5. mai 2013

Løvetann - Pissenlit

Løvetann

Bok om løvetann og alle dens egenskaper og hvordan du kan bruke den finner du HER





Latinsk navn:Taraxacum officinalis
Familie: astéracées
På fransk også kalt Dent de Lion = Løvetann ;-)
  •  Hele planten er spiselig, røtter, blader, blomster og knopper.
  • Næringsinnhold: høyt innhold av mineralsalter: sodium, potassium/kalium, magnesium, jern og phosphore. Mye provitamin A, mye vitamin PP, C, B2, B1 og E. Røttene inneholder inuline.
  • Medesinsk er den brukt mot leverplager, nyre-gallesten, mot høyt blodtrykk, hudsykdommer m.m.
Les mer om alt dette og opprinnelse, forekomst etc. HER
http://rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/tara_off.htm

Røtter, blader, knopper og blomster kan brukes. Unge blader til salat, andre blader (de eldste bladene er bittre) kan kokes, har en smak av rosenkål når den er kokt. Røtter skrelles, skjæres i biter og legges i vann en time og  kan kokes og brukes i puré/stappe eller suppe, knopper brukes som kapers.


Oppskrifter kommer,
- hvis du vil prøve ut en oppskrift på Løvetannhonning som krever mange blomster, så si ifra ;-)


3 kommentarer:

  1. Jeg vil gjerne ha oppskrift på løvetann honning. Det bugner av flotte løvetann her :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :-)

      Her er den.

      Blomstersirup:

      1 liter blomster
      1 liter vann
      ca. 250 g sukker

      Ha blomstene i en kjele med en liter vann og kok opp, slå av og la trekke i 24-48 timer. Sil blandingen. Tilsett sukker (1/4 av vekt på vannet) og kok opp, la stå å småkoke til det koker inn og tykner. Hell sirupen på sterilisert glass eller flaske. Skru igjen lokket og sett kjølig for oppbevaring.

      Egentelig er det sirup og ikke honning, tror det kalles honning på Fransk fordi man bruker pollen fra blomstene til å smaksette sukkeret, som biene gjør. Det er dog ikke noe i veien med å bytte ut sukker med honning, men ved å koke honning mister du noe av dens godgjørende egenskaper. Eventuelt kan du tilsette tørkede (kronblader) i honning og sile den etter noen uker...

      mvh Hege og lykke til!

      Slett
  2. Jeg vil gjerne ha oppskrift på løvetann honning. Det bugner av flotte løvetann her :)

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)