18. des. 2012

Gravet Laks eller Gravlaks...

Så enkelt, så godt og veldig imponerende :-)
(for de som ikke kokkelerer selv ;-)  
...perfekt til både julefrokosten, julemiddager og Nyttårsmenyen !



Husk å begynne minst 3-4 dager i forveien...

Ta en hel 'glad' laks og rens/del/lag to fileter :-)
Jeg skraper også av skjellene men det er sikkert ikke et 'must', 
frys filetene ned i minst 24 timer -for å  drepe bakterier som eventuelt har lurt seg med... 
...så tines de sakte opp igjen...


 

Bland 1 dl salt, 3/4 dl sukker, 1 ss pepper 
(hvit er klassisk men neste gang blir det svart da jeg synes den gir litt mer smak). 
  En bunt klippet dill (her ble det vill anis som vokser vilt over alt her i syd,
 dill er veldig vankelig å få tak i)...
...litt konjakk/aquauit...





Med en pippette dryppes litt cognac over filetene, deretter has salt/sukker blandingen på alle sider, 
legg den ene fileten med skinnsiden ned  ha på klippet dill, og litt mer salt/sukker blanding,
 legg den 2. fileten over med skinnsiden opp og resten av salt/sukker blandingen over alt så det er rimelig jevnt fordelt over fiskefiletene. Deretter legges plastfolie over fisken en ny flat form (litt mindre) , 
oppå for å få litt press oppå, legg en vekt (1 geitost eller melk/smør hehe) oppi.

Laksen skal stå i 48 timer, men husk å snu filetene minst en gang...
Sukker og salt blandingen, forandrer seg til væske...





Deretter er det bare å skjære opp og servere med sennepsaus...

Sennepsaus i enkel utgave:


En pakke majones eller...
Lag majones av: 3 eggeplommer og 3-4 dl raspolje (e.l.).
Ha i :
2 ss sitronsaft
 1ss sukker
 1 t pepper
 2 ss sennep (eller 3..)
 klippet dill...


Serveres som forrett med litt salat eller på toasts til aperitif...
aldeles nydelig med en Chardonnay...eller chablis...

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)