20. des. 2012

Krumkaker en av de 7 slag julekaker

 Alle kjenner til Krumkaker og sikkert også MorMonsen kake, 
men visste dere at de lages av samme røra, da er jo anledningen der igjen, 2 kaker i en smekk ;-) 


Krumkaker er i vår familie den aller mest populære av julekakene så da begynte vi med det,
vell vitende om at vi må fylle opp boksen flere ganger før jul :-)



...de som er litt for brune de kan spises med en gang..
...de andre spises etterpå...

Oppskrift på Krumkakerøre:

Egg
Sukker
Smør
Hvetemel
Sitron eller kardemomme
Vann.

Det er like vanlig å bruke kardemomme i røra istedetfor sitron, smak og behag,
og foretrekker du litt cognac så bruker du det.
Jeg foretrekker å bruke sitron, for at det blir litt forskjell på smaken av de forskjellige kakene, cognac har jeg i goro og kardemomme i pepperkaker.

Hvor stor røre du vil ha bestemmer du utifra antall egg.
Vei eggene, mengden med sukker, smør og mel skal være lik vekta på eggene.
Det tilsettes 2 ss vann per egg.
Skall og saft av en sitron til cirka 5 egg, dvs. lager du bare røre av 2-3 egg bruker du en halv sitron,
 lager du av 10 egg bruker du to sitroner...

I år lagde vi like godt en stor porsjon røre av 10 egg.

Vei eggene og mål opp likt av de andre ingrediensene.

Smelt smøret først så det rekker og avkjøle seg litt, ha gjerne i revet sitronskall i smøret.
Visp  eggedosis av egg og sukker.

 

Deretter røres smør og mel inn vekselsvis, varmt vann og sitron tilsettes.

Nå må du bestemme om alt skal bli krumkaker eller du vil lage litt krumkaker og Mor Monsen kake.

Jeg delte røra omtrent i to.
Krumkakedelen er da ferdig til steking, 
mens i Mor Monsen må det røres inn bakepulver blandet i ca 1 dl mel og ca 2  ss vann til.

Mor Monsen kan lages tradisjonelt i en firkantet form eller veldig praktisk i muffinsformer.

Av hele røra fikk vi 15 Krumkaker, 15 Krumkakeskjell til dessert.
18 Mor Monsen Muffins og en Mor Monsen kake på 24 cm i diameter, 
vi har da ikke alle firkantet form.

Muffinsformene fylles 2/3 deler opp og man strør korinter, hakkede mandler og perlesukker på toppen.
Stekes på 200 grader eller 180 grader med varmluft i 15 Minutter.

 


Krumkaker stekes ved å sette en skje røre i det varme jernet, stek de lyse og rull sammen med ett krumkakerull, noen må klare seg med en blyant, det er ikke lett.

Krumkakeskjell er mye lettere å lage, den varme flate kaken tas ut fra jernet og legges over en skål eller kopp, press ned med en annen skål, eventuelt kan du legge kaka i en skål.
Du må gjerne lage det firkantede.






Krumkakeskålene skal selvfølgelig fylles med Riskrem :-)











2 kommentarer:

  1. Ser helt herlig ut, denn skal jeg prøve!! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for koselig kommentar og Godt valg, den er kjempegod ;-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)