10. mai 2016

Smørbrød Kake ... Sandwich Cake

Kjempesmørbrød som vil gjøre suksess på ett koldtbord, tapasbord eller lunsj med venner.
Nå i Mai tenker jeg selvfølgelig spesielt på 17. Mai, men den er like stilig hele året :-)





Mulighetene for hvordan du kan fylle og pynte den er uendelige,
du kan ha forskjellig fyll i de forskjellige lagene, gjøre det enkelt eller hva du vil ;-)

Prinsippet har du sikkert allerede sett eller gjettet av bildene øverst,
slik gjør du:

  • bak ett brød (f.eks. grovt surdeig), rundt, firkantet, avlangt...
  • skjær det i lag (2-6)
  • fyll de forskjellige lagene med pålegg og smakstilsetninger
  • sett kaken sammen
  • smør en smøreost (e.l.) oppå og rundt kaken
  • pynt




Generelle tips:


  • alt kan erstattes så ikke gi opp fordi du ikke kan spise brød eller ost
  • kaken skal kunne skjæres opp (f.eks. ikke rå gulrot og harde skorper)
  • du må ikke bruke mange lag med brød, mye kan erstattes av pålegg
  • ikke bland for mange smaker, vær gjærne litt klassisk (fisk + dill = sant)
  • du kan ha forskjellig pålegg i halve eller kvarte deler (tenk på hvor mange gjester/serveringer)
  • til ett koldtbord kan det være lurt å skjære opp på forhånd: du kan pynte etter oppskjæring
  • tapasbord: færdig oppskjert og en tannpirker i hver bit: ikke for høy, heller litt stor og flat
  • skarp kniv, kakespade, kakefat


Forslag til brød/erstatningsbrød:


  • bak i form for å få jevne kanter, avlange brød kan settes sammen til langt 'tog'
  • surdeigsbrød (oppskrift HER)
  • grovt, fint brød, rugbrød
  • glutenfritt brød
  • steinaldersbrød (uten mel, oppskrift HER)
  • omelett, kan fint erstatte brødlagene hvis den lages litt fast (bare egg)


Forslag til fyll:


  • kokt skinke, spekeskinke, sylte, lammerull eller annet kjøttpålegg
  • kjøttrester: stek, kylling, kalkun, stekt kjøttdeig, bacon, pølser, patéer, lungemos...
  • røkt laks, rakørret, tunfisk, kokte fiskerester, fiskepudding, fiskerogn, reker...
  • ost...
  • egg: kokt i skiver, eggerøre, omelett...
  • grønnsaker rå eller kokt, f.eks.: agurk, salat, tomat, paprika, squash, løk, kål...
  • majones, tapenade, pesto, sennep, saus, dressinger, olivenolje, smør/ghee, urter, krydder...


For at det skal se lekkert og pyntet ut må man ha krem på 'kaken',
det enkleste er en smøreost med naturel smak som jo passer til de fleste pålegg.
Denne kan du også bruke som smør på brødskivene hvis du ikke foretreker olivenolje eller smør.

...men hvis du skulle være (eller få gjester som er) allergisk eller intollerant mot melkeprodukter kan det være lurt å ha noen alternativer...

Forslag til 'kakerem':

  • smøreost naturell eller med urter
  • hummus (kikertkrem)
  • gulrotpuré
  • hvit blomkålmos
  • grønn brokkolimos
  • smøreosterstatning (soja)
  • majones
  • kokoskrem
Forslag til pynt:

  • gressløk, persille, koriander, dill etc.
  • grønne blader som løvetann, spinat, vassarve, ruculasalat, reddikfaner etc.
  • reddiker, cherrytomater, agurk, sylteagurk, brokkoli og blomkålbuketter, selleri, gulrot etc.
  • blomster: hestehov, løvetann, stemor, fioler, ringblomst, valmue, tusenfryd, kløver etc.
  • tubeost, pesto, majones






Da er det bare å sette i gang med planleggingen :-)
.

En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig
 glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)



.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)