15. des. 2012

Fattigmann

 Smultbakst til Julens småkaker

Ja, fattigman blir man fattig av, så jeg lagde en liten porsjon ;-)


Navnet kommer av at deigen lages av dyre ingredienser som f.eks. eggeplommer, fløte og konjakk.

Tror ikke forskjellen med annen bakst er det helt store,
så det er kanskje en måte og skjule den egentlig grunnen til navnet ;-)

Oppskriften er fra den rutede kokeboken av Ingrid Espelid Hovig,
og jeg har brukt denne hvert år siden jeg var 8-9 år, så den er godt testet ;-)

Her er oppskriften i vanlig størrelse, dvs ca 75 mellomstore Fattigmann, du kan lettvint halvere, doble etc.

FATTIGMANN


8 ss fløte
8 stk eggeplommer
8 ss melis
1 ss konjakk
1/2 ts kardemomme
350 gram mel






Stivpisk kremfløte.
Visp eggeplommer og melis til eggedosis.
Bland sammen krem og eggedosis. Rør inn konjakk og kardemomme.
Sikt melet og bland inn i røra.



Du vil nå ha en ganske klissete deg, sett bollen i kjøleskapet (med lokk) eller ha deigen i plastfolie.
La stå i kjøleskapet over natten eller minst noen timer.


Det er i utgangspunktet en veldig klissete deig men med litt mel er den utrolig lett å kjevle ut, husk bare å bruke mel når du tar den ut av bollen så den får en hinne av mel rundt seg.

Kjevle deigen flatt ut.

Ved hjelp av en linjal/pappskive og bakkelsspore (eller kniv) skjærer du deigen i lange striper på ca 4 cm..
Deretter skjærer du på tvers, jeg liker å skjære på skrå så det blir prismer og resultat blir skikkelig menn.

Skjær ett hull i midten, dra den ene snippen igjennom hullet og kakene er ferdig til steking.



Er du alene om bakingen, lag ferdig alle kakene før du begynner stekingen ;-)

Varm smult i en kjele, gjerne en gammeldags jernkjele.
500 gram til en to liters kjele eller en kilo til en stor kjele/gryte.

Gjør ferdig ett brett med kjøkkenpapir til å legge kakene som kommer ut av gryta på.

Smulten skal frese rundt en trepinne.


-husk og alltid ha lokk ved siden av i tilfelle smulten tar fyr.
-ikke sprut med eller bruk vann i nærheten av gryta da en vanndråpe kan få fettet til å sprute.
-husk at det er varmt når du slipper kaker i smultet, ikke plask og ikke ha fingere nedi.

Ha i 2-3 kaker om gangen, snu disse når de flyter opp og er gyldne (antall sekunder kommer ann på varmen på smulten, husk å regulere hvis den steker for fort eller for sakte), ideelt sett 5 sekunder på hver side.
Når du snur kan du ha i 2-3 nye kaker, ta ut de første, snu og ha i nye.



Når kakene er kalde kan de enten fryses ned eller oppbevares i tett boks.



Ha en fin Smultbakst :-)

Her er oppskrift på Rosettbakkels,
 her er oppskrift på oreillettes, en fransk smultbakst.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)