7. des. 2012

Hjemmesaltede Svineknoker

Salte svineknoker er populært til bl.a. ertesuppe, kjempegodt med sursøt løksaus og mye mye mer.


Der er også en av de rimeligste delene på grisen, 
så når det var svinekjøtt på tilbud da datt det 4 stykker ned i handlekurven.

Svineknoker liker jeg og lakesalte, men du må gjerne tørrsalte.

Lakesalting er litt mer jobb og forberede,
men kjøttet blir jevnere saltet på denne måten og tar lettere til seg saltet, anbefalt til f.eks. skinke.
Mål opp vann og rør ut 350 gram salt per liter vann,
la det gjærne stå over natten, så løser det seg opp av seg selv.
En liter vann kan bare inneholde 26 prosent salt, har du i mer vil ikke alt saltet løse seg opp.

Vannet skal være kaldt når du legger i kjøttet.
La det ligge i laken i kjøleskap, eller ett rom med maksimum 8 varmegrader.
Hvis det fryser tar ikke kjøttet til seg salt.
Jeg lot kjøttet ligge i 4 døgn.

Kjøttet tas opp av laken og legges på en rist for å tørke litt, før det legges i fryseposer og fryses.


En av knokene ble til middag med en gang da vi jo måtte sjekke saltnivået ;-)

Oppskrift kommer...

En god bok for mer informasjon om salting etc.:
'røyk og rak, tørk og grav' av Helge Hagen

3 kommentarer:

  1. Ser på din oppskrift, at det er feil saltmål. 3,5% er ikke 350 gr salt pr liter, men35 gr. Så dine 4 dager i salt, ble rene balsameringen. :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :)
      Finner ikke hvor det står 3,5% ??? uansett så får man ikke rørt ut mer salt enn at laken er mettet og hvis man tørrsalter er det jo dekket med salt. Ihvertfall så holder det seg godt balsamert ;-) Det er vanlig å vanne ut salt kjøtt før bruk og da vanner du ut så mye som du ønsker...

      Slett
  2. Jeg kan ikke forstå annet enn at dere tar feil begge to. Hvis min navnebrors regnestykke er å se på som et forslag til en lake til lakesalting så er han på ville veier. Målene han bruker gir en oppbevaringslake av allerede ferdig saltet mat. Forfatteren mistenker jeg rett og slett for å ha begått en skrivefeil. 350 gr salt passer to liter vann, ikke én. Ref Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Det ville være nyttig å få en uttalelse om smaken på den fleskeknoken du hadde til middag - som ikke var vannet ut!

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)