølgelig bruke andre eller bruke færre, har du flere ka du bruke flere. Skal du lage en smoothie blander du inn andre ingredienser. Kort sagt dette er ment som ett forslag eller en base, det er mange flere muligheter og du har fortsatt en superdrikke.

Forslag til andre superingredienser:
-chlorella
-gurkemeie + pepper
-melkesyregjæret mat/drikke/jus
-ingefær
-løk
-urter
-krydder
-klarnet smør/ghee
-fiskeolje (omega 3)
-maria tistel
m.m.

Jeg har tatt en kopp av dette nå hver formiddag (før mat) i en uke og føler meg i fin form, ikke overreagert p.g.a. detox (heldigvis) men fin form og begynner å glede meg til koppen, og det er godt tegn på at kroppen liker det den får i seg. Ellers er jeg fullstendig klar over at en persons erfaring ikke er noe verdt i statestikken og heller ikke er en uke lang nok periode til å påstå det ene eller andre...
...uansett så gleder jeg meg til å ta to kopper om dagen i uken som kommer :-)

Siden dere er mange som lurer på hvor man kan få kjøpt forsjellige ting som blir nevnt på bloggen og jeg har en konto og affiliatemedlemskap hos altshop så kommer her linker til de forskjellige produktene bortsett fra sitron, så du kan hvis du ønsker det få alt på ett sted uten noe tull rett i posten ;-)  Trykk på navnet for å komme til produktet i listen under. ...resten av innlegget er derfor å regne som en ANNONSE men synes det er viktig å nevne at de ikke har vært grunnlag for mitt valg av ingredienser, det var dette innlegget.

MORINGA

ASHWAGANDHA

HVETEGRESS

SPIRULINA

MATCHA TE

KOKOSOLJE


Superdrikk også for kaniner ;-)

(1) https://fr.wikipedia.org/wiki/Moringa
(2) http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/08/24/moringa-tree-uses.aspx?utm_source=facebook.com&utm_medium=referral&utm_content=facebookmercola_ranart-ths&utm_campaign=20170116_moringa-tree-uses
(3) http://www.moringa.biologique.bio/category/proprietes-vertus/
(4) https://www.altshop.no/blogg/egenskapene-til-moringa
(5) http://www.curejoy.com/content/moringa-benefits/
(6) http://www.curejoy.com/content/health-benefits-of-wheatgrass/
(7) http://www.alimentationvivante.com/bienfaits-jus-herbe-de-ble/
(8) http://www.curejoy.com/content/health-benefits-of-ashwagandha/slide/21/
(9) http://www.mr-plantes.com/2016/01/ashwagandha/
(10) https://www.altshop.no/ashwagandha-rotpulver-okologisk-250g
(11) http://www.curejoy.com/content/whats-powerful-green-tea-matcha/
(12) https://fr.wikipedia.org/wiki/Matcha
(13) http://www.thevert.com/matcha/
(14) http://www.doctissimo.fr/html/nutrition/vitamines_mineraux/vitamines/15869-spiruline.htm
(15) http://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=spiruline_ps#
(16) http://www.curejoy.com/content/all-you-need-know-about-spirulina/
(17) https://amelioretasante.com/eau-tiede-citronnee-chaque-matin-10-avantages/
(18) http://www.curejoy.com/content/lemons-bad-effect-health/
(19) https://www.altshop.no/blogg/8-grunner-til-at-jeg-bruker-kokosolje-hver-dag-og-tre-av-dem-er-sjokkerende



OPPSKRIFTSUTFORDRINGEN TIL MATBLOGGERENE:

Temaet for oppskriftutfordring i Januar er drikke, det er Julia fra bloggen Magevennelig Mat som inviterer. Kjempefin mat med mye godt basert på lav fodmap som er godt for magen, anbefaler en god kikk på bloggen og hun har også gitt ute to fristende bøker. Siden vi nå er i Januar og de fleste av oss har sunne forsetter etter en måned med matutskeielser, passer denne grønne drikken perfekt ;-)
HER er mitt første bidrag en URTETE som du finner HER.

Liste over bidrag i #oppskriftsurfordringen i Januar:

Mias Mat har bidratt med Ingefærsirup og Ingefærbrus
Kvardagsmat frister med Virgin Mojito
Et kjøkken i Istanbul lager Ayran en Tyrkisk yoghurtdrikk
The Norwegian hausfrau frister med Pimped Water forslag
Sunnere Alternativ varmer med Ingefærte med honning
My Nordic Kitchen har en Grønn Smoothie på lur
Kokebloggen har laget en Sour Eple og Ingefær drikk...
Enestående Mat en Caffé Mocca med Appelsin
Green Bonanza  med Lemonade


God Drikke :-)

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt


2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)