Franske Oppskrifter

Spesialiteter her i Frankrike mer eller mindre kjent i verden...

Noen klassikere og noen lokale oppskrifter...

Fransk Kokekunst Historie:

Når vi snakker om det franske kjøkken, tenker vi i første rekke på en matlaging som siden 1600-tallet har dominert den vestlige verdens kokekunst. Men den franske kokekunsten har lange røtter og er utenkelig uten innflytelse fra f.eks. Romerriket (som innførte vindyrking), kirken , korstogene (frukter, krydder og sukker østfra) og Amerika (kalkun, potet, tomat). Som i andre land var det store forskjeller på de ulike samfunnslags kost, fra den enkle grøt og suppe på fattige bønders bord til fyrstenes overdådige banketter.

Vendepunktet i Frankrike kom på 1600-tallet.  Riktignok var Ludvig 14 mer storspiser enn gourmet, men innen adelen var nye tendenser på gang. En av landets markier hadde en kokk som under pseudonymet La Varenne oppsummerte det nye kjøkkenet i kokeboken Den franske kokk. Denne boken ble snart oversatt til en rekke europeiske språk og fikk stor betydning for spredningen av franske ideer i matlagingen. Vi ser sterke spor av det i vårt eget og andres språk: kompott, ragu, saus, kotelett, buljong osv.

1700 og 1800 -tallet
Sausene står i sentrum for all fransk kokekunst. På 1700-tallet gikk man bort fra å bruke brød og mandler i kraften for å gjøre sausen tykkere, og gikk over til mel. Samtidig ble man mer forsiktig med overdreven bruk av krydder. Carême kalte sausene for matens sjel og la stor vekt på å utvikle de tradisjonelle sausetypene

Fra 1920-årene
I mellomkrigsårene fortsatte Fernand Point dyrkingen av det enkle og oppriktige, og han formulerte det berømte kravet om å starte hver morgen uten noenting på ovnen, det vil si med nye og ferske råvarer. Point ble inspirator for en gruppe kokker som i etterkrigsårene fornyet fransk kokekunst på en måte som gav ekko i hele verden.  
 Paul Bocuse, sa med fynd og klem at det bare fantes to slags kjøkken: et godt og et dårlig.
Når det franske kjøkken ofte er så godt som det er, kommer det delvis av den rike tradisjon som finnes i Frankrikes ulike regioner. Retter som for et par hundre år siden ville ha blitt regnet for bondske og barbariske, er gått inn i den store franske tradisjon: bouillabaisse, pot-au-feu, bourguignon, choucroute, cassoulet, tripes og mange flere.
Jeg har funnet dette på siden til : 
Store Norske Leksikon, hvis du vil lese hele artikkelen finner du linken HER.








Lunsj - Enkelt



http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2013/10/omelett-fransk-oppskrift-eggedag.html

  Fransk Omelett, Grunnoppskrift


Tartarbiff av Hestekjøtt
Egg cocotte på forskjellige måter
Egg cocotte









Fransk Pannekakerøre/crêpes 

Beignets Røre (frityrrøre) Tempura



Fransk Fast Food : Sandwich + oppskrift på Franske Baguetter





Diverse

http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2013/11/vilt-saucisson-sec-sanglier.html


Syltet løk som i Frankrike Confit d'oignon
Grunnoppkrift på Spekepølse på Fransk vis med 4 smaksforslag.




Middagsretter





http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2013/11/andeconfit-enkel.html

Canard a l'Orange / Helstekt And i Appelsinsaus
Cassoulet de Castelnaudry

Andeconfit / Confit de Canard 
Enkel Andeconfit

Soupe à l'Oignon / Løksuppe , den orginale...


 Blåskjell som i Frankrike: Moules & Frites







http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2013/11/crockpot-civet-fransk-oppskrift.html



Civet au Grand Gibier

Civet du Lapin i Crock-pot
 Daube, storebror til Civet...

Fransk Viltragout










Le Petit Salé / Pot au Feu
 Ekte Soupe au Pistou fra Provence
Sommersuppe med Pesto (fransk)









Kanin (og Hare) på Fransk vis
Lapin Tradition
Saupiquet Cru, Fransk leversaus




http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2013/11/choucroute-rester-rask.html


Choucroute
-surkål med bacon og pølser



Desserter





Crêpes Suzette
Jordbær Clafoutis stekt i stekepanne
Clafoutis med Jordbær stekt i ovnen





http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2013/10/ris-dessert-riz-au-lait.htmlhttp://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2013/11/konfektkake-kastanjer-sjokolade.html



Riz au Lait, Risgrøt på fransk
Sjokoladedessert med kastanjer
Karamellpudding

Fransk Nektarindessert - Bavaroise








Fransk Juledessert nr 1 : Buche, her i minimodell
De 13. franske juledessertene i Frankrike







Kaker






Fraisier, Fransk Oppskrift 



Bjørnebærkake (uten sukker, gluten, melk) (Bavarois)






Tarte au Citron Méringée / Sitronpai med marengs (fransk)
Fransk Eplekake fra Normandie



Oreillettes -fransk smultbakst


Franske Tradisjoner 


Galette du Roi / Hellige Trekongersdag (6 Januar)



 

 

 

Chandeleur/ pannekakedagen


 Pannekaker (franske)



Bestemorsdag og Bestefarsdag


 Sjokolade-langpannekake med vaniljekrem og frukt



 Franske påsketradisjoner 
  Fransk Påskeomelett





.


Fant du det du lette etter ? 

Hvis ikke kan det hende at jeg ikke har blogget om det ,
eller at det er plassert på en annen side f.eks.er det mange grønnsaksretter (tilbehør) på sidene med kjøtt og fisk og mat fra andre land, mye frukt og bær på dessert og kaker sidene...
Gluten-, melke-, sukker-fritt er stort sett det meste på bloggen og er derfor spredt utover alle sidene, samt ett utvalg på egen side, osv.

Du kan derfor lete igjennom de andre sidene,
klikke på tag-ord eller søke i bloggen øverst på høyre side.


Lykke til med Matprosjektet ditt og Velkommen tilbake :-)

NB: hvis du fikk lyst til å si noe, har spørsmål, har testet e.l.
ikke nøl med å legge igjen kommentarer det er kos for meg og nyttig for dere ;-)

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook : www.facebook.com/GodtogSunt
-alle nye innlegg blir satt opp der...

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert av alle nye følgere, G+, kommentarer og liker...


På forhånd takk ...





1 kommentar:

  1. flott blogg, liker denne bloggen

    du skulle hatt slik mal som denne tilbudsvarer.blogspot.com
    slik at mab kan skrolle med chrome nettleser enda bedre

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)