Ett stort villsvinlår har ligget i fryseren lenge og ventet på en anledning,
og nå kom den: ett nytt lår måtte få plassen ;-)
Viltstek er en god rett å servere til litt festligheter, fremgangsmåten passer også veldig godt til Lammestek.
Dette er en salt versjon og det passer veldig godt med kålrabbistappe og rosenkål til.
SALT STEK / LAMMELÅR / VILTLÅR
Steken tines og legges i en saltlake, 100 gram salt per liter vann, la ligge over natten.
Neste dag skal den langstekes, salte, pepre og ha på eventuelt provenceurter eller det du liker, stikk inn noen hvitløksbåter her og der.
Sett ovnen på 80 grader med varmluft eller 100 grader vanlig.
Beregn minst 8 timer, sett inn et termometer for å ha kontroll.
Hell en flaske vørterøl i panna og spe hvis nødvendig underveis med mer vørterøl, vann eller kraft.
En time før servering økes temperaturen til 18o grader varmluft eller 200 grader uten.
Når temperaturen er som du ønsker f.eks 72... slåes ovnen av og den får stå å vile til servering.
KÅLROTSTAPPE
Kålrot, og eventuelt poteter, gulrot etc. hvis du ønsker å ha blandet rotmos, skrelles, vaskes, deles i mindre biter og legges i en kjele med vann så det nesten dekker, litt salt.
Kok opp og la koke til de er veldig møre, ca 20 min avhengig av størrelsen på bitene.
Hvis det nå er mye kokekraft i kjelen kan du hele det i pannen til steken, ellers lar du litt være igjen.
Ha i en god klatt med smør, fløte, pepper og muscatnøtt.
Mos og rør, litt grov mos moser du for hånd og vil du ha finmost er det lettest i en kjøkkenmaskin.
ROSENKÅL
Rosenkål, renses, vaskes og legges i en kjele med litt vann.
Kok opp og la koke til de er møre (omtrent like lenge som kålroten, ca 15-20 minutter).
Hell av vannet og ha i litt smør, salt og presset hvitløk.
Da er det bare å skjære opp steken og servere med kålrabbistappe og Rosenkål :-)
Bon Appétit !
Fikk lyst til å prøve denne i helga, med ett rådyrlår jeg har liggende :)
SvarSlettAnbefales !
SvarSlettDu må kanskje beregne litt kortere saltetid og steketid, eller at du ikke øker temperaturen til slutt da rådyrkøttet er finere/mørere enn villsvin, samt at låret sannsynligvis er mindre.