29. des. 2012

Gele av rødbet, spinat og gulrot til tapas og aperitif.

Rødbetgele, gulrotgele eller spinatgele kan brukes til mange morsomme forretter, 
eller fingermat, aperitif og tapas.



Gelene lages med agar-agar, har du ikke det kan du selvfølgelig bruke gelatin, poenget er å bruke mer gelantin enn normalt. Gelen skal stivne raskt og bli veldig stiv.

Jeg har brukt blandingsforholdet 2 dl flytende til 4 gram agar-agar, som normalt holder til 1 liter.

Fremgangsmåte:


Enten du bruker gulrot, rødbet eller spinat skal det kokes mørt i buljong, 
kokes opp hvis det allerede er kokt (rødbet). 
Mos den utvalgte grønnsaken i en kjøkkenmaskin så det blir en puré. 
Jeg får ferdig hakket spinat, men ellers må de hakkes fint også.




Du trenger ca 1 dl mos og 2 dl kokevann, 
som kokes opp og agar-agar pulveret blandes inn, 
kokes minst 30 sekunder sammen. 




Blandingen helles på ett flatt brett (ca 25x35 cm) eller 2-3 tallerkener, det skal ikke være tykt ca 2-3 mm.
Sett det kjølig til det stivner, minst en time.

Deretter er det klart til å pynte opp alt mulig av retter, tapas og fingermat til Aperitif'n eller Buffet'n.

Selve gele'n kan smaksettes på mange andre måter med f.eks. balsamicoeddik (til rødbet), hvitvin, pepper...

Hvis man vil ha en klar gjennomsiktig gele, kan den lages av hvitvin...
..hvorfor ikke prøve appelsinjus, eplejus...





En mulighet er å skjære strimler som du deretter ruller rundt ett fyll som f.eks. myk chevre ost til rødbet, 
eller gravlaks / røkelaks til spinaten...





Neste mulighet er å trykke ut figurer med former, her ett juletre til Juletapasen...


Små hjerter og blomster passer til det meste....







Hvis dere har noen gode smakskombinasjoner eller andre grønnsaksideer,
ikke nøl med å dele dem i kommentarboksen... ;-)

2 kommentarer:

  1. Å pynte kanapéer er morsomt og her var det mange fine idéer!

    SvarSlett
  2. Det var stilig! Og ikke minst en god idè. Må nok ut og se etter agar agar :-)

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)