Vi tyvstarter med den Norske Julematen så får hele familien nytt den tradisjonelle middagen sammen,
før vi feirer jul hver for oss og spiser andre retter.
Ribbe, julepølse, medisterkaker, surkål, rødkål, tyttebær og kokte poteter.
På selve julaften og førstedag blir det for meg, mormor og Vanessa Fransk julemat,
og det er ikke å forakte det heller ;-)
Ribben skal tines opp i kjøleskap hvis den er frosset.
Ribben gnis inn med salt og pepper og legges i kjøleskap i ett døgn,
husk at det er kjøttet som trekker mest til seg, ikke svor og fett.
Husk å ta opp medisterdeig og julepølser hvis de befinner seg i fryseren.
Her finner du forøvrig alt om å lage medisterfarse og julepølser selv.
På selve dagen kan du langsteke eller steke den på vanlig vis.
Steketider vil komme ann på tykkelsen.
Jeg har bestemt meg for å langsteke den, siden jeg alikevel er hjemme hele dagen.
RIBBE MED SPRØ SVOR
Først kokte jeg svoren i stekepanna på ovnen, hvis ribba er stor kan det gjøres i den langpanna de skal stekes i, men for å få en sprø svor er det viktig at den er litt kokt, samme effekt kan også fåes ved å dekke overflaten med aluminiumsfolie under steketiden. Det sikreste er alikevel å koke den, ved å legge den på hode ned i vannet og koke i minst 10 minutter.
Etterpå er det enkelt og rute opp svoren, men er det gjordt på forhånd er det best.
kokevannet kan få være med i langpanna.
Legg den (hvis mulig) på en rist over langpannen.
Rut svoren, ha på salt og pepper og eventuelt malt nellik for litt ekstra nellik smak.
Nellikspiker stikes ned i snittene på svoren.
Hell en flaske vørterøl (eller vanlig mørkt/lyst øl) i langpanna.
Sett den i ovnen på 80 grader med varmluft eller 100 grader uten, hele dagen.
En time før det skal serveres settes temperaturen opp til 180/200 grader.
Normalt har nå svoren begynt å poppe opp, hvis ikke setter du på grillen og ribben i under, men pass veldig godt på, den brenner seg fort uuups...
Hvis ribben ikke er flat kan du legge en liten skål under den delen som trengs å løftes opp, eler akseptere at ikke all svoren blir sprø.
JULEPØLSER OG MEDISTERKAKER
Julepølsene har du laget eller kjøpt og trenger bare og varmes.
Medisterfarsen har du også laget eller kjøpt, spedd eller uspedd.
Hvis den er ukrydret og ikke spedd gjøres dette med litt egg, mel og egg.
Krydringa er selvfølgelig salt og pepper, med litt muscatnøtt eller allehånde,
vi bruker 1 ts allehånde til 500 gram farse.
Her finner du en annen oppskrift på medisterfarsen.
Krydringa er selvfølgelig salt og pepper, med litt muscatnøtt eller allehånde,
vi bruker 1 ts allehånde til 500 gram farse.
Her finner du en annen oppskrift på medisterfarsen.
Medisterfarsen formes til kjøttboller som stekes litt på hver side i en stekepanne, de skal få stekeskorpe.
Ha medisterkaker og julepølser i langpannen med ribben,
hvis det er plass eller i en egen langpanne, de siste 30 minuttene.
eller varm disse i stekepannen oppå ovnen.
SURKÅL OG RØDKÅL
Dette lager du veldig lettvint, eller de fåes kjøpt erdig..
Jeg prøvde denne gangen og bake de i ovnen samtidig med ribben, det gikk greit men jeg synes rødkålen ble bedre enn surkålen.
Det var ihvertfall enkelt og med litt justeringer ville det gått enda bedre.
Oppskriften er den samme:
2 ss mel
2 ss karve
1/2 ts pepper
1 ts salt
2 ss sukker
1/2 dl eddik
2 dl kraft eller fett og vann.
Jeg blandet alt og hadde i ildfast form som jeg dekket med bakepapir og la pressover, det ville gått bedre med en form som hadde lokk, men ok.
kålen fikk være med hele dagen men ble ikke ordentlig ferdig før temperaturen ble økt.
...med andefett...
halvveis i steketiden...
TYTTEBÆR
Syltetøy eller rørt, her var det frosne bær så jeg synes det var best å koke de opp med sukkeret.
3 dl bær og 1/2 dl sukker kokes opp i en kjele og så har du en skål syltetøy.
KOKTE POTETER
Om du vil skrelle dem før eller etter koking er en smaksak, det anbefales å koke de først, men da må du ha litt tid til å skrelle poteter akurat når alt skal serveres, til slike anledninger foretrekker jeg derfor å skrelle de først. Når de er kokt, heller man av vannet, for at de skal se litt lekre ut (smake godt også) kan man ha litt smør, salt og persille i kjelen og la de hvile med det til servering.
Da er alle de mest tradisjonelle delene ferdig og Julemiddagen kan serveres:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)