12. jan. 2017

Urteblanding til en detox-fordøyelsesfremmende TE

Temaet for oppskriftutfordring i Januar er drikke, det er Julia fra bloggen Magevennelig Mat som inviterer. Kjempefin mat med mye godt basert på lav fodmap som er godt for magen, anbefaler en god kikk på bloggen og hun har også gitt ute to fristende bøker. Siden vi nå er i Januar og de fleste av oss har sunne forsetter etter en måned med matutskeielser, synes jeg det passet med ett dypdyk i urteskapet mitt og en skikkelig gammeldags urtete som hjelper på magen og fordøyelsesorganene våre.Siden jeg var liten har jeg samlet og tatt vare på en hel masse fra naturen, enten det var grener til kaninene eller friske blomster til å pynte med. Når jeg er ute på tur bare må jeg plukke med meg det jeg kommer over, det er uforklarlig, men tilfredsstillende. Nå i de senere årene er det stort sett blitt mest spiselige planter og urter. Mange grønne blader og blomster går rett i salatene. Andre blir så enten tørket på klessnora eller på brett inne ved mangel på sol, for så å bli lagret i bokser til senere bruk. Mange bokser... det var da mormor kom med en smart ide (igjen): hvorfor ikke blande ferdige teer for de diverse tilfellene jeg ville bruke dem, så mye lettere enn å se igjennom alle boksene hver gang noen trengte en hekseblanding ;-)

5 forskjellige blandinger ble til, bl.a. denne som går på fordøyelse, hjelp til lever, galle og nyrer, er vanndrivende: DETOX. Jeg brukte her litt flere urter en vanlig i en teblanding, men så ikke noen grunn til å dele opp i flere da de alle hjelper med samme målet og ingen gjør noe galt om de ikke trengs.
Husk at du kan lage blandingen med færre, så fortvil ikke om du ikke får tak i alle, likeledes kan de byttes ut da utvalget er stort.

Godt og Sunts Fordøyelses TE

Ringblomst (lever og galle)
Hibiscus (beroligende)
Mynte (fordyelsen)
Maté (kjøpt) (svakt avførende +++)
Ryllik (reparer, stimulerer fordøyelsen)
Løvetann (avgiftende)
Brennesle (rik på næringsstoffer)
Oregano (stimulerer fordøyelsen)

Ta omtrent lik mengde av hver urt og knus i en morter eller kjøkkenmaskin.Til en kopp te tar du 1 ss med urteblanding og heller over ca 2,5 - 3 dl kokende van, la stå å trekke i 10 minutter før du siler av. Du må gjærne friske den opp med en sitronskive (som også gjør godt for fordøyelsen) og eventuelt søte den med litt fersk honning. 
Drikkes etter hvert måltid.


Det er ingen kjente farer ved å bruke disse plantene, men man oppfordrer til å bruke små mengder ved graviditet og når man bruker antikoagulerende medisiner (for ikke å få dobbelt virkning).

Alle plantene har mange forskjellige egenskaper og det som står i parentes er bare en av grunnene til at de er med i denne blandingene.
Du finner litt om noen av disse plantene på bloggen, men det beste stedet å lese om deres medesinske virkning og alt annet er på siden Rolv.no som du finner HER en fantastisk samling av alt du trenger å vite, samt mulighet til å bestille tørkede urter m.m.
Jeg håper uansett dere blir inspirert til å sanke ute i naturen, tørke å blande deres egne teer :-)
-benytt vintertiden til å lage en liste over det du kan plukke til vår og sommer og hva de kan brukes til.

 Drikke er som nevnt øverst temaet i månedens oppskriftsutfordring og du finner andre bidrag på matbloggsentralen og på Instagram ved å bruke søkeordet #oppskriftsutfordringen

Liste over bidrag i #oppskriftsurfordringen i Januar:

Mias Mat har bidratt med Ingefærsirup og Ingefærbrus
Kvardagsmat frister med Virgin Mojito
Et kjøkken i Istanbul lager Ayran en Tyrkisk yoghurtdrikk
The Norwegian hausfrau frister med Pimped Water forslag
Sunnere Alternativ varmer med Ingefærte med honning
My Nordic Kitchen har en Grønn Smoothie på lur
Kokebloggen har laget en Sour Eple og Ingefær drikk...
Enestående Mat en Caffé Mocca med Appelsin
Green Bonanza  med Lemonade


...listen blir oppdatert...
.
på Instagram: #godtogsunt

En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig
 glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.
...litt flere bilder da det er like vanskelig å velge ut noen få, som det er å ta dem...
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)