19. des. 2012

For de travle: 7 forskjellige Gode Julekaker på to timer

Er du redd du ikke får tid til å bake 7 slag til jul, fortvil ikke det finnes en løsning ;-)
...med en varm julehilsen til de som rett og slett jobber hele desember, 
eller av en annen grunn ikke har tid til å forberede Jul som mange av oss andre.

Utskriftsvennelig utgave HER

Vi har vel alle hørt om trikset om litt grønnsåpe her og der så lukter det julevask i hele huset.
Mye av julematen kan kjøpes helt eller halvt ferdig, 
tilsett litt personlig preg og ingen stiller seg spørsmålet om du ikke har forberedt jula.
Når det gjelder julepynt så kan noen litt større enkle greier forandre ett helt rom, 
f.eks. å pakke inn noen tomme esker til julegaver, juleduker,
 girlander og granbar i de tommeste krokene og vips så er det jul i alle kroker.
Når det gjelder de 7 slaga kaker til jul, finnes det også en løsning, nemelig mørdeig !


Hvis man går igjennom de fleste julekakedeigene så inneholder de mye de samme, ofte er det bare litt forskjellig toppings og utforming som skiller dem...

Derfor har jeg testet teorien min og helt riktig, med en enkel mørdeig kan du raskt lage 7 forskjellige kaker, du kan tilogmed velge blant flere :-)

Dette er hva du trenger til deig og pynt, for å fylle kakebrettet til Julaften:

...hvetemel, smør,  sukker, egg, perlesukker, hele mandler, malte mandler, 
tørkede aprikoser, rosiner, kokosmasse, syltetøy...

Det var vel ikke så avskrekkende ?

Av bakemateriell trender du:
 bolle, hender og armer (hvis du ikke har en kjøkkenmaskin),
plastfolie, kniv, gaffel, plastpose, miksmaster/visp,
kjevle/flaske, bakepensel, liten bolle...
evnt. bakkelspore og bakespade...
og selvfølgelig, stekeovn, stekebrett, bakepair og rist.

Eventuelt: pepperkakeformer og sandkakeformer.

Begynn med å lage deigen dagen før,
da den skal stå i kjøleskapet over natta,
 og om du lager den 2-3 dager før, så gjør ikke det noe.

Oppskrift på Mørdeig (dobbel porsjon),  1-2-3 deig:

200 gram sukker
400 gram smør (romtemperatur)
600 gram hvetemel
2 egg

Rør sammen smør og sukker,
tilsett ett og ett egg 
bland inn mel til du får en fast deig.

Form deigen til en tjukk pølse og rull den inn i plastfolie,
 før du legger den i kjøleskapet minst noen timer.

 

Nå er du klar for utbaking.

Velg vilke kaker du vil lage og forbered garnityret, pynten:





Kaker med fyll:

Berlinerkranser: perlesukker

Serinakaker og finske brød: perlesukker og hakkede mandler

Jødestjerner: sukker, kanel og hakkede mandler

Fruktsnitter: hakkede rosiner og tørkede aprikoser, sukker, malt ingefær og kanel.

Napoleonshatter, Marvposteier og Stablekaker: eggehvitte, melis og malte mandler.

Kokossnitter: kokosmasse

Syltetøysnitter: syltetøy

Karamelkaker: sukker og hakkede mandler

.


 Uten fyll:

Smørkaker
Sandnøtter
Sandkaker



Temperaturen bør være relativt lav på kjøkkenet for at utkjevlingen skal gå knirkefritt.

Forbered en bolle med sammenvispet egg /eggehvitte og bakepensel.

Del deigen i 7 deler i forhold til hvor mye du vil lage av hver enkelt kake.

Sett ovnen på 180 grader (uten varmluft), forbered stekebrett med bakepapir og rist til avkjøling.

Forbered ekstra med bakepapir hvis du ikke har mange stekebrett, du legger kakene på bakepapiret,
 og drar disse over på brettene rett før de går i ovnen. Ikke legg kakene på varme brett
 da smelter de og flyter ut før de kommer inn i ovnen.

De fleste kakene stekes ca 7-8 minutter, marvposteier trenger 15 minutter, 
og veldig tynne kaker kanskje bare 5 minutter. 
Følg med! - ikke gjør som meg og ha pc'n på, noen ble litt i mørkeste laget ;-)

..da begynner vi...

Berlinerkranser: 


Trill tynne pølser på størrelse med lillefingeren og del disse i 13 cm biter, som settes sammen i en krans.
Pensle med egg og strø med perlesukker.

 


Serinakaker: 


Trill deigen til en pølse, på ca 3 cm i diameter og skjær skiver på knapt en centimeter tykke. 
Legg skivene på ett stekebrett, trykk de litt flate med en gaffel. 
Pensle med egg og strø på perlesukker og hakkede mandler.



 

 Finske brød:


Trill en pølse på ca 3 cm i diameter, som du trykker flat.
Pensle med egg, strø med perlesukker og hakkede mandler. 
Med en kniv skjærer du skå kaker på ca 1,5 cm.

 

Jødestjerner/jødekaker: 


Kjevle deigen flat  og stikk ut stjerner eller det du måtte ønske, har du ikke utstikkerformer så skjær opp i skrå prismefirkanter e.l.
Pensle med egg og strø med sukker, kanel og hakkede mandler.

.

 


Fruktsnitter: 


Kjevle deigen ut og stikk ut ønskede form eller skjær i firkanter.
Pensle med egg og ha på hakkede rosiner/svisker og tørkede aprikoser, 
strø med sukker, malt ingefær og kanel.


 


Napoleonshatter, Marvposteier og Stablekaker
 har alle marengsmasse til fyll/pynt:

 Eggehvitten piskes stiv, spe med melis(60 gram per eggehvitte) og deretter røres malte mandler inn (60 gram per eggehvitte). 
Ha marengsmassen i en plastpose og klipp av ett lite hull (eller bruk sprøytepose/kakesprøyte).

.

Napoleonshatter:


Stikk ut rundinger med ett glas ca. 5-7 cm i diameter.
Sprøyt ut en liten kule fyll, ta tak i tre kanter og klem sammen på toppen til små hatter.
Kakene skal avkjøles i formen, før de løsner og detter lettvint ut.

 


Marvposteier:


Stikk ut rundinger på 7 cm i diameter og ha disse i sandkakeformer.
Fyll med marengsmassen.
Skjær små tynne striper av deigen, som legges i kryss på toppen.





Stablekaker:


Kjevle deigen flat, skjær ut avlange rektangler.
Sprøyt ut små striper med fyll på midten (ikke ta bilde samtidig ;-) )



Kokossnitter:


Kjevle deigen flat, stikk ut former eller skjær i firkanter.
Pensle med egg og strø på kokosmasse.


Syltetøysnitter: 

Kjevle deigen flat, stikk ut rundinger.
Pensle med egg og ha på en liten teskje med syltetøy.


Karamelkaker: 

Smelt 2 ss sukker i en kjele, når sukkeret begynner å bli brunt has i hakkede mandler, hell massen på ett bakepapir, avkjøl og knus karamellen.
Kna karamellbittene inn i deigen. 
Rull ut en pølse, f.eks 3 cm tykk og skjær i tynne skiver som legges på stekebrett.

Småkaker uten fyll:

 

Smørkaker:


Kjevle deigen flat og stikk ut former, som pepperkaker.
Settes på stekebrett.Hvis ovnen er veldig varm og kakene tynne, kan det holde med 5 minutter.



Sandnøtter:


Trill ut en tynn pølse som skjæres i små terninger, disse trilles runde og settes på stekebrettet.

Sandkaker:


Kjevle deigen flat og stikk ut rundinger på 6-7 cm i diameter, med ett glass.
 Trykk deigen i smurte sandkakeformer. 
-hvis du har for små glass, kan du kjevle deigen litt tykkere og trykke deigen ut i formen.
-eller du kan ta deigbiter og trykke ut i formen.
NB: Deigen skal ikke gå over kanten, da blir de vanskelige å få ut av formen.
Kakene skal avkjøles i formen får de snus på hode og med ett lite slag så detter de ut ;-)




Sandkaker kan fylles med f.eks. moltekrem til juledesserten.

Har du en time til til overs kan det  kjøpe en ferdig pepperkakedeig (eller lage), so igjen kan bli til sirupsnipper og pepperkaker ;-)

.

Så da er det bare å sette i gang, planleggingen er det viktigste ;-) 

Lykke til med Julebaksten!

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

2 kommentarer:

  1. Artig tanke å ta med seg til neste år; siden jeg er på flyttefot og flyttebilen kommer til neste lørdag🏃💨
    God jul og Godt nytt år; til deg og dine🎅🌛

    SvarSlett
    Svar
    1. Lykke til med flytting og nytt sted i Julerushet :-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)