12. des. 2012

Lussekatter til Sancta Lucia den 13. Desember

Lussinatten har vært kjent for å være den lengste natten i året, 
inntil man en gang på 1700 tallet fant ut at vintersolverv var den 21. Desember.

Det var mye overtro festet til Lussinatten og det var bl.a. viktig å ikke jobbe.
Lussi en trollkvinne passet på at alle hadde stoppet å bake, 
hvis noen ikke respekterte dette tittet hun ned i pipa og sa:

"ikkje brygge,
ikkje bake,
ikkje store elden på grua hava,
for så går leiven itu,
hella i sju, bakstetrauet i femten bitar."

Vår Lussi er altså annerledes en den svenske Lucia som betyr Lyspiken.

I Svergie var det de unge kvinnene på gårdene som sto tidlig opp, 
hun gikk først i stal og fjøs for å gi en godbit til dyra,
 for deretter å vekke de som sov for å gi dem mat og drikke.


Hvil du lese mer om Lucia dagen, her er link til wikipedia.

Safranbrød som er våre Lussekatter er en typisk svensk hvetebakst som bakes til Luciafeiringen. 
Det er mange måter å forme lussekattene på, 
mange med veldig gamle mønster, hvor flere har hundreårige tradisjoner.

Oppskrift på Safranbrød eller Lussekatter.

(ca 16)
.

100 gram smør
2,5 dl melk
1 egg
9 dl mel
1 dl sukker
klype salt
1 pk tørrgjær 
Safran tråder eller for de fattige: gurkemeie/
1 dl rosiner

Egg og rosiner til pynt.



Lag en vanlig gjærdeig ved å smelte smør
 og tilsette melk og egg, varm opp eller avkjøl til ca 37 grader.


.

ha vesken i en eltemaskin eller gjør det selv ;-)
bland og tilsett alle de tørre ingrediensene.
Elt i 10 minutter.
.
.
Hev til dobbel størrelse.
Sett ovnen på 200 grader.

Del deigen i 16 biter.
.
.
Trill hver del til lange pølser ca 2 cm i diameter og form lussekatter med 1-2 pølser, 
ettersom hvilke mønstre du vil følge. 

Her kommer de mest kjente og 2 kringler:

Okse, bukk eller Lussekatt.
Veldig gammel form som er kjent fra både Svergie og Norge
.






Hakekorsbrød.
Gammelt symbol for solen, som har blitt bakt bl.a. i Italia helt tilbake til jernalderen.

.





Grisen.
Den enkleste 'lussekatten' vi har som også er veldig gammel.

.





Liljen.
Ett litt mer moderne form som vi også finner på brød i Greske land.

.




Gutten, eller reivbarnet.

.





...Med en knute nederst blir det en Julefugl.

.






Katt.
En form fra nyere tider.
.






Krone.

.



Syvhullskringle.

Bruk 2 pølser.

.






Tolvhullkringle
Her trenger du 4 pølser for å komme i mål.

.




Pensle med egg og pynt med rosiner.

.




Stekes på 200 grader varmluft  i ca 8-10 minutter.
Hvis du lager større kringler (som er fullt mulig)  kan de trenge 15 minutter steking.
Hvis du ikke har varmluft, stek på 220 grader.

-jeg brukte varmluft og stekte to brett samtidig, det øverste brettet var perfekt etter 8 minutter, jetok det ut, flyttet det nederste opp og lot det få to minutter til, perfekt...

...og kjempegode ble de ;-)


Pynt barna med hvite kjoler/skjorter, glitter og lys, ha kakene i en kurv og gled noen ;-)

Og så synger vi:


SANCTA LUCIA


Svart senker natten seg
i stall og stuer.
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia.

Natten er mørk og stum.
Med ett det suser
i alle tyste rom
som vinger bruser.
Se på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sancta Lucia, Sancta Lucia.

"Mørket skal flykte snart
fra jordens daler"
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny 
stige av røde sky
Sancta Lucia, Sancta Lucia.


Kilder:
Jul i Norge av Anne-Lise Mellby
og
Den Rutede Kokeboken av Ingrid Espelid Hovig



Ha en flott Lucia-feiring :-)
.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...



På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)