18. des. 2012

Hvilken Pepperkakedeig er best ?

Nå har vi bakt Pepperkaker igjen,
 150 mellomstore pepperkaker og sirupsnipper.



Pepperkakedeig og sirupsnippdeig er veldig like,
vi bruker de samme krydderene i begge deigene,
 det er helt vanlig å bruke sirup i pepperkakedeig,
mulig at det opperinnelig var mer forskjell.

Ihvertfall så er det en glimrende måte og lage to slag kaker ut av en deig ;-)

Fra jeg var veldig liten har jeg brukt sirupsnippdeigen i den rutete kokeboken
(det var vel den eneste jeg hadde den gangen),
 nå i år har jo pepperkakene gått unna fortere enn jeg har klart å steke dem,
 derfor har vi nå prøvd 4 pepperkakedeiger.

Bl.a. har vi laget et pepperkaketre,
en pepperkakesparebøsse,
ett enkelt pepperkakehus
 og små hus til å pynte kopper og glass med på julebordet.


Hvilken deig er da best ?
 

Den siste fra 'den rutede kokeboken' er god nok men utrolig vanskelig å kjevle ut,
umulig å ha barn til å hverken kjevle ut eller stikke ut kaker,
 derfor lar jeg den ligge i boka,
hvis derimot noen ønsker å se den : legg igjen en kommentar.

Her er  den oppskriften jeg anbefaler hvis barna skal hjelpe til å kjevle og stikke ut kaker ,
den er litt hard å kjevle ut men den trenger ikke så mye mel og limer seg ikke fast til alt og alle.

Pepperkakedeig nr 1.

Pepperkakedeig 1 (klassisk):


150 gram smør
2 dl sukker
1 dl sirup
1 dl fløte
1 ss kanel
1 ts ingefær
1 ts nellik
2 ts pepper
8 dl hvetemel + til utbaking
1 ts bakepulver

Smør, sukker, sirup, fløte og krydder varmes opp i en kjele til smør og sukker er smeltet. Tilsett mel og bakepulver og sett kaldt, helst over natten.

Kjevle deigen tynt ut og sett i gang :-)


Når man baker ut pepperkaker er det lurt og kjevle ut deigen færrest mulig ganger,
for å få til det er det lurt og stikke ut figurene så nærme hverandre som mulig.

På stekeplaten må de ikke røre hverandre.

Sirupsnipper lages ved å skjære striper,
 og deretter striper på tvers til du får såkalte prismeformete kaker,
 en halv skåldet mandel på hver bit.
Stekes på 180 grader i ca 7-8 minutter.
Prøv deg frem: store variasjoner på ovner.
Husk at det med varmluft er varmere og går fortere,
men du kan steke to brett av gangen.

Tynne små kaker steker fortere en store og tykke etc.

Hva jeg synes om deigen: 

 Tåler  litt høyere temperatur på kjøkkenet en mine 18 grader...
Veldig hard å kjevle i begynnelsen, 
deretter enkel å kjevle tynn (når man bare får den flat)
 setter seg ikke fast, lite mel ved utbaking.

 Fasongen holder seg fint ved steking.
 Holder seg  sprø etter steking.



Pepperkakedeigen på 2. plass er med egg,
og litt mer kjeks...

Pepperkakedeig 2 (med egg):


250 gram smør
2,5 dl sukker
2 egg
1 dl sirup
9 dl mel
1 ss kanel
2 ts pepper
1 ts nellik
1 ts ingefær

Bedre på smak, 
myk å kjevle, 
men setter seg fast og gjør det vanskelig å stikke ut,
 anbefales IKKE til pepperkakebaking med barn,
anbefales til tolmodige voksne som vil ha litt mykere kaker...

link HER til oppskriftene i sin helhet...
 
Det har vært mye pepperkakebaking her i Maison Tranquille:





Klikk HER for å se mer.





Klikk HER for å komme til artikkelen.












Pepperkakehus som sparebøsse finner du HER











Trinn for trinn forklaring av dette pepperkakehuset og deigen finner du HER

 







hvis noen har en kanskje enda bedre pepperkakedeig oppskrift, så ikke nøl med å legge igjen en link i kommentarfeltet, ha en fin Pepperkakebakst :-)

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)