Til jul skal det være en gammeldags tradisjonsrik paté med ansjos.
Julepaté
Oppskriften er fra boken : Jul i Norge av Anne Lise Mellbye ;
som forøvrig blir tatt frem 1. december og bladd i hele førjulstiden =
veldig godt brukt!!! Anbefales !!
JULEPOSTEI, LEVERPOSTEI ELLER PATÉ
-kjært barn har mange navn...
500 g svinelever
500 g medisterdeig
5 ansjosfileter
1 løk
2 pressede hvitløkfedd
1 1/2 ts salt
1 ts sukker
1 ts nykvernet pepper
1 ts oregano
1 ts provenceurter
1 ss cognac
1 1/2 dl hvetemel
4 dl fløte
3 egg
Hvis du vil lage egen medisterdeig finner du ut hvordan her.
Rens
lever og skjær i biter.
Ha lever, farse, løk, hvitløk og
ansjoser i en kjøkkenmaskin med kniv og bland til alt er en jevn masse,
tilsett
resten og bland godt... (kan også males i kjøttkvern -minst tre ganger).
Prøvestek en kjøttkake.. supert til lunsj så alle kan diskutere om krydringa er bra !!! ;-)
...tilsett mer krydder om ønskelig.
Hell
farsen i to små brødformer og stek i vannbad ved 200 grader i ca 1 1/2
time.
Hvis du ikke skal spise patén i den uken som kommer, kan den godt fryses ned rå og så stekes til rett tid.
Her kan du med andre ord forberede pateen i god tid og steke den i siste stund...
Da er det bare å vente på at den er kald eller den kan severes varm med tyttebærsaus...
Patéen
ble kjempegod, enstemmig vedtatt av alle 7...
...og jeg ble så overrasket
over å kjenne igjen grov leverpostei som jeg pleide å kjøpe i Norge ;-)
Snart kommer smultbakst her på bloggen, så følg med ;-)
Hei skal man smøre formene før disse lages heller bruke bakepapir i bunnen?
SvarSlettHei,
SlettJeg har ikke pleid å smøre formene, da det er ganske mye fett i medisterdeig.
-avkjøl før du velver den ut.
...men det er helt klart en fordel å smøre eller bruke bakepapir for å være helt sikker ;-)
Lykke til !