2. mai 2013

Asparges

Asparges er typisk vårgrønnsak og etter en sen vår er de akkurat begynt å komme på markedet, og det utnytter jeg til fulle ;-)

Asparges kan du få tynne eller tjukke, grønne, lilla eller hvite.





Dyrket og ville :-) 
-de ville skuddene på bildene er ikke ekte asparges, mer om de snart...


Det er en smaksak hvilken du foretrekker.
De hvite er kjent for å ha en mild delikat smak mens de grønne og ikke minst de lilla er sterkere på smak.
Hvorvidt de er tykke eller tynne sier ikke noe om kvaliteten eller smaken på Aspargesen :-)

Litt Fakta om Asparges


Aspargesplanten kommer fra den østlige delen av Middelhavet, og er dyrket og brukt i mat i hundrevis av år, det er en flerårig plante, som vokser opp fra sitt enorme nettverk av røtter (får meg til å tenke på brennesle og mynte).
I Frankrike er den kultivert siden før 1500-tallet.
Det er funnet oppskrift på tilberedning av asparges helt tilbake til 200 e.kr.
 Hvite, lilla og grønne asparges komer fra de samme røttene. De hvite er høstet før de kommer opp fra jorden, dvs at man passer på å hyppe jord over skuddene som dannes så de vokser under jorden og ikke kommer opp i lyset, de lilla er de grønne som er høstet før de er helt ferdige,
 de grønne vokser naturlig opp fra jorden og får grønnfargen på naturlig måte.
De aspargesene vi kjøper og spiser er altså bare skuddene,
hvis man lar planten vokse opp blir de opptil 1,5 meter høye.
Aspargas er i samme familie som løk og hvitløk.
Asparges inneholder  bl.a. vitamin A, B og C-vitaminer, magnesium, jern, kalium og fosfor...
Asparges er vanndrivende og hos enkelte personer gir den en kobbersulfatlukt på urinen...

Informasjonen er oversatt fra det franske wikipedia, den norske samt andre norske sider har lite opplysninger å komme med, men dere finner noe HER hos frukt.no.

HER finner dere min beste franske  matside,
klikk til høyre på bildet for å se de 45 forskjellige bildene.



 Tynne grønne aspargesskudd.




Hvite Asarges


De hvite må skrelles, det anbefales også skrelle de tykke grønne,
mens de tynne behøver du ikke å skrelle,
jeg anbefaler derimot å skjære stilken i terninger da den også kan være litt trevlete.



På alle asparges så knekker vi av den nederste biten.


Hvis du kjenner på den, vil du kjenne at den er hard nederst og myk oppover.
Bøy aspargesen nederst og knekk den der hvor den gir etter.


Hvis du koker suppe kan du selvfølgelig koke disse delene først,
 i håp om å dra nytte av smaken, ta de ut og deretter koke resten.
-oppskrift kommer...

 Asparges kan videre stekes i ovnen, kokes i en kjele eller i microovnen.





Hvis du alikevel bruker stekeovnen anbefaler jeg den metoden.

Når jeg koker i vann, skjærer jeg av toppene og har disse i når resten har kokt 5 minutter,
deretter holder det med 2-3 minutter til.

Hvis de ikke skal serveres med engang, skyll de i kaldt vann for å stoppe kokingen.

Uansett varmer jeg de opp med salt, smør og hvitløk.




Asparges kan også serveres med en vinaigrett, i hvit saus, i omelett...

Det blir (og er) mange oppskrifter med asparges eller Asparges som tilbehør på bloggen fremover ;-) 






Kjøp Asparges nå som de er i full sesong og kortreiste ;-)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)