28. des. 2012

Skalldyrbord til Fest

En av de klassiske Franske Julemiddagene eller Nyttårsmiddagene er Skalldyr.


Ingen 'Reveillon' uten skalldyr.

Har du veldig liten tid til å ordne med en stor middag, men du har mulighet til å hente og bestille skalldyr, da anbefaler jeg dette imponerende skalldyrbordet.

Ingen ser at ingen har jobbet på forhånd, man spiser godt og lenge et typisk festmåltid,
 ett must til de Franske Jule og Nyttårsfestene.

Det viktigste er skalldyr og diverse typer skjell av forskjellige typer, har du råd gjør det seg utrolig godt med hummer, det finnes skalldyr i mange størrelser, noen trenger å kokes/stekes andre er ferdige til servering.
Hvitløksmajones, sennepsmajones, sitronbåter og loff.

Derfor kan du selv bestemme arbeidsmengden.




Her er alt kjøpt ferdig, 
jeg har kun varmet hummerene i ovnen rett før servering for at smaken skal komme bedre frem. 
Aioli og sennepsmajones er blandet dagen før.
Jeg har brukt litt tid på å lage toast og fingermat / tapas til aperitif, men helt unødvendig.
Det e derimot lurt og blande inn litt grønt i forretten siden det ikke er så mye 

Litt oppskjærte grønnsaker som agurk og paprika som gjør seg spesielt godt i fargene.

God loff, hjemmelaget eller fra bakeren.

Ingen forrett er nødvendig til et skalldyrbord.

Jeg serverer ost, men det er svært få som forsyner seg så tre forskjellige typer er mer en nok.

Til dessert anbefaler jeg en god iskrem med litt bær.

Ikke glem skalldyrgafler eller noe lignende og nøtteknekker.

Velger du østers må de åpnes minst en time før.

Jeg er ikke noen ekspert på åpning av østers, for å være helt ærlig var det første gangen jeg prøvde, dette blir altså ikke noe kurs i østersåpning, men en oppfordring til å prøve, alle kan klare det.
Skyll skjellene først.
Det viktigste er å være veldig forsiktig med kniven da skjellet må holdes og kniven stikkes ned imellom lokket og bunnen og det kan være fristende å ta i, bruk ett veldig tjukt håndkle til å holde med eller en tredings som på bildet som er laget til formålet.
Stikk kniven inn der hvor du ser at det se ut som om det går, dytt kniven litt inn og vri så lokket åpner seg.
Dette skal gjøres uten å knuse skjellet da det ikke er noe godt å få i munnen.
Hell av vannet og løsne østersen fra skjellet, legg den underste delen på et fat med østersen inni,
østersen gir nå fra seg vann på nytt, de kan spises,
 hvis de ikke fylles med vann igjen anbefales det ikke å spise dem.
Serveres med sitron eller f.eks. chiliolje, foiegraskrem...


 

Lurt å delegere til den mannlige delen av gjestene, i familielunsjene her er det helt vanlig at noen tøffe gutter tar på seg jobben når de kommer, så slipper verten å tenke på det på forhånd, men bør være avtalt.
Det kan også gjøres flere timer på forhånd og oppbevares i kjøleskapet.

Hummerklør og krabbeklør bør knuses på forhånd for å unngå søl når man gjør det ved bordet, men har du ikke tid så har du ikke tid.... ...gjøres lettere med en hammer/kjøttbanker enn med nøtteknekker...

For å imponere gjestene og skjule hvor lite jobb det ligger bak den flotte middagen,
kan det være lurt og anrette alt veldig pent på fat ;-)

Reker gjør seg flott på ett stettfat eller i en bolle hvor du henger de rundt kanten og resten i bollen.
Er bordet stort lag flere boller.



Når du bestiller skalldyr, er det lurt og samtidig spørre om å få en pose med knust is,
det gjør seg flott på fatene og holder maten kald.
Så er det bare å fordele det du har på ett eller flere fat, det flotteste er ett langt fat midt på bordet.
Et avlangt speil eller en treplate hvor du lager trelister langs kantene (for å holde på is og vann), det hele dekkes godt med aluminiumsfolie som  hindrer vann  i å renne utover.






Ikke glem sitronbåter et must til skalldyr.

Er bordet stort nok, er det lurt å sette boller med vann ved hver kuvert til å skylle fingrene i,
og husk masse servietter eller ekstra kjøkkenpapir.
Det er også lov å sette papptallerkener oppå de vanlige tallerkene, så man kan fjerne de etterhvert rett i søpla enn å tørke og skrape den vanlige asietten...

Forslag til aperitif finner du flere av her på bloggen,
og for litt mer bla bla om planlegging, finner du link øverst til høyre.

Lykke til, lager du ett fint skalldyr til Nyttårsfesten (eller ellers),
ikke nøl med å sette bilde på facebooksiden min:

Matbloggen godt og billig på Facebook



5 kommentarer:

  1. Flott meny og nydelig tilberedt. Da har jeg alt jeg trenger av tips til innkjøp, planlegging og utførelse.
    Godt nytt år!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk og lykke til, vi hadde en perfekt julefeiring med skalldyr :-)

      Slett
  2. Yummy! It looks like a great meal!
    Have a Happy New Year. x

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)