28. aug. 2012

Tomatsaus til vinteren

Hermetisering gjør livet lettvint :) 


Med tomater og squash fra hagen er det klart for å lage pasta/pizza -
saus som passer til det meste og er lettvint å ta frem for en kjapp middag.



Sommerens første saus ble laget for å ta vare på tomater og squash fra kjøkkenhagen, jeg valgte å lage den med kjøttdeig, med tanke på å bare kunne koke pasta/ris/grønnsaker, varme sausen og vips er middagen ferdig... Eller når jeg baker brød ta av litt deig til pizza, kjevle ut, åpne glasset og helle utover, strø på ost og vips er middagen ferdig... Eller moussaka osv.

Ingredienser til en stooor kjele : 14 glass med 600 ml saus og to middager... :

 

4 kg tomater
2,5 kg squash (gul og grønn)
1,5 kg paprika (rød)
1 kg løk
300 gram hvitløk
100 gram ingefær

1,2 kg kjøttdeig
1 dl tomatpurée
3 never friske urter eller 1/2 dl tørket provencekrydder (eller timian)
1 ss malt pepper
1/2 dl paprikapulver
1 dl grovt salt
1/2 dl sukker

 olivenolje til steking





Begynn med å vaske alle grønnsaker :-)

Stek kjøttdeigen i passe med olje, tilsett løk, hvitløk og ingefær (som du først renser og hakker i kjøkkenmaskin) stek videre den tiden det tar å dele opp squash'n og kjøre den i kjøkkenmaskinen også... Fortsett og steke blandingen med squash'n. Tilsett olje underveis hvis det er nødvendig.



Paprika får samme behandling, i gryta og fortsett og stek og rør...
Så kommer turen til tomatene, det beste er å bruke bifftomater som har mye kjøtt og lite frø/saft...
Alle proffer og kokebøker vil anbefale å skolde tomaten: fjerne skinnet og frøene, men slik sløsing og tidsbruk det passer ikke meg, men er du perfeksjonist er herved rådet gitt videre...
Hakkes i kjøkkenmaskinen (min beste venn på kjøkkenet) og tilsettes så snart du synes squash og paprika er litt stekt (det er også mulig å steke de i hver sin panne/omgang og så blande alt i den store 'sorte' gryta...

Men ingen av ingrediensene skal ha stekeskorpe (litt på kjøttdeigen da...)...


Tilsett tomater og vurder om det er nok juice... (hvorfor da ta vekk jus'n i tomatene først )...

Hvis du ikke har gode ferske råvarer med mye smak, anbefaler jeg å tilsette buljong... hver da forsiktig med saltingen etterpå.... Men siden jeg har kjempegode tomater er det de jeg har lyst til å ta vare på...

Bland alt godt og fortsett kokingen. Ja, jeg hvet jeg sa steke, men nå blir det koking ;-)

Tid for urter og krydder, jeg hadde friske krydderurter: timian, oregano, gressløk... de ble hakket i  ja, kjøkkenmaskinen...  Det er også vanlig å bruke basilikum, men hos oss blir den spart til pesto :-)


..og har du ikke ferske urter går det veldig bra med tørkede...
deretter tilsettes pepper, paprikapulver, salt, sukker og tomatpurée
(fordi det er såpass mange andre ingredienser)...

...og igjen er det fritt frem og bruke chili hvis man ønsker en sterkere saus ;-)

kok opp mens du gjør istand glassene:



 Når glassene er rene , gjerne kokt opp men de skal nå kokes
 videre i 3 timer så det holder å vaske godt i varmt såpevann.

Fyll glassene til 2 cm fra kantene, jeg brukte glass på 750 ml, men her velger du selv ettersom hvor store porsjoner du vil ha... Fyll glassene til 2 cm fra kantene, ha i ett laurbærblad (valgfritt) og skru på lokket, sett de i kjelen (gjærne på ett klede) og fyll på varmt vann til minst 3 cm over lokkene, og kok opp la det småkoke (100 grader) i 3 timer.
Mindre glass trenger mindre koketid ;-)

Ja det er riktig at det tar noen timer å lage den men det ble jo 16 middager, og det er jo mye sunnere med hjemmelaget,  enn å kjøpe ferdige glass på butikken når du vil ha en rask og kjempepopulær middag, eller alikevel lager brøddeig så er middagen ferdig samtidig....


Bonne chance :-)



7 kommentarer:

  1. Hvr lenge tror du denne sausen holder seg i glass om du hermetiser den? Noen mnd? noen år?

    Ellers takk for flott blogg

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha :-)

      hermetisert mat holder seg i det uendelige hvis utganspunktet er riktig (rene glass, riktig tid etc.), de bør oppbevares relativt kjølig (under 20 men helst kjellertemperatur) og ikke i direkte sollys.

      Lykke til :-)

      Slett
    2. Hei Hege :)

      Takk for super kjapt svar.
      Da er det bare å sette i gang å øve da :)

      Hilsen Ippa

      Slett
  2. Wow! Dette skal eg prøve når tomatene er klare!😍

    SvarSlett
  3. Wow, det her var spennende og skal jammen prøves 😊 Tusen takk for at du deler

    SvarSlett
  4. Kan jeg bruke f.eks Kyllingkjøtt, i litt større biter?

    SvarSlett
  5. Hei! Så super blogg!
    Tror du denne sausen holder seg hvis man hermetiserer på den andre måten? Altså bare sette glassene på hodet?
    Mvh Benedikte

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)