17. nov. 2017

Step 10 Mat - servering

Mat er mat men du må velge hvordan den skal presenteres eller serveres. 3-5 retters servert ved dekte bord, buffet kald eller varm som man forsyner seg og eventuelt sitter ned å spiser på bestemte plasser, eller du kan spise hvor du vil sittende eller stående. En variant aperitif hvor man serverer fingermat og går rundt og serverer, gjestene står sitter og gjør som de vil, en serviett er nok, eventuelt små asjetter.

Deretter må du velge hva som skal serveres og eventuelt finne oppskrifter, for de som ikke bestiller ferdig fra et cateringfirma.
Kjøtt, fisk, skalldyr, vegetarisk ? Eller litt av alt.
Ost, dessert, drikke...Mat som skal serveres til X personer ved bordet må være enkel og rask å legge på tallerkener og helst kunne forberedes i god tid og/eller passe seg selv. Gryter er det enkleste men litt verdagslig, bortsett fra hvis man kaller det 'boeuf bourguignon'. En stek kan også planlegges og serveres relativt enkelt, men som  fisk eller biff etc, kreves det en viss tilstedeværelse på kjøkkenet. Tilbehør kan også kreve at man er på kjøkkenet, eller tilberedes og varmes opp. Forretter og desserter blir det samme, noen er kalde og kan forberedes lenge før og andre må lages rett før.
Alt kommer an på hva du velger og hvor godt du planlegger.
Retter som langtidsstekes er perfekt, det vil si det er ikke så farlig når de er ferdig. Lurt å enten ha betalt hjelp til servering eller noen av gjestene som er beredt til å hjelpe.

Buffet er fantastisk til mange personer og en kald buffet kan som forberedes og det meste lages selv 1-2 dager før, eller lenge før og fryses ned, det krever dog en del kjøleplass. Til kald stek kan det noen ganger være fint med varm saus, en enkel løs kokeplate eller tevarmer er alt du trenger.
Varm buffet er ofte retter som kan stå å putre, holdes varme og krever varmeplater etc.. Igjen er valg av retter og god planlegging nøkkelen.

Aperitif, fingermat, tapas er også en interessant måte å gjøre det på, den kan presenteres som buffet eller serveres av 'kelnere' som går rundt med brettene og passer på at alle får. Fingermat kan forberedes og variere fra helt enkle skinkeskiver til mer kompliserte pizzabiter, butterdeigkreasjoner... Enkelte gjør seg best varme og kan raskt varmes i ovn, legges på brett og serveres, du trenger noen som har det som oppgave. Mye kan også serveres kaldt.


For å velge vilken løsning som passer til ditt selskap, spør du deg selv hvordan gjestene er.
En rolig gjeng som gjærne sitter lenge ved bordet, trives i alles selskap, voksne-godt voksne, vil gjærne ha middagen servert. Til en gjeng som vil prate litt med alle, må ut å røyke, trives best i baren passer fint til en buffet.Step 1 : Lag en oversikt HER
Step 2 : Valg av sted/lokale HER
Step 3 : Program/Agenda HER
Step 4 : Gjester, invitasjon HER
Step 5 : Budsjett HER
Step 6 : Sosiale mediaer HER
Step 7 : Utstyr HER
Step 8 : Musikk og underholdning HER
Step 9 : Dekorering HER

Step 11 : Planlegging av retter og mengde i neste artikkel

.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)