18. jan. 2014

Kombucha eller Scoby og Kombucha Te

I århundrer har mennesket laget gjæret drikke og mat, 
ved hjelp av en symbiose mellom bakterier og gjær,
 til fordel for helse og velvære,
som kefir, melkesyregjæring og kombucha.

Oppskriften kan skrives ut HER

I våre dager gjennoppdager vi disse gamle heksebryggene,
mer eller mindre glemt,
for å komme i bedre form og hjelpe kroppens immunforsvar.

Her er vi midt i all industriell ferdigmat, 
skeptiske til om den er naturlig.
Naturlig mat har i våre dager en økende suksess :-)




Kjenner du til Kombucha ?

Jeg har nettopp oppdaget denne fantastiske måten og lage egen sprudlende god helsedrikk...
...må si at blogging åpner opp for en fantastisk deling av viten og kunnskap ;-)I stil med resten på bloggen min kommer det her ett inntroduksjonsinnlegg om denne skatten,
for at ikke minst jeg selv og mine skal raskt kunne kikke etter informasjon når det trengs...
litt historie, egenskaper, bruk osv.
-og som seg hør og bør linker til hvor jeg har funnet informasjonen,
 samt norske blogger som skriver om det samme...


Hva er Kombucha ?

Kombucha te er en kullsyreholdig drikk som minner om sider.
Mer eller mindre syrlig ettersom hvor lenge den har brygget ;-)

Kombucha er en gammel populær drikk fra Mongolia, mye brukt i både Kina og Russland.
Denne oppstår ved en symbiose mellom bakterier og gjær sammen med sukker.
Symbiosen mellom bakteriene og gjær kalles kombucha-mamman eller scoby m.m.

SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast): fra bloggen Tradisjonskost :-)


 Her ser dere tydelig at Kombucha-mamman har sunket til bunns, 
skjer ofte etter ca 5-6 dager og en ny scoby'baby ligger på toppen :-)



Kombucha-mamaen eller populært kalt scoby'n er en hard geleaktig rund sak,
tynn og tykk ( ca. 8-10 mm for de voksne)
 etter som hvor gammel den er og om den lever godt.
Det er også helt vanlig å få tynne scobyer og de lager like god Kombucha :-)

Ser man godt etter, ser man at den består av flere lag/scobyer,
ett lag for hvert liv dvs hver te den har laget (hvis beby'n ikke har blitt en egen scoby),
det eldste nederst og det yngste på toppen.

den vil forme seg etter glasset-beholderen den ligger i.

Siden som ligger opp og får luft er hvit og undersiden har ett belegg med døde soppfibre,
disse vil du også finne i bunnen av glasset,
de er ikke helsefarlige, men som regel filtrer man de bort.

Scoby'n kan godt finne på synke ned i glasset,
la den leve sitt eget liv ;-)

For hver gang den lager en kombucha te blir det også født en baby eller ett lag,
 som igjen er klar til å produsere te. 


 Helsefordeler:

Kombucha te er syre( PH mellom 2,5 og 3,5) den inneholder alkohol (0,1-0,5 %).
Sukkerinnholdet har jeg målt til mellom 3-8 % BRIX
Videre har den bl.a. melkesyre, glukoronsyre, probiotika ( levende bakterier som har en helsefremmende effekt.SNL), mineralsalter,
B1, B2, B3, B6, B9, B12 og ensymer.
HER er link til en komplett analyse av innholdet i kombucha,
 men tror man må ha legeutdannelse for å tyde den for jeg skjønte ikke noe ;-)
Karbongassen som oppstår ved gjæringa gir kullsyre.
Selve Kombuchaen består av cellulose (les HER på wikipedia om det),
laget av enkelte bakterier.

Innholdet i kombucha te'n vil styrke immunforsvaret,
 og med gjær og bakterier vil den hjelpe fordøyelsessystemet.
Den vil forbedre kroppen generelt, forminske sårbarheten generelt overfor sykdommer.
Den er god hjelp til en 'detox-kur'.
Den fornyer celler i kroppen og hjelper blodsirkulasjonen,
ikke minst har den en antibiotisk effekt.
Ved daglig inntak kan den effektivt forebygge enkelte sykdommer,
forminske symptomer eller lege dem.

NB: Dette er påstander fra brukere over hele verden og ikke legevitenskapelig bevist,
 er du syk kontakt lege ;-) Kombucha må på ingen måte erstatte vanlige medesiner ...



En liten oversiktelig oppsumering :

-ikke godkjent av leger!


Blod
-hjelper blodsirkulasjonen
-minsker åreforkalkning
-minsker  høyt blodtrykk
- senker blodsukker

Generelt
-hjelper mot kronisk tretthet eller 'fatigue' på fransk: gir energi
-minsker stress
- lindrer revmatisme: artrose, leddgikt etc.
-lindrer migraine

Hud
-forberedrer huden
-hjelper mot eksem og candida (soppinfeksjon)
-hjelper på sårlegningsprosessen

Fordøyelsessystemet 
-hjelper hele fordøyelsessystemet
-hjelper leveren med å  utskille giftstoffer
-regulerer PH i magen og tarmer
-minsker nyrestein
-hjelper mot forstoppelse og diare

Sykdom
-styrker immunforsvaret
-antibiotiske egenskaper
-bra mot astma
-sies å hjelpe mot kreft



Viktig:
For de som har diabetes må bruken av kombucha diskuteres med lege, 
sukkeret omdannes til fructose i prosessen og blir mindre etter som dagene går....

Til tross for at det ikke er bevist (ingen forsøk er realisert) og godtatt av den internasjonale legeforeningen og forskere er det mange som påstår at kombucha har mange helsefordeler og legende evner.

Derimot ble det i 2000 gjordt ett forsøk på gnagere som viste (ikke beviste ;-) en forlengelse av livet og mindre sykdommer... I 2001 ble det testet på gnagere for å se om stressnivået ble forandret, dette ble påvist posetivt. Deretter i 2003 i India ble det gjort en test på gnagere som påviste at Kombucha teen hadde sterke egenskaper som antioksidanter og immunstimulerende.(wikipedia)


 Historie:
 Kombucha er også kalt 'langt livs sopp', er kjent i Kina i minst 2200 år.
Uvisst om den er opprinnelig fra Mongolia, Kina, Korea eller Japan.
Den er likt for sin effekt på sjelen og ble drukket med håp om ett langt liv.
 Videre på begynnelsen av 20 århundre kom den via Russland til Europa.


Hvordan lager man Kombucha ?
Først og fremst er det viktig å sterilisere glass og redskap i kokende vann,
man skal ikke bruke unaturlige vaskemidler, spesielt unngå klor.
Kombucha lages ved å koke sterk grønn (eller svart) te,
tilsatt sukker.
Avkjølt tilsettes den litt kombucha eller eddik og kombucha-mamman.
den må så få stå å hvile i minst 6 dager, les 8 for at sukkeret blir borte.
den skal dekkes til for å unngå støv og dyr i blandingen,
men det må kunne komme luft til.
Hvor lenger den får stå hvor surere blir den,
helt til den smaker eddik ;-)

De vanligste spørsmålene er :


Hvilken type sukker?
Du kan bruke alle typer sukker, men det må være sukker, hvitt sukker eller uraffinert rørsukker sies å være det beste, jeg bruker mest hvitt sukker da det jo er vesentlig billigere, her ser dere to glass med forskjellige sukker, det mørke er rapadura sukker:


Hvilken type te ?
Svart eller grønn te gjærne tilsatt forskjellige urter, de fleste går for BIO, men annen te kan oså brukes, det viktigste er at de ikke er tilsatt oljer.

Hvilken type eddik ?
Biologisk eplesidereddik, i følge tradisjonskost-damen kan den klare seg uten, det vil bare ta lenger tid. Forøvrig blir kombuchaen til eddik hvis den får stå lenge nok (mer enn en mnd.)

Jeg har ikke plastredskap ?
Du kan bruke redskap av stål, glass, keramik og tre. Det sies at rustfritt stål eller inox går greit (på eget ansvar) jeg tror det viktigste er at de fermenteres i glass - keramik.

Oppskrift på Kombucha Te


1 liter vann (uten klor men ikke filtrert)
55-80 g sukker
5-8 g grønn te 
1 dl kombucha te eller 2 ss eddik
1 kombucha mamma

Du trenger redskap i plastikk, ikke metall!
Glass på minst en liter
Tesil
tøystykke/myggnett/tørkepapir
strikk

-steriliser i kokende vann glasset du skal bruke til kombuchabryggingen, hvis det er første gangen du bruker det, senere holder det å skylle i vann.

-Kok opp vannet med sukkeret 
(hvis det ikke er klorfritt kan du la det koke i ti minutter før du har i sukkeret.

-Ha i teblader og la teen trekke i 10-30 minutter, 
hvis du bruker teposer må du passe på at de ikke har en metallbinders til å feste tråden. 





-Sil teen opp i glasset og la avkjøles til romtemperatur (viktig for ikke å brenne scoby'n).

-Ha i kombucha-te'n (eventuelt eddik hvis det er første gang),
det skal være igjen ca 2 cm til toppen av glasset.

-Legg i kombucha-mammaen, den lyseste siden skal ligge opp.


-Dekk til glasset med tøystykket og fest med strikken,
husk det skal kunne komme til luft (aerobic) men ikke udyr og støv.
Lurt å skrive dato på ;-)

  
-Sett glasset på et sted det får stå i fred i romtemperatur 19-24 grader,
det skal ikke stå i direkte sollys.

-La stå i 7-15 dager, det skal lukte å smake litt surt-eddik.

-Mine er best etter 8 dager, 
ikke for sure til at ungdommen ikke liker'n, men ikke for søt for meg ;-)

-Hvis den står leeenge f.eks. 20 dager blir det eddik og kan brukes deretter.

Utskriftsvennlig versjon av oppskriften finner du HER

Ferdig kombucha kan siles i f.eks. kaffefilter og oppbevares på flasker (ikke metallkork).
Husk at det dannes kullsyre og du må ikke fylle flaskene helt fulle, de må oppbevares i kjøleskap for å stoppe gjæringen. Oppbevart på kjøkkenbenken får du en 2.gangs fermantering.
Jeg har oppbevart min i ca 10-12 grader i 3-4 dager, uten noen eksplosjoner.


De brukte scobyene og bunnfallet i glasset er terester, og siles eller vaskes av, men ikke vask scoby for godt hvis den skal rett i en ny batch, husk den lever i så lav pH at den har ingen uønskede bakterier på seg.


Diverse tips:
-husk dette er levende og bør behandles deretter, f.eks. ikke kokende vann...
-den foretrekker grønn te, men mange liker smaken av svart te, du må derfor bytte på litt og/eller halvblande.
-det er viktig å bruke teer uten tilsatt olje som smaktilsettning,ellers kan du prøve deg frem med forskjellige smaker...
-du kan bruke brunt sukker, noen sier du kan bruke honning mens andre sier at det ikke går bra for dens videre liv...
-hvis  du samtidig lager vannkefir, surdeig etc. er det lurt og ha litt avstand imellom de forskjellige for ikke å blande bakterier...
-røyking er dødlig for scoby, den liker heller ikke vaskemidler, parfyme etc.
-ved eventuelt spor av mugg, tar du av scoby'n kaster blandingen, steriliserer glass og utstyr, vask scobyn godt i vann og deretter i epleedikk...
-ett grått belegg på toppen, don't worry det er den nye baby'n ;-)
-når mamma'n blir mørkere og mørkere er det på tide å pensjonere henne, ca 3 mnd levetid...
-for mange ? gi de bort ;-) ,men du kan også oppbevare dem i ett glas  med kombucha i kjøleskapet og alternere mellom de du har...
-scoby' kan tørkes og deretter vekkes til live igjen...
-noen fryser dem, men du risikerer å ødelegge dem...
-urter kan tilsettes i teen og noen ganger erstatte denne
- den kan også lage eplesider med eplejus og 24 timer fermentasjon
-kan brukes til å lage surdeigstarter på lik linje med vannkefir
-Hvor lang tid det tar for scoby og omdanne te'en til Kombucha te, kommer ann på flere faktorer som: varme, størrelse på scoby'n, hvor sur starteren er, vannkvaiteten, kvaliteten på te'en, hvor mye sukker du har brukt etc.



Hvordan bruke Kombucha te ?
Vanlig konsumasjon er fra ca 3 dl til 1 liter om dagen,
men som med alt nytt er det viktig å venne kroppen til kombucha,
ved å drikke bare litt de første dagene og gradvis øke mengden.
Det er viktig med gradvis tilvenning da kombuchaen hjelper kroppen med å skille ut giftstoffer,
 disse skilles ut i leveren og går igjennom nyrene på vei ut av kroppen og de kan derfor bli litt slitne av hjelpen hvis den kommer brått på, etterhvert setter den pris på hjelpen ;-)
For best effekt skal kombuchaen drikkes på tom mage, ca 1 time før frokost er ideelt,
men også mellom måltidene.

Egen erfaring:
Vanskelig å vurdere da jeg ikke har spesielle problemer ;-)
En ting er jeg sikker på og det er økt energi!
...og jeg har ikke kjent mye til mine nedslitte skuldre hittil i vinter...
I og med at den bruker minst 8 dager på å bli ferdig,
begrenset det seg selv med mengden i begynnelsen,
 i dag drikker jeg opptil en liter hver dag fordelt på morgen og mellom frokost-lunsj,
samt mellom lunsj og middag.
En ting til er at den metter,
har ikke lyst på mat i mellom måltidene ;-)
Jeg begynte med 1 scoby 8 november, den ble liggende over to uker pga  uplanlagt fravær,
men forsinkelsen ble fort tatt igjen og i dag (16 januar)
 har jeg 14 glass på vei hvorav noen har to mammaer, 8 av glassene er klare,
dvs 8 babyer minst (noen gang er det to),
3 på ett venteglass og 4 fløy til Norge etter jul.
Så selvom det er lenge og vente i begynnelsen går det raskt å få opp produksjonen :-)


Når du etterhvert får mange scobyer, fler enn du bruker, ka de oppbevares i ett scobyhotell, dvs du lager te på samme måte og har alle scobyene oppi, på bildet har de vokst seg over den største overflaten og er klare til å flyttes, det må komme luft til:


Du er nå klar til å gi bort scobyer ;-)
Du kan også lage gelegodteri av scobyen,
bare se HER



Mine kilder:
http://kombucha-shop.fr/Acheter-du-Kombucha.html
http://www.cfaitmaison.com/kombucha/kombucha-intro.html
http://cancertemoignage.free.fr/cancertemoignage/culture_de_la_kombucha.htm

Norske sider:

Tradisjonskost har flere artikler om Kombucha, klikk HER for å komme til bloggen.

Fra Jord til Bord har laget en kombucha ABC, som du finner HER.

tavarepådegselv 



Hvordan får man tak i Kombucha baby ?
De fleste som driver med dette gir bort scoby'babyer gratis ved henting eller mot portoutgifter,
det er selvfølgelig flere firmaer som selger slike, jeg kjøpte min fra ett fransk firma og den kom veldig fint frem. Noen tørker de og sender dem da i tørket tilstand, jeg har ingen vitnemål på at det går bra).
I Facebookgruppen Melkesyregjæring er det (pin'd to the top) en liste over medlemer (fylkesvis) som gir bort scoby, kefirkorn etc. : https://www.facebook.com/groups/192177464184255/



sitat: Par le don d'un Kombucha, on envoyait un message de paix et grâce à cela on maintenait les bonnes relations entre voisins ou pays voisins, entre cultures, entre races et pour cause : qui donnerait du Kombucha à quelqu'un si ce n'est que pour son bien (faits réels d'histoire de la Chine). Le Kombucha survit ainsi depuis des millénaires et a déjà du en faire des tours du monde.

på norsk blir det omtrent slik:
ved å gi bort en kombucha/scoby sender man ett fredstegn som skaper fred og naboforhold, mellom naboer, land og kulturer for hvem gir bort kombucha hvis det ikke er for mottakers ve og vel. Slik har kombuchan overlevd i flere tusen år og reist jorda rundt :-)



HER finner du en facebook gruppe som heter Melkesyregjæring,
er du interesert anbefales den for å stille spørsmål og utveksle erfaringer,
samt at du kan dele ut eller spørre etter både scoby'baby, kefirkorn osv.


Lykke Til :-)

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

35 kommentarer:

  1. Kombucha babyene ankom Lillesand og har snart laget sin første te. Det skal bli spennende.

    SvarSlett
    Svar
    1. Salut :-)

      Det var flott, det går nok kjempefint de er ganske så villige :-)

      Slett
  2. Grøss og gru, min mor drev på med kombucha en periode og det smakte ikke godt i det hele tatt. Så jeg ble aldri fristet til å overta noen "baby"... :)

    SvarSlett
  3. Hei :-)
    Så synd du har dårlige minner, det er vanskeligere for barn å like den enn voksne, men hvis den er blitt helt forferdelig så er det eddik og bør brukes deretter, hvis du tar den tidlig nok 6-10 dager så er den nesten søt :-)
    Jeg har blitt helt 'kombucholik' ;-)

    SvarSlett
  4. Jeg har Kombucha-baby som kan hentes i Sandefjord, Jeg kan gi den bort for sjokolade.
    send mail post@evasandberg.no

    SvarSlett
    Svar
    1. hei :-)
      så flott, da håper jeg det blir noen nye 'kombucholikere' i Sandefjord

      Ha en flott dag :-)

      Slett
  5. Hei Hege,

    Vi hadde kombucha sopp siden 2005 og startet kulturen i Nederland. Vi flyttet til Norge i 2008 og tok med 3 sopper som overlevde flyttingen helt fint. Etter hvert drakk vi litt mindre og hadde vi 2 sopp på gang, cirka 9 liter te på gjæring om gangen. På en eller annen grunn fikk vi mugg på kulturen, så dessverre er kulturen ødelagt nå.
    Hvis vi klare å få tak i en "baby" skulle vi vært veldig fornøyd!
    Har du noe på gang? Vi kan hente hvis dette blir aktuelt, men vi bor på Vestlandet, så alt må planlegges hvis vi må reise lenge.
    Håper til å høre fra deg!

    Med vennlig hilsen,
    Adrian.

    a3manh@gmail.com

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei,

      Takk for kommentar :-)

      Jeg har mange på gang men bor i Frankrike så det er veldig langt unna, men jeg sendte mailen deres videre til min mor som bor i Lillesand og hvis hun har en scooby til overs så kan hun sikkert sende en, hvis ikke skal jeg se om jeg får gjordt det herifra :-)

      Ha en flott dag :-)

      Slett
    2. Hei,

      Flott! Vi vil helst få tak i en baby fra Norge, det går an å bestille en i Nederland også, men vi har litt dårlig erfaring med tollvesen, flere brev og pakker fra Nederland som var tilsend har blitt åpent av tollerne. Kontroll for stoff antakelig? Så derfor vi er redd at baby'en ikke kommer til å overleve reisen fra Frankrike. Men.....tusen takk for tilbud! Hvis moren din har en baby til overs kan hun sende, ellers kan vi hente litt senere i år, da kan vi planlegge en bobiltur, det går fint!

      Mvh, Adrian.

      Slett
    3. Hei Hege,

      I dag fikk jeg tilsend en scobybaby av moren din! Flott! Den bli satt i arbeid nesten med det samme, håper det går bra nå.....
      Portokostene er overført til henne, hvis alt går som det skal kan jeg sende etterkommere videre til folk som også vil prøve seg på Kombuchate. Jeg skal legge bloggen din i bloglisten min, jeg blogger også, men det handler ikke om matlaging....... (a3manh.blogspot.com) det er en blog om sykling, særlig om velomobiler, 3-hjulsliggesykler som er laget i Nederland.

      Hilsen, Adrian.

      Slett
    4. Hei
      Er veldig interresert i å få tak i både scobybaby og kefirkorn, men er ikke medlem av facebook og det er derfor vanskelig å komme i kontakt med noen som produserer. Tror du moren din kunne sendt til meg også dersom hun har flere å avse?

      Idun

      Slett
    5. Hei Adrian,
      søy gøy at u er i gang allerede :-)

      ...tusen takk for liker, G+, følger og linker osv. , det er den beste måten å få flere lesere, jeg legger deg til blogglisten min offcourse ;-)

      Lykke til videre med Kombucha og ha en flott dag :-)
      hilsen Hege

      Slett
  6. Altså vannkefirkorn.

    Idun

    SvarSlett
  7. Hei Idun,

    Det kan mamma sikkert,
    men du må sende meg en mail på h.nittebergAgmail.com så jeg kan videresende den og så tar hun kontakt :-) Jeg har ikke noe nytt om vannkefirkorna hennes, men skal spørre om de har begynt å formere seg :-)

    Ha en flott dag :-)

    SvarSlett
  8. Hei Hege.
    I dag fikk jeg en scobybaby av moren din, og gleder meg veldig til å sette igang med produksjon.
    Takker også for inspirerende blog, og gleder meg til å følge den også i fremtiden!
    Med vennlig hilsen
    Anne-Marie Voje Steen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, så gøy og takk for koselig kommentar :-)

      Lykke til !

      Slett
    2. Takk for det!
      Skal holde deg oppdatert!

      Slett
    3. Hei Igjen Hege.
      Nå er den første runden med Kombucha ferdig, og det var sjokerende godt! Måtte ta meg sammen for ikke å drikke alt på en gang.

      Et par spørsmål:
      Hvor stor må den nye scobyen være for å begynne å bruke den? og når scobyen synker til bunn vil jo ikke det nye laget som danner seg på toppen feste seg til den, hva gjør man da?
      Og hvis det er mye grums, kan jeg da skylle scobyen under kaldt vann?

      Dette var både godt og himla morro! Gleder meg til jeg kan fortsette med litt mer selvtillit!
      Klemmer fra Lillesand og fra Anne-Marie

      Slett
    4. Hei så gøy :-)
      ...og det var mitt problem i begynnelsen også å ikke drikke opp alt på en gang hihi også er det så lenge til neste er ferdig, men det tar bare noen uker før du har mange nok til å produsere en liter per dag :-D særlig nå som sommervarmen har begynt. Du kan også lage større produksjoner hvis du har store nok beholdere ;-)

      Jeg bruker de nye scoby'ene med en gang selvom de er små fliser...
      når de synker danner det seg en ny på toppen helt alene, tror t.o.m. at hvis du lar litt kombucha stå i ett glass så danner det seg en ny en :-)

      Jeg skyller dem i kaldt vann og det går bra, men ikke varmt !!! Pass også på at teen får tid til å romtemperere seg...

      Du skal se at selvtilitten er der neste gang ;-)

      Klem til deg også :-)

      Slett
  9. Hei! Har laget flere omganger med velsmakende Kombucha nå, men det står at det blir en sprudlende drikk og det skjer ikke hos meg! Jeg setter de ferdige flaskene i kjøleskapet, er det derfor? Må flaskene stå fremme på benken til 2.gangs fermentering for at det skal bli kullsyre?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, så gøy du er igang med kombucha -hvem du nå enn er ;-) -

      Mine sprudler når jeg siler de av første gangen og er fortsatt litt brus igjennår jeg hller i glass, selvom den har stått kjølig og normalt lager jeg ikke noe 2.gansfermentering. Har lest at det varierer og det kan komme ann på mange ting (hvet ikke sikkert hvilke) som vann, te, sukker, starter... Sikkert også hvor lenge de står. Så tenk igjennom hva du bruker og kom gjerne tilbake med ingrediensene og fremgangsmåten...
      Det viktigste er at det virker og at de vokser eller blir flere :-)
      Meld deg gjerne på denne facebookgruppen så kan du spørre der også ;-) https://www.facebook.com/groups/192177464184255/

      Lykke til videre :-)

      Slett
  10. Takk for råd! Nå har jeg laget en ny omgang med din oppskrift. Spent på om den blir litt sprudlende - for det høres så godt ut! I forrige jeg lagde så brukte jeg 1.5 l vann og 5 ss sukker og 2 poser økologisk fruktte. Den sto på kjøkkenbenken i sommervarmen i 18 dager og fremdeles var smaken litt søt.
    Glemte navn sist, men denne gang er det vennlig hilsen fra Grete

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig Grete :-)

      Bruk gjerne fruktte men i tilegg til grønn te, ikke helt alene og husk å ha med litt av forrige kombucha eller 2 ss eplesidereddik...
      18 dager er lenge tipper 'starteren' eller eddiken ikke var sur nok ...

      Lykke til videre :-)

      Slett
  11. Hei alle sammen !! Tusen takk for alt du deler med oss Hege !
    jeg vil gjerne begynne å lage kombucha te hjemme men har ingen peiling på hvor kan jeg skaffe meg en baby scoby :-) bor i Bergen by er det noen i nærheten som har en til overs ? Send gjerne email ----> smart_key66r@hotmail.com Takk Inez

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Inez :-)

      Jeg har spurt på facebooksiden melkesyregjæring, de snakker om både kefir og kombucha etc også, om noen har en i Bergen, hvis ikke kan vi sikkert sende fra Lillesand :-)

      Forøvrig anbefaler jeg både deg og alle andre intereserte og bli medlem på siden: https://www.facebook.com/groups/192177464184255/

      Ha det fint så lenge :-)

      Slett
  12. Hei, fantastisk blogg!!! Lurer på om det er mulig å få kjøpe kombucha baby? Har drukket det før og elsker denne drikken :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha :-)

      Send meg en e-mail så kan det ordnes, bare porto å betale ...
      h.nitteberg@gmail.com

      Ha en fortsatt fin søndag :-)

      Slett
    2. Hei Hege :) har sendt epost til deg :-)

      Slett
  13. Heia :-) Jeg har skrevet om kombucha i bloggen min, og refererte til bloggen din i innlegget. Håper det går greit :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig og du har skrevet ett flott innlegg, jeg har lagt deg til bloggrullen min og gleder meg til å følge deg videre :-)

      Slett
  14. Heia :-) Jeg har et ganske viktig spørsmål å komme med i forhold til kombucha. Vet du om det virker inn negativt hvis man tar medisin i tillegg? I og med at kombucha er med på å avgifte, så begynte jeg å lure på om den dermed reduserer virkning av medisin ?

    SvarSlett
  15. Heihei!
    Bra innlegg! Men kombucha inneholder heldigvis ikke antibiotika, noe som dreper bakterier i kroppen din. Det som er i kombucha kalles probiotika, og er bra for de gode tarmbakteriene.
    Forøvrig gir jeg vekk kombucha og jun-scobyer i Bergen :-) Jun er akkurat det samme, men trives bedre på honning, grønn te og kjøligere temperatur.
    Bare å ta kontakt på alvar.waehle@gmail.com

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :-)

      Tusen takk for kommentar, jeg har rettet opp teksten ;-) og oppdatert resten også, jeg fikk jun for noen uker siden og har selvfølgelig testet, liker at den lages med honning istedetfor sukker. Skal formidle kontakt hvis det er noen i Bergen som leter etter den ene eller andre :-)

      Slett
  16. Fin side med mye nyttig info

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)