10. nov. 2017

Step 3 i Festplanlegging - Agenda

Dagens Agenda eller Timeplan

Med det mener jeg:

 •  når skal gjestene komme ?
 • når skal maten serveres ?
 • når skal desserten serveres ?
 • når skal underholdning-musikk finne sted ?
 • når avsluttes festen ?
...men også :

 • når skal lokalet bestilles ?
 • bestilling av underholdning ?
 • invitasjoner sendes ut ?
 • siste frist for påmelding ?
 • når skal dekorasjon, mat, drikke etc. kjøpes inn ?
 • når skal lokalet pyntes-dekoreres ?
 • når skal maten forberedes ?
 • når skal maten settes på fat til buffen ?
 • når har man tid til å pynte seg ?

For å begynne med det siste, bestill lokalet så tidlig som mulig, de fleste har en avbestilingsordning hvis noe må gjøres om. Invitasjoner og tidsfrister kommer litt ann på anledningen, hvis det er årets julebord har de fleste en viss pekepinn på når og ryktene går gjærne fortere enn innbydelsen og man treger derfor kanskje ikke å være veldig tidlig ute, bryllup er det gjærne veldig lang tid i forvegen, og mindre høytidlig litt mer på sparket. Det går jo fint ann å sjekke med de 'viktigst' gjestene at de seter av dagen før innbydelsen sendes ut. Noen fester er spontane og noen mer langsiktige.

Svar på innbydelsen er veldig praktisk å få med tanke på forberedelsene, innkjøpene kommer jo ann på om du har 10, 30 eller hundre gjester. Det samme gjelder spleisefester da du kanskje ikke kan legge ut for en hel festgjeng ved felles innkjøp, eller for å fordele oppgaver når alle bidrar.

Dekorasjoner skal kansje håndlages og tar tid, materiale samles inn osv. forbred så mye sommulig så blir det en koselig handling og ikke stress i siste liten. Personlig ville jeg pyntet og dekket på om mulig to dager før, slik kan du konsentrere deg om maten til slutt.
Dagen før (og tidligere når mulig) ville jeg forberedt all mat som kan forberedes, det vil si steke roastbeef, lage majones og sauser, steke terter og lage kaker og desserter. Alt som skal serveres kaldt kan som regel oppbevares kjølig en tid før det må spises. Gryter og supper som serveres varmt er ofte bedre når de er laget 1-2 dager før og varmet opp ved servering.
Siste dagen setter jeg av til oppskjæring av mat og pynt, fordelt med serveringsfat på formiddagen og anretnig på ettermiddagen, plasseres direkte eller rett før ettersom, det er på stedet eller ikke, hvis alt skal bringes til ett lokale, beregner du minst 30 minutter for å plassere en buffet, hvor alt er forberedt ned til minste detalj som hvor hva skal stå.

Sett av 1-2 timer før gjestene kommer, til deg selv.

Timeplan for selve festen er umulig å si akkurat, men det er veldig lurt å ha en hvis ide, særlig ved bordservering, når skal hva varmes og skjæres opp eller anrettes. Når begynner underholdningen, mens man sitter til bords eller etter middag og før dessert osv.  Husk å ha rom for forandringer og for all del ikke stress om det blir forskyvninger, som regel har det ingen betydning for hvor vellykket ett arrangement er, men kommer julenissen så pass på at det er tid til å rope på han først.

Som regel behøver man ikke bestemme når en fest skal avsluttes, men det kan være at det er regel om bråk etter ett visst klokkeslett, lurt å ha dette avklart på forhånd og evetuelt gå fra musikk til kortspill og passe på de mest høylytte gjestene. Familier med barn kan også ha ønske om å avslutte tidligere eller de med lengst vei hjem, jobb tidlig neste dag osv. da kan det være greit å sørge for at dessert og kaffe blir servert i god tid før de har ytret ønske om å reise. Avklar mest mulig på forhånd så er alle fornøyde under festen.Fortsatt god planlegging :-)


Step 1 Lag en oversikt HER
Step 2 Valg av sted/lokale HER
step 4 : Gjester, invitasjoner: i neste artikkel.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)