7. des. 2012

Goro en av de 7 slag Julekaker

Gorodeig er en av de mange deigene til julekaker som skal lages dagen før, 
for å stå kaldt til du kan begynne å kjevle. 


Det er fordi vi smelter smøret og røra blir ganske løs, 
det er når det smøret stivner at røra/deigen blir mulig å kjevle. 
Det er også derfor det er fint om kjøkkenet er litt kaldt når du skal kjevle ut, 
hos meg har vi normalt 18 grader (sparer på strømmen) og det fungerer veldig fint. 



Goro


(48 ferdige kaker)

1 egg
125 gram sukker
2 ts vaniljesukker
2 ss konjakk
250 gram smør
280 gram hvetemel




Du trenger eventuelt en miksmaster med visper, en bolle og en kjele til å smelte smøret.
Til utbaking trenger du litt mel og en kjevle, har du en bakematte så er ikke det så dumt, brett til å oppbevare de ferdig kjevlede leivene, 1 pappkartong klippet i samme størrelse som jernet ditt.
Til stekingen trenger du ett gorojern, en stekespade, rister til å legge de ferdige kakene på og kakeboks til oppbevaring.


Bakeregel 1: Finn frem alle ingredienser og det du trenger.

Smelt smøret, la det avkjøles mens du forbereder resten.
Visp eggedosis av sukker, egg og vaniljesukker.
Ha i konjakk, visp.
Ha i smør og mel vekselvis.
Siden jeg brukte vispen til å blande siktet jeg ikke melet, men det er nok som å banne i k...

Når alt er godt blandet, legger du lokk/plast over bollen.  
Den skal stå i kjøleskapet minst noen timer, og hvis nødvendig kan den godt stå noen dager ;-)

Skjær ut en mal av kartong (tom risboks e.l.) som passer akurat til ytterkant av jernet ditt.


Nå er du klar til å kjevle ut, husk at det ikke må være for varmt, 
da smelter smøret og det gjør jobben veldig vanskelig... Ikke stek brød samtidig.. ups...

Hvis du har laget en liten porsjon som meg så del deigen i fire, den er hard og vanskelig å få ut av bollen, 
jeg skal prøve å pakke den i plast neste gang...


Men når du begynner å forme den så blir den mer medgjørelig, husk å bruke mel på alle overflater, på deigen på kjevla etc.


Begynn å kjevle, snu leiven ofte og ha på litt mel, kjevle den i en 'fornuftig' fasong med tanke på pappkartongen, jeg fikk 3 firkanter ut av hver deigklump og deretter 4 til slutt, til sammen 16 firkanter som hver gir 3 kaker (hvis dere har samme jern som meg).

Du skal kjevle deigen veldig tynn, så tynn som mulig uten at den går i stykker, jeg bruker en bakematte med mønster og når jeg godt ser mønsteret igjennom deigen da er det tynt ;-)


Kakeeiger som skal kjevles ut og man skjærer eller stikker ut kaker har ikke så godt av å bli kjevlet ut mange ganger, derfor lapper jeg gjerne litt på hjørner hvis det mangler litt, se bilder.


Etterhvert som du kjevler legger du firkantene på brett og plater, ikke oppå hverandre og med bakepapir under, har du mulighet, sett de kaldt.

Når alt er kjevlet opp, kan du begynne stekingen.

Sett på hjernet og vendt til det er ordentlig varmt, du behøver ikke å smøre, da deigen er fet nok til at det ikke vil sette seg fast. Varm det opp med lokket igjen, og avkjøl med lokket oppe.


Bruk papplaten til å flytte deig-firkantene over i i hjernet med, legg de så pent på du klarer og lukk igjen.
Deigen smelter med en gang den treffer jernet, kommer det skjevt på så stek de slik du kan ikke flytte dem.



Nå må du passe godt på, for de stekes veldig fort, mine brukte 35 sekunder.
Tiden kan variere fra jern til jern og også hvor tynt du har kjevlet.


Legg de raskt på rist ved hjelp av en stekespade og la de avkjøle seg, du bør ha to rister, men hvis ikke flytt kakene over i kurver e.l. etter som de blir kalde.


Oppbevares i kakeboks, i romtemperatur. Det er også mulig å fryse dem.


Spis opp de som er for lite stekt med en gang (eller for tykke) de holder seg ikke så sprø ;-)
Gis bort resten til noen som ikke har tid til å lage julekaker eller ikke har gorojern ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)