9. des. 2012

Hjemmelaget Sylte litt enklere...

Sylte det er Julemat det, et must for å komme i julestemning ;-) 


Ikke noe av den helt norske julmaten finnes her i Frankrike, og det blir veldig klart at tradisjoner har grodd seg fast når de ikke er lett tilgjengelig, så heldigvis er  jeg veldig glad i å lage ting fra bunnen av ;-) dog må sies at det selges veldig god 'terrine' laget på svinehodet, ganske likt men krydder og utseende blir forskjellig...

Så da er det bare å sette i gang, takk til butikkene som selger hel gris og store hele stykker ...

Til sylte bruker jeg ribbesiden,
siden jeg ikke har turt å begi meg utpå hodekoking...
(og heller ikke fått kjøpt hodet)







Til en stor sylte trenger du:

1 ribbe
4 gram agar-agar eller gelatin pulver
2 ts pepper
2 ts nellik
2 ts allehånde
2 ss salt





Som ett lite forsøk bestemte jeg meg for å rulle sylta i svoren, (det viste seg å være en god ide ;-) )
jeg skjærte den hel av siden, kokte den opp og det var lurt for det var utrolig hvor mye den krympet...

Legg den flatt  med svoren ned, på ett rent kjøkkenhåndkle.
Bland krydderet med gelatinpulver. 
Legg på lag med rått kjøtt og krydder 





... lag på lag og så skal det surres tett sammen og sys inn i ett klede, 


...mormora i huset elsker og sy så det passet fint for her var det nyttig å ha flere hender...







Deretter skal den trekke  i godt over 2 timer:
Ha sylta i en kjele og dekk med vann, kok opp og la den så trekke i minst to timer  ... litt vanskelig å få lav nok temperatur på gassovn, bruk vanlig kokeplate... Eller vannbad i ovn på 120 grader (kok opp først)...

Videre må den stå kaldt med press på i 1-2 døgn, og hvis dere klarer å vente med å spise den så må den gjærne legges i saltlake (60 gram salt/liter vann) i opptil 8 dager..







.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.


2 kommentarer:

  1. Her på Kypros er det heller ikke noe norsk julemat å få tak i, så har lært å lage det meste selv :)
    Sylte har eg laga i mange år, gubben elsker det, men er temmelig utålmodig de dagene den tar i salt-lake :)
    Skal teste din oppskrift i år, da den er litt annerledes med gelatin-pulver og allehånde.
    Kjempefin blog med mye godt, og mange gode tips :)
    God jul fra solfylte Kypros :)
    Karen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig kommentar :-)

      Lykke til med sylta og God Jul til deg også fra det litt mindre solfylte Frankrike :-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)