15. feb. 2014

Surdeigs - Brød

Bake Brød med Surdeig :-)

oppskrift:


1,5 dl vann
75 g surdeig
250 g mel (f.eks: speltmel og rugmel)
1/2 ts salt

Ha vann i en bolle,
deretter surdeig,
rør til det er godt oppløst.
Rør inn litt og litt mel (+ salt),
 til du har en deig som ikke er helt fast.

La stå og heve over natten (eller hele dagen).

Ta av litt surdeig til neste bakeomgang.

Elt sammen deigen på nytt,
tilsett eventuelt andre ingredienser etter ønske:
olje-sukker-tørket frukt-nøtter-frø etc.

Ha i en liten smurt form med lokk (ca 2,5 liter) jernkjele e.l.
eller vanlig brødform...

La stå og heve til den har hevet 1/3 ,
f.eks. over natten...

Steking:

I kjele med lokk:
Sett i kald ovn som du setter på 200 grader uten varmluft,
la stå i 50 minutter.
Ta av lokket og sjekk at du har en hul lyd,
stek eventuelt litt til hvis du ønsker en brunere skorpe.


I brødform:
Varm opp ovnen til 220 grader (varmluft),
sett inn brødet og skru ned til 200 grader.
stek i 35 minutter, sjekk ved å banke på brødet.

For en mindre sprø skorpe:
stek på 180 grader og lenger.

I teori kan du bake brød som med vanlig gjær,
 så lenge du husker på å ta av en bit før du blande inn andre ingredienser enn mel.

HER finner du alt jeg hvet om brødbaking ;-)

HER finner du oppskrift og fremgangsmåte på Fransk Baguette

HER finner du frmgangsmåte på å lage surdeigstarter

Oppskrifter med surdeig som allerede er på bloggen:







(data'n min bestemte se for a ga av med pensjon sa na har jeg fransk tastatur,
men jeg skal prove a finne ut hvordan skrive norske bokstaver :-P
-og alle bildene som la klare er borte o ma na letes frem igjen,
sa kos dere med det som er her sa lenge )

Ha en super helg :-)
-med brodbakst ...


En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert av alle nye følgere, G+ og liker ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)