10. des. 2012

Hjemmelaget Julepostei : Leverpostei


Til jul skal det være en gammeldags tradisjonsrik paté med ansjos.

Julepaté


Oppskriften er fra  boken : Jul i Norge av Anne Lise Mellbye ;
som forøvrig blir tatt frem 1. december og bladd i hele førjulstiden = veldig godt brukt!!! Anbefales !!



JULEPOSTEI, LEVERPOSTEI ELLER PATÉ

-kjært barn har mange navn...
500 g svinelever
 500 g medisterdeig

5 ansjosfileter
 1 løk
 2 pressede hvitløkfedd
1 1/2 ts salt
 1 ts sukker
 1 ts nykvernet pepper
1 ts oregano
 1 ts provenceurter
 1 ss cognac
1 1/2 dl hvetemel
 4 dl fløte
3 egg

Hvis du vil lage egen medisterdeig finner du ut hvordan her.

Rens lever og skjær i biter.




 Ha  lever, farse, løk, hvitløk og ansjoser i en kjøkkenmaskin med kniv og bland til alt er en jevn masse,
 tilsett resten og bland godt... (kan også males i kjøttkvern -minst tre ganger).


  Prøvestek en kjøttkake.. supert til lunsj så alle kan diskutere om krydringa er bra !!! ;-)


...tilsett mer krydder om ønskelig.


Hell farsen i to små brødformer og stek i vannbad ved 200 grader i ca 1 1/2 time.

Hvis du ikke skal spise patén i den uken som kommer, kan den godt fryses ned rå og så stekes til rett tid.
Her kan du med andre ord forberede pateen i god tid og steke den i siste stund...



Da er det bare å vente på at den er kald eller den kan severes varm med tyttebærsaus...

Patéen ble kjempegod, enstemmig vedtatt av alle 7...
...og jeg ble så overrasket over å kjenne igjen grov leverpostei som jeg pleide å kjøpe i Norge ;-)



Snart kommer smultbakst her på bloggen, så følg med ;-)


2 kommentarer:

  1. Hei skal man smøre formene før disse lages heller bruke bakepapir i bunnen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei,

      Jeg har ikke pleid å smøre formene, da det er ganske mye fett i medisterdeig.
      -avkjøl før du velver den ut.

      ...men det er helt klart en fordel å smøre eller bruke bakepapir for å være helt sikker ;-)

      Lykke til !

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)