8. sep. 2013

Sommerutgave av Soupe au pistou

Den helt orginale suppen fra Provence har ingen 'opprinnelig' oppskrift.

Variantene er like mange som det er familier og igjen ganget med årstider...
I tilegg kan den severes både varm og iskald...

Det eneste felles er at den severes med  Pistou. 

I høst lagde jeg en 'ekte' Soupe au pistou fra provence med høstgrønnsaker,



Så her kommer min sensommer-utgave av Soupe au Pistou,
eller kanskje den bør hete helt enkelt Sommer Suppe...


 Her er hva hagen min ga i midten av august,
plus litt fra markedet, men produkter fra sesongen:

Sommersuppe: 

Soupe au Pistou 2013


Gresskar
Squash
Paprika
Aubergine
Gulrot
Rødbet
Løk
Sellerirot
Maiskorn
Hvitløk

Bacon (valgfritt)

Salt
Pepper
Timian
Gurkemeie




Del opp alle grønnsaker (unntatt løk) og kok opp i en kjele,
vann til det dekker.
Du må gjerne ta med gresskarkjernene som er spiselige og sunne ;-)

Jeg ville bruke gresskaret som serveringsfat til suppen og hulte det ut,
ellers kan du bruke skallet også bare du vasker og skrubber godt.
Se i bunnen av innlegget hvordan du kan bruke restene til en annen rett etterpå...



Tilsett krydder etter ønske,


Her ble det timian, gurkemeie, pepper og salt.
Gurkemeie er betennelsesdempende og forbyggende for bl.a. vonde ledd.


Skjær opp løk og stek med bacon, skjært i biter, hvis du ønsker det, vil du ha en vegetarisk suppe kan du kutte ut baconet ;-)


Når grønnsakene er godt kokt, minst 30 minutter men de kan gått stå å putre minst en time, 
gjør som du har tid og anledning...


Er gjengen din som min, uten tenner etter diverse tannlegebesøk ;-) ,
Kjør suppe og bacon i kjøkkenmaskinen eller en blender,
 til du har en Veloute på fransk.


Varm opp igjen.

I provence serveres denne suppen med pesto derav navnet 'Soupe au Pistou',
mer om det kan du lese HER i innlegget om Ekte 'Soupe au Pistou'.


Pesto eller Pistou lager du av :

1 'potte' basilikum
1 liten hvitløk (ca 7 båter)
2 godt modne tomater eller 1-2 ts tomatpurée
50 gram parmesan
1/2 ts pepper
1 dl olivenolje
Se HER hvordan du gjør det på ekte provensk vis eller gjør som du pleier. 

Nå er suppen klar til å serveres,
server direkte fra kjelen eller hell den over i gresskaret
 (som du har satt i ett fat tilfelle den har ett hull i seg ;-)

Server med pesto og revet ost, gjerne noen brødkrutonger eller baguette til.

 Bon Appétit :-)


..og husk at suppens innhold kan varieres ettersom hvilke grønnsaker du har tilgjenglig...

Til slutt må du huske å ta vare på gresskaret hvis du brukte det som suppeterrine,
Del det i biter/båter og bak disse i ovnen, eller stek de i stekepanna, du kan lage en vegetarisk pannerett...
...bruke de kalde i potetsalaten...
...ha de i supperestene for å få litt mer suppe...
..spises som tilbehør til lunsjen...

Ihvertfall ikke kast restene ;-)


I potetsalaten :-)


 I en grønnsakspanne :-)


Suppe er sunt og godt :-)



6 kommentarer:

  1. Kjempegod suppe og mange variasjonsmuligheter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Selv mine antisuppe-barn tar jo til seg flere ganger hihi

      Slett
  2. Tusen takk for kjempekoselig kommentar i bloggen! Suppen din ser nydelig ut!

    SvarSlett
  3. Ser veldig godt ut, og jeg tror absolutt ungene mine hadde likt å få servert suppe i gresskar :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha :-)

      Kjempeflott måte og servere på, bare man bruker det etterpå ;-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)