8. des. 2012

Oreillettes Fransk Smultbakst 7 slag julekaker

 Jeg er av de som lager 7 slag til jul, eller minst 7 skulle jo gjerne være 13 før i tiden, som her i Syd-Frankrike. 

For å få til 7 eller flere julekaker er det lurt å planlegge litt, dvs. noen deiger skal lages dagen i forvegen, steke småkaker samtidig, steke i jern og ikke minst ta smultbaksten på en eller to dager.
Derfor har vi nå bakt småkaker, oppskriftene finner dere på siden og turen er kommet til smultbakst, her er første oppskrift og resten kommer i løpet av uken, hvis du har dette å¨skjemaet til neste helg.

Oreillettes er noen kjempegode smultbakst kaker / småkaker som ligner litt på fattigmann, 
men sukkeret strøs over istedet for å has inni deigen.

Tradisjonelle franske kaker som lages både til jul og andre store festligheter.



Oreillettes de sud-ouest :

 

10-12 dl fint hvetemel, 
1 klype salt, 
2 store egg, 
125 g mykt/smeltet smør, 
1 dl  rhum: rom(?) det gikk bra med cognac ;-), 
revet skall av en appelsin og en sitron.

Visp sammen egg, revet skall og cognac.
Videre litt mel og smør til halvparten av melet og alt smøret er vispet inn. 
Deretter hvis man har brukt kjøkkenmaskin er det bare å brette opp ermene og fortsette for hånd ;-) fortsett å elte inn mel på den måten at det blir brettet inn: nesten som smør i 'butterdeig'... til den ikke limer seg på fingrene..., fortsett og fortsett jo lenger du holder på jo seigere blir deigen og jo letter blir den å kjevle...
..noen som tenker pasta...

 






Sett deigen kjølig (men ikke kjøleskap) i 5-6 timer...
Trykk ut deigklumpen til 2,5 cm tykk og skjæres opp i ruter på 5x5 cm (praktisk med utstikker)...

Sett på smultgryta, nå bør man være to ;-) 
Kjevle hver enkelt bit så flatt  som mulig, 
deles i 4 og kjevles videre så tynt som overhode mulig: helt gjennomsiktig!!!


Stek fortløpende en og en i smultet de blåser opp i bobler og må snus
...dette er en kjemperask prosess...
...kaken skal være veldig lys...



deretter holdes de litt over gryta så fettet får dryppet litt av ...
  
..strø sukker over begge sider, legg de flatt utover kjøkkenpapir...


 Oppbevares som norsk smultbakst i tett boks.

Nytes med en god kopp kaffe til Jul :-)


Til uken skal vi ta en titt på flere smultbakster til de 7 julekakeslagene, bl.a. rosettbakkels som også finnes i Franskrike og da heter de Merveilles.. mer om det til uken...


2 kommentarer:

  1. Så gode de så ut:o)
    Merket meg at du skal lage rosettbakkels. Jeg har jern til det, og har prøvd en gang. Syntes det var utrolig vanskelig å få dem av jernet når de var ferdigstekte uten å ødelegge dem. Har derfor lagt det til side og glemt det litt bort...kanskje det skal hentes frem fra glemselen igjen i år;o)
    Jeg lager også 7 slag til jul...synes det er en flott tradisjon, og vi koser oss med å gjøre det i fellesskap. Hos meg blir faktisk det meste spist opp også. Vi begynner med baksten i november, og setter frem ved besøk. Barna går ogsa i boksene i tiden før jul. I romjulen er det så mye annet godt, at da minker det på kakespisingen...
    Ha en flott søndag, Line

    SvarSlett
  2. Takk for koselig kommentar :-)

    Jeg har også hatt problemer med rosettbakkels, ikke alle oppskrifter er like gode og man må huske på å varme jernet i smulten... Skal prøve å være detaljert når jeg skriver ned oppskrift og fremgangsmåte, så håper jeg du prøver en gang til..

    her også går kakene fort unna, har måtte hjemme en boks for å være sikker på at Mormor får når hun kommer på besøk, også blir det nok mere baking før jul ;-)

    Fin en flott søndag selv :-)

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)