6. nov. 2015

Ukemeny 46/2015

Spis rent og naturlig :-)
dvs. å spise kun det du ser hva er!

Menyen komplett med lunsj og middagsforslag , handleliste og enkle forklaringer
kan du skrive ut via DENNE linken 




Avgjørelsen er tatt og jeg går nå tilbake til lørdag-fredag menyer, 
derfor er lør-søn lik forrige ukes forslag,
håper den nye (gamle) ordningen passer deg og dine.
-ta handlinga i ro og fred på lørdag og du kan gjøre andre ting resten av uken :-)
...ellers kan du selvfølgelig bruke de fra og til hvilken dag du vil,
 og handle så mye du vil og når du vil hehe


 Naturlig mat er enkelt, sunt og godt ;-)

Menyforslaget passer til paleo og lavkarbo diett,
det vil si at det også er fornuftig mat for de med diabetes og andre livvstilsykdommer...

Hvis du ikke vil spise helt Paleo-lavkarbo,
 er det bare å legge til
melkeprodukter, pasta, ris og poteter etc.
 for en helt vanlig diett ;-)

Til stekeing bruker vi ghee (klarnet smør) og kokosolje.
Til salat, majones etc bruker vi olivenolje.
-du kan også bruke kaldpresset raspolje til majones...

Mye grønt til både lunsj og middag,
samt litt melkesyregjærede grønnsaker, middag begynner som regel med en liten salat:
Jeg vasker salaten når jeg har handlet (eller plukket i hagen) dretter oppbevares den i plastpose i kjøleskapet, dressing lager jeg i store porsjoner, slik er salaten ferdig på ett blunk mens middagen putrer ferdig eller noen dekker bordet. Har jeg middagsrester og ikke lyst til å lage middag putter jeg alt i salaten + det jeg måtte ha og middagen er på bordet på ett blunk.


Ukens meny forslag:


Lørdag:

Hva med en skikkelig kanin fest,
eller selvfølgelig kan du bruke kalkun eller kylling,
Oppskriften finner du HER
...eller enkelt forklart graver jeg ut ett gresskar, krydrer og har i fett, grønne bladgrønnsaker og
en kanin (eller fugl) krydret og surret i bacon,
(forvell grønnkål hvis den er sterk på smak)
sett på lokket og langstek fra morgen til kveld på 90-100 grader, sett opp varmen på slutten hvis det ikke er nok stekt, kjøttet skal enkelt løsne og gresskaret være mykt.



Søndag

Fasteslutt og ukeslutt ...

Fortsett med dampede grønnsaker og enkelt kjøtt og fisk til lunsj.

Til middag kan du nå trygt spise litt normalt igjen,
men uten å overdrive mengdene og karbohydratene.

Jeg foreslår en skikkelig god Andefilet :-)
med gulrot, løk, potetbåter og kålrot

Stek andefileten i ovnen på 8-90 grader ca 30 min så fettet smelter,
stek grønnsaker i fettet og la anda få ti minutter på 180 grader, fettet skal bli litt sprøtt men kjøttet skal fortsatt være rosa, sjekk gerne underveis da tykkelsen og forstekinga har mye å si.


Mandag:

Enkel fiskesuppe på menyen:


til 4 personer:
7 dl fiskekraft (kjøttkraft /vann)
4-500 g fisk fersk/frossen
4 gulrøtter
1 stor purre
1 paprika
6 hvitløkfedd
litt fersk ingefær, raspet
evnt. en gurkemeie i skiver
urter m.m. etter ønske
salt-pepper


-kok opp og la trekke i 10 minutter-

tilsett:
saften av en sitron
2-3 dl kokosmelk

-kok opp og server-

Tirsdag:



Kjøttrester fra lør-søn eller litt oksekjøtt.
Gresskar i terninger (rester), Brokkoli, løk, krydder.

Stek kjøttet i ghee eller kokosolje, tilsett grønnsakene og la surre 5 minutter under lokk,
vil da ha litt saus er det bare å ha over litt fløte eller kokosmelk.
la surre to minutter til og en velsmakende middag er ferdig.




Onsdag:




Villlaks stekt forsiktig i ghee m/purre.
Lag mos av rotgrønnsaker
(kålrot-gulrot-sellerirot) ved å skjære i små terninger koke møre i litt kraft (vann) og så mose det til mos (puré), salt, pepper, provencekrydder eller muscatnøtt etter som dere liker.
Masse ghee, en eggeplomme, kokosmelk, gjør den enda bedre, men forsiktig så det ikke blir suppe ;-)

Torsdag:

Kjøttrester fra kraftkoking,
sammen med grønnsaker som løk, paprika og brokkoli.
Stekt enkelt i panna.
Ghee/smør og krydder


Fredag:

Kosemat og tid for Fisketapas
HER kan du få litt ideer...
Forslag: villaks i strimler, makrell i strimler, hvit fisk i strimler, store reker (gambas), blekksprutringer:
-dypp i egg
-rull i mel (rismel, kikertmel e.l.)
Stek på bordgrill som raclette eller i stekeovn.
Server med kokte alger i ghee/smør med hvitløk. Sauser: urtedipp, majones/aioli, hummus
Grønnsaker i biter rå-kokt etter ønske og behag
(gulrot, brokkoli, stangselleri, agurk, paprika)





Frokost-tips

Frokosttipset mitt ) er å droppe frokosten,
og sov litt lenger hihi
Ta en kopp kaffe og drikk vann,
eller kombucha og Vannkefir som jeg gjør.
Golden Milk er også en genial idee, se HER for oppskrift.
Skal du ut og trene (eller på jobb) drikk en stor kopp kraft -buljong ca. en time før,
og husk at vi trenger salt, men uraffinert ekte salt
(selvfølgelig bare for voksne og friske mennesker, å droppe frokosten altså)


Hvis ikke er mine andre frokostideer:
-egg i alle former me grønt og kjøtt
-kokoskrem med bær, eggeplomme, nøtter og frø
-havregrøt med nøtter, frø, kokosfett og eggeplomme
-surdeigspannekaker med mye egg, kokosmelk, nøttemel...


Lunsj-tips

Til Lunsj foreslår jeg det som står på den utskriftsvennelige menyen, alt kan spises kaldt, eventuelt noe varmt, men ideen er at det kan tas med i matpakke, egg og bacon på tur kan jo f.eks. lages på bål ute i naturen ;-)

Nødvendige forberedelser:
ons+fre: kalkunbryst i bacon: Rull kalkunbryst og stek i ovnen på tirsdag kveld,
skjæres i skiver og nytes kaldt, husk å krydre med pepper og provencekrydder.
Egg kan kokes og oppbevares i kjøleskap minst 5 dager.
Tunfisksalat lages kvelden før.
Grønnkål, erter kokes på forhånd og blandes med dressing (samme som til salaten)


 grønt, egg og fisk eller kjøtt.
Ikke glem litt melkesyregjæret kål eller annet.
Ofte er kjøttdelen lever (paté), kjøttpålegg eller blodpølse, og fiskedelen kan være makrell i tomat, tunfisk, fiskelever..
-slikledes kan de også lettvint brukes i  lunsjboksen...

Egg og bacon slår aldri feil :-)
-middagsrester er enkelt...




Tips til Snacks

nøtter, frø, mørk sjokolade (70-90%), ost, grønnsaker, bærremser, hjemmelaget energibars...


Ukens dessert

Til halloween fikk jeg endelig testet en glutenfri mørdeig,
den kan bli ganske nyttig i julebaksten med litt forandring i krydderet,
så hvorfor ikke trene litt ved å lage noen eplepaier til dessert,
logisk nok er den litt vanskeligere å jobbe med enn en klassisk eller kjøpt deig,
men kjevlet ut imellom plastfolie gikk det smertefritt til små former,
dessuten kan den også trykkes ut i en paiform ;-)


HER er min mørdeig oppskrift, også kaldt 1-2-3 deig
og HER er hvordan jeg lagde epletertene.


Ukens Godteri ;-)

Endelig er oppskrift på Bringbær-remser på bloggen, hvis det kan kalles det med minimum en ingrediens.
Kjempegodt og på den sunne siden,
anbefaler å teste før du setter det på listen over julegodteri og kanskje gaver ;-)
Oppskrift på bloggen HER,
eller helt enekelt mos bringbær med litt væske i kjøkkenmaskin, spre det (3-5 mm) på ett bakepapir på stekeplate og tørk i ovn på ca 60-70 grader i 4-8 timer (døra på gløtt)
Avkjøl, klipp og rull :-)


Ukens prosjekt
.
Kraftkoking er ett prosjekt som kommer igjen og igjen,
men det er bare så sunt proppfult av godsaker som mineraler,
så er det tomt kok igjen :-)

Benmargen med litt godt salt på er bare digg!!!


Menyen komplett med lunsj og middagsforslag , handleliste og enkle forklaringer
kan du skrive ut via DENNE linken 


Ønsker dere enda en stressfri herlig uke ;-)



.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

2 kommentarer:

  1. Takk for menyen, da slipper jeg å planlegge denne uken og kraft må jeg sette på igjen.
    Jeg må teste mørdeigen din, men jeg har lettere for å få tak i havremel. Maler havren i kaffekverna. Utrolig enkelt og lett å kverne havregryn til mel og kaffekverna bruker jeg ellers bare til nøtter og mandler. Jeg tror at rismelet krever mer væske og at havremelet gjør deigen saftigere, så da må det mindre væske til, men jeg har ikke forsøkt. Noen hele havregryn er også godt til kjeks.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var det jeg tenkte ;-)

      Lurt med havremel, og ang. væske varierer det litt så der må man gå forsiktig frem og justere.

      Ha en fin uke :-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)