15. des. 2012

Hjortetakk eller Smultringer

Smultbaksten er godt i gang, etter å ha laget oreillettes, rosettbakkels og fattigmann
 kommer her hjortetakk eller smultringer.


Oppskriftene kan variere litt så jeg hvet ikke om det er noen bestemt grunn til at navnene er forskjellige, men helt sikkert er at i gamle kokebøker finner du hjortetakk og ikke smultringer.

Oppskriften jeg bruker er fra den rutede kokeboken av Ingrid Espelid Hovig, 
og jeg har brukt denne hvert år siden jeg var 8-9 år, så den er godt testet ;-)

Her er oppskriften til ca 50 store smultringer eller 60 små, litt vanskelig å telle mine da jeg bruker ett utstikkerjern som gir litt større ringer en de som stør beskrevet i boken 
og jeg steker de runde bitene i midten.

SMULTRINGER



1 dl fløte
4 egg
200 gram sukker
1 ts revet sitronskall
1/2 ts kardemomme
500 gram mel
1 ts hornsalt




Stivpisk kremfløten. Visp egg og sukker til stiv eggedosis.
Bland sammen krem og eggedosis. Rør inn kardemomme og sitronskall.
Sikt melet og hornsalt, bland inn i røra.

 

 Du vil nå ha en ganske klissete deg, sett bollen i kjøleskapet (med lokk) eller ha deigen i plastfolie.
La stå i kjøleskapet over natten eller minst noen timer.

Det er i utgangspunktet en veldig klissete deig men med litt mel er den utrolig lett å kjevle ut, husk bare å bruke mel når du tar den ut av bollen så den får en hinne av mel rundt seg.



Har du utstikker ? -da kjevler du deigen flatt ut i ca 1 cm tykkelse, ikke pepperkaketynt !!!
 Stikk ut rundinger.

Uten utstikker ruller du deigklumper til lillefingertykke pølser som du deler i 12 cm lange lengder, skjær på skrå som du lettvint kan sette de sammen til ringer. Se bildene ;-)

Smultringer stekes som de er, hjortetakk skjærer du tre hakk i ...

Er du alene om bakingen, lag ferdig alle kakene før du begynner stekingen ;-)

Varm smult i en kjele, gjerne en gammeldags jernkjele.
500 gram til en to liters kjele eller en kilo til en stor kjele/gryte.

Gjør ferdig ett brett med kjøkkenpapir til å legge kakene som kommer ut av gryta på.

Smulten skal frese rundt en trepinne.

-husk og alltid ha lokk ved siden av i tilfelle smulten tar fyr.
-ikke sprut med eller bruk vann i nærheten av gryta da en vanndråpe kan få fettet til å sprute.
-husk at det er varmt når du slipper kaker i smultet, ikke plask og ikke ha fingere nedi.

ha i 2-3 kaker om gangen, snu disse når de flyter opp og er gyldne (antall sekunder kommer ann på varmen på smulten, husk å regulere hvis den steker for fort eller for sakte), ideelt sett 5 sekunder på hver side.
Når du snur kan du ha i 2-3 nye kaker, ta ut de første, snu og ha i nye.

Du kan gått bruke en trepinne til å fiske opp ringene, 
la de dryppe litt av seg før du legger dem på kjøkkenpapiret.

Ellers er en pølseklype grei og ha ...

når kakene er kalde kan de enten fryses ned eller oppbevares i tett boks.

Ha en fin Smultbakst :-)

Her er oppskrift på Rosettbakkels ,  her er oppskrift på oreillettes, en fransk smultbakst, 
her er fattigmann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)