29. aug. 2012

Plomme og Tomat Syltetøy

Orginal blanding som ble veldig godt mottatt, 
nå venter vi bare på at besteforeldre kommer og smaker :)


Tomatene kommer fra vår egen kjøkkenhage og plommene fra ett helt vilt tre i skogen...

Liker å kjøpe matblader (når de ikke for dyre) og noen ganger er det små bøker som følger med :)
Noen ganger er det ett kjempescoop og andre ganger havner de bakerst i hylla...
I sommer fant jeg ett ac disse scoopene :) en liten grå og kjedelig bok med oppskrifter fra grønnsakshagen til hermetisering, ingen bilder ordentlig kjedelig, men sååå mange fine oppskrifter...

Så her er en av dem:

20 min forberedelser, 30 min 'koking', enkel, billig

300 gram tomater
700 gram plommer (blå)
800 gram sukker
10 cl (1 dl) sitronsaft

 3-4 syltetøyglass

Begynn med tomatene, ta av stilken og skjær ett kryss ha de fem minutter i kokende vann og ta av skallet.
Skjær tomatene i biter.
Vask og ta ut stenene av plummene og skjær disse i biter.

Ha alle ingridienser i en kjele og la koke i 30 minutter.

I mellomtiden kan du vaske og sterilisere glass , dvs koke glassene i minst to minutter og tørke de i varm stekeovn, veldig viktig og ikke bare tørke de med kjøkkenhåndkle.

Når syltetøyet har fått koke i 30 minutter kan blandingen has i glassene, fyll helt opp til randen men uten å søle på kanten, det kan vær lurt å bruke en liten øse... Skru lokket (som også er sterilisert) godt på og sett glassene på hode på ett brett, når alle glassene er plassert (blir 3-4 glass), settes de på et 'rolig' sted, skal ikke røres på minst 24 timer så kan de stables og lagres som du vil, jeg setter de ofte rett på plass....


Glassene settes på hodet for å få ut resterende luft i glasset, man kan også ha på syltevoks...

Mine plommer var litt vanskelige å ta stenene ut av, så vi kokte dem med og tok de ut etterpå...
Også liker vi ikke for søtt så vi brukte bare 600 gram sukker...
Det som ikke får plass i glassene kan nytes med en gang... 



1 kommentar:

  1. Kjempemange fine oppskrifter du har, og mye jeg vil prøve, men kan syltetøyet lages uten sukker og hermetiseres uten at holdbarheten påvirkes?

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)