23. des. 2012

Risengrynsgrøt eller Julegrøt

Julegrøt, eller grøt med mandel i det er hos oss tradisjon på Lille Julaften,
gjerne med venner og en god gløgg til.

Grøt er lett å lage og de fleste pakker med grøtris i Norge har oppskrift på seg, følg dem ;-)

Eller hvis du er i utlandet og må klare deg uten pakken, kjøp rund ris.


Beregn 2 dl ris, 2 dl vann til en liter melk.

Kok opp risen i vannet og kok og rør til det nesten er kokt inn, spe med melken og la koke på veldig svak varme, det er bare så vitt det skal boble litt, husk melk koker lett over,
tror det hjelper med en liten smørklatt ;-)
Du kan spe litt etter hvert og passe på gryta hele tiden, eller som enkelte tøffinger gjør sett på lokket og la stå, men ikke hvis du har gassovn, det blir for varmt ;-)

Laging av grøt tar fort en time så sett av minst 1 1/2 time, eller kjøp 5-minutter grøt-pakker.

Er grøten for tykk sett til melk er den for tynn, koker du den inn til passe tykkelse.

Jeg lagde, nei MORMOR lagde en porsjon med 2 liter melk, det holdt akkurat til 6 mer eller mindre storspisere av grøt og det ble rester nok til riskremen, den oppskriften finner du her.

Mandelen som skal brukes bår være skrelt , det gjøres ved å legge den i kokende vann og etter noen minutter er skallet lett og ta av, lag  gjerne fler for å være sikker på at en er pen...

Det kan være lurt og legge den rett i en bolle og legge grøt over, 
uten at noen hvet hvilken bolle den ligger i.
Det mest vanlige er likevel å putte den i gryta, 
man riskerer da at den synes eller at den ligger igjen i den lille resten.

Grøt serveres med smør, kanel og sukker.


 Lykke til med mandelen i grøten ;-) 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)