2. des. 2012

Pepperkaker og Pepperkakedeiger

 Julekalenderen  her i huset består av koselige oppgaver som skal gjøres for å få huset og oss alle i julestemning :)  ..og kanskje en sjokoladebit til hver hvis oppgaven er kjedelig...

I dag 2. Desember...
...sier kalenderen at vi må ake ferdig pepperkakene.
Det ble veldig mange pepperkaker... og de kommer her i dag...


I dag er også første Søndag i Advent så dagens oppgave er å lage en Advents krans med 4 lys, finne frem adventsdiktet, og før det skal vi gjøre rent i stallen for hestene og for kaninene så kan de alle få ren halm :-)
...så da fortjener vi en kakebit og det blir en appelsinkake med litt julesmak...

Først og fremst ville jeg teste to forskjellige pepperkakedeiger (her finnes det ikke i butikkene ) en vanlig tradisjonell deig og en kjeksdeig med egg.

-hvilken deig passer til pepperkakehus ?
-hvilken deig er lettest å jobbe med, med tanke på barn som hjelper til ?
-hvilken deig smaker best ?


Pepperkakedeig 1 (klassisk):


150 gram smør
2 dl sukker
1 dl sirup
1 dl fløte
1 ss kanel
1 ts ingefær
1 ts nellik
2 ts pepper
8 dl hvetemel + til utbaking
1 ts bakepulver

Smør, sukker, sirup, fløte og krydder varmes opp i en kjele til smør og sukker er smeltet. Tilsett mel og bakepulver og sett kaldt, helst over natten.Hva jeg synes om deigen: veldig hard å kjevle, og hard å spise etter steking. Fin å kjevle tynn, når man bare får den flat, setter seg ikke fast, litt mel ved utbaking. Fasongen holder seg fint ved steking.

Pepperkakedeig 2 (med egg):


250 gram smør
2,5 dl sukker
2 egg
1 dl sirup
9 dl mel
1 ss kanel
2 ts pepper
1 ts nellik
1 ts ingefærRør smør og sukker hvitt, tilsett ett og ett egg rør godt, tilsett sirup, krydder og mel.
Settes kaldt minst en time.Hva jeg synes om deigen: Veldig myk og vanskelig å kjevle, trenger mye mel og må snus hele tiden. Fasongen holdt seg fin ved steking, men hvis du mikser deigen med eggene for mye så blir det noen bobler ;-) . 

Hvilken deig skal man velge ?

-hvilken deig passer til pepperkakehus ? Deig en som er klassisk, lett for barna og hjelpe til, og som regel så spiser man det ikke...

-hvilken deig er lettest å jobbe med, med tanke på barn som hjelper til ? Deig en den klassiske siden den ikke setter seg så fort fast ved utstikking, den er derimot litt for hard å kjevle ut for små barn.

-hvilken deig smaker best ? Jeg fortrekker den med egg som smelter på tungen, ellers spiste 4 tenåringer og en kresen franskmann alle sammen blandet (blindtest) og ingen merket forskjell... Må si at det var utrolig mange pepperkaker som ble borte...

I neste artikkel kommer pyntingen av pepperkakekreasjonen vår, med royal iceing fra Villa Perlesukker, 
i mellomtiden så har dere her bilder fra baking og 1. del av pyntingen...


Når man baker ut pepperkaker er det lurt og kjevle ut deigen færrest mulig ganger, for å få til det er det lurt og stikke ut figurene så nærme hverandre som mulig. På stekeplaten må de ikke røre hverandre.
Kos dere med bilder for nå må jeg fortsette pyntingen :-)


Nå har dere kanskje gjettet hva vi prøver å lage ;-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)