Meny, planlegging, handlelister og 'what to
do' lister,
alt må kunne gjøres ferdig på forhånd så alle kan være med
på festen.
...
da setter man seg ned og drømmer om mat og setter de aller beste
matopplevelsene ned på en meny, jeg synes det er viktig at rettene ikke
er for spesielle at også de mest kresne spiser godt!
...at maten er det
'beste som er' uten at man blir ruinert...
...at alt kan gjøres ferdig
på forhånd uten å miste smak og utseende...
...man kan kjøpe
ingredienser ferdig eller man kan lage det i forveien...
...at
ingrediensene kan byttes ut med noe annet når man står i butikken og
ikke får tak i det man skal ha : i stedet for å løpe by'n rundt...
...at
restene kan fort pakkes vekk og spises neste dag eller ut på natten,
uten å risikere matforgiftning...
Rettene må være forskjellige men
alikevel passe sammen...
Vin som passer til flere av rettene istedet for
å servere ny vin til hver rett
-da får man mindre inntrykk av hver
enkelt vin og i verste fall veldig vondt i hodet...
For
meg ligger arbeidet i planleggingen, godt gjennomtenkte lister for
innkjøp, å kunne bruke mest mulig av det jeg har og ikke masse sløsing
på nye 'kast og bruk' ting.
Timeplan/ 'what to do' for hver dag i planleggingsfasen, for selve dagen og tilberedning,
derav to timer rett før festen for å
slappe av og dusje pynte seg...
...det er jo viktig å se ut som vertinnen
og ikke kjøkkenhjelpen...
Jeg bestemmer meg for: Tema - god mat...,
Farger/dekorasjon - blått, sølv og hvitt..., invitasjoner/bordplassering
eller ikke...
Tidsaspekt - gjestene kommer kl. 21.00: aperitif.
22.00:
til bords servere salaten
22.20 servere hovedrett: gryten på bordet eller på
asjetter???
-hvis kjøkkenet er skjult for gjestene sett gryten på bordet
og server der, er kjøkkenet synlig kan du fint servere på asjettene uten
å miste kontakten med gjestene...som helt sikkert har lyst til å hjelpe
til i alle fall...
23.00 rydd av hovedretten og dekk på til osten:
bruk gjerne litt tid, siden man gjerne sitter til midnatt og koser seg og
det er ikke noe koselig med en stresset vertinne...glem klokken det er
bare en veiledning.
23.20 Kake og kaffe...
23.55 hvor er
champagneglassene...
Handleliste i bunnen av innlegget ;-)
Aldri
glemme at det som er glemt, er det bare du som visste at skulle vært
gjort... best å ikke si noe, heller ikke unnskylde seg for at noe er
skjevt, godt stekt etc 'think positive'....
Meny til Nyttårsaften 2012, 10 personer
Aperitif: toast med gravet laks, toast med foie gras, egg med kaviar,
bolle med nøtter, bolle med chips og olivener i en skål.
hvitvin: Chardonnay
Ekslusiv Salat med deilig dressing
Drikke:ingen forslag
Drikke:ingen forslag
...min Julesalat 2012
- grunnen til at jeg ikke forslår noen vin er at en salat med dressing / eddik tar livet av en hver vin.
Dessuten er beste måten å få vondt i hodet på å drikke mange forskjellige viner.
Det kompliserer også innkjøp og mengdeberegning å ha for mange varianter.
-det er min personlige mening, spør gjerne om råd på vinmonopolet.
Fiskeruller
Drikke: eikefatlagret Chardonnay eller Sauvignon
-gjerne samme vin som til aperitifen...
http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2012/11/fiskerett-syreblader-fisk-tiliapi.html
- grunnen til at jeg ikke forslår noen vin er at en salat med dressing / eddik tar livet av en hver vin.
Dessuten er beste måten å få vondt i hodet på å drikke mange forskjellige viner.
Det kompliserer også innkjøp og mengdeberegning å ha for mange varianter.
-det er min personlige mening, spør gjerne om råd på vinmonopolet.
Fiskeruller
Drikke: eikefatlagret Chardonnay eller Sauvignon
-gjerne samme vin som til aperitifen...
http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2012/11/fiskerett-syreblader-fisk-tiliapi.html
Jegerens Haregryte med grønne bønnepakker.
Drikke: Merlot/cabarnet lagret på eik
Ostefat
ideer til osteanretninger
Dessertkake med chilitrøffelr
servert med Husets kaffe.
mine Nyttårs Hytte Kaker
mine Sjokoladetrøffler
Husets kaffe:
Kok god kaffe helst i presskanne, baileys,
pisket krem (gjør livet enkelt og kjøp en ferdig) og chili & sjokolade pulver...
Ha først i baileys 1/4 deretter kaffe 2/4, krem og strø over med chili/sjokolade pulveret...
Husets kaffe:
Kok god kaffe helst i presskanne, baileys,
pisket krem (gjør livet enkelt og kjøp en ferdig) og chili & sjokolade pulver...
Ha først i baileys 1/4 deretter kaffe 2/4, krem og strø over med chili/sjokolade pulveret...
Drikke kl 24.00: Blanquette / Champagne
...ikke glem rundstykker til hele måltidet...
mine hjemmelagde Franske baguetter
-ikke nøl med å bytte ut en, flere eller alle rettene, dette innlegget er ment som en hjelp til å planlegge en stor middag, har du spørsmål er det bare koselig, legg igjen en kommentar og jeg svarer fortløpende.
-eventuelt på facebook-siden min
-forslag til andre retter:
-ikke nøl med å bytte ut en, flere eller alle rettene, dette innlegget er ment som en hjelp til å planlegge en stor middag, har du spørsmål er det bare koselig, legg igjen en kommentar og jeg svarer fortløpende.
-eventuelt på facebook-siden min
-forslag til andre retter:
- Falsk Lutefisk med Ekte erter, bacon og sennepsaus...
- Riskrem med Bringbær i Krumkakeskjell
- Ribbe, Julepølser, Medisterkaker, Surkål, Tyttebær...
- Saltet Viltstek med kålrabbistappe og rosenkål.
- Rask versjon av Andebryst i Appelsinsaus med julet...
- Kanin i sennepsaus
- Rask og Enkel Fiskesuppe
- Kvikk Torsk på Indisk vis med kokosmelk
- Enkel Oreo Iskake eller rett og slett Oreo Is
- Daube : Fransk gryterett fra Syd Frankrike
- Innbakt Laks med Grønnsaksmos, raskt og enkelt
- Helstekt, langstekt og Karamelisert hel And
Mengdeberegning er en kunst !
Jeg har en tendens til å beregne litt mye, men man føler seg bedre når det er for mye enn når det er for lite, det som er viktig å huske på er at jo flere retter man serverer jo mindre trenger man av hver.
F. eks. hvis man har både en kjøttrett og en fiskerett orker ikke hver person 200 gram fisk og deretter 200 gram kjøtt. Hvis hver person spiser 10 kanapeer så er man jo nesten mett, deretter en stor porsjon salat og hovedrettene vil seile sin egen sjø.
Til 10 personer passer det med 20 foie gras toast, 20 toast med laks og 20 egg med kaviar...
Jeg har valgt en gryte og den er enkel og varme opp dagen etter eller fryse ned som rester...
Jeg har en tendens til å beregne litt mye, men man føler seg bedre når det er for mye enn når det er for lite, det som er viktig å huske på er at jo flere retter man serverer jo mindre trenger man av hver.
F. eks. hvis man har både en kjøttrett og en fiskerett orker ikke hver person 200 gram fisk og deretter 200 gram kjøtt. Hvis hver person spiser 10 kanapeer så er man jo nesten mett, deretter en stor porsjon salat og hovedrettene vil seile sin egen sjø.
Til 10 personer passer det med 20 foie gras toast, 20 toast med laks og 20 egg med kaviar...
Jeg har valgt en gryte og den er enkel og varme opp dagen etter eller fryse ned som rester...
Farger og dekorasjon... Blått, sølv og hvitt... mest mulig gjenbruk og minst mulig innkjøp...
Julekuler
og guirlander i riktige farger fra tidligere års dekorasjoner (ellers
så setter vi oss ned med barna i romjulsfreden og dekorerer noen egg: http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2012/12/gratis-julepynt-julekuler-hjemmelaget.html
, pynte bånd til sløyfer, gå en tur i skog og mark med barna og ta med
hjem noen grener gran eller annen naken kvist som så sprayes med
snøspray (hvis man har, men hvit maling gjør også susen, pene er de helt
naturelle også :-) , kongler/stener som sprayes i sølv etc. Ingen grunn
til å kjøpe i dyre dommer... men litt levende lys gjør seg godt, gjerne
telys som settes i små glass for å redusere brannfaren eller store
kubbelys... en eller to fakler til å ønske velkommen med... invitasjoner
i riktige farger,
bordkort i samme stil, pynt på servietten -på glassene...
bordkort i samme stil, pynt på servietten -på glassene...
Før vi kommer til timeplanlister og handlelister, vil jeg minne om at det er mange andre alternativer menyer og de enkelte rettene, her kommer noen og du finner mange på høyresiden av bloggen og det kommer mange i de nærmeste dagene.
'What to do and when to do it'
'What to do and when to do it'
4-3 dager før...
(27.-28.): grave laks, salte foie gras, lage sjokoladetrøfler: eller sett det på
handlelisten!
Ta turen ut i skogen og dekorere ferdig spisestuen, man kan t.o.m. dekke bordet og chips/oliven pakker -uten å åpne dem- kan settes i skålene sine klare til å åpnes opp da tar det 2 sek når gjestene kommer og du egentlig hadde glemt det (hvis bordet ikke skal brukes før da) men husk da og legge tallerkener og glass på hodet for ikke å få eventuelt støv i, har man katt eller hund bør man kanskje ta det kvelden før ;-)
inkl. i borddekningen er bord/plass/glass til aperitif'n, osteasjetter og kniver, dessertasjetter og champagneglass... -jeg setter det på en buffet i nærheten av bordet i riktig rekkefølge: ikke noe leting etter riktig asjett eller en ekstra kniv-alt står klart ;-)
Lage ferdig handleliste.
Rydd kjøleskapet, husk og spise opp alle rester så det er masse plass til overs og så tar middagene mindre tid og den store Dagen har man virkelig lyst på noe godt ;-)
Rydd kjøkkenet og vask der hvor eventuelt er nødvendig, ikke ta det for alvorlig men husk 'det lille rommet' -kanskje litt pynt der også ;-)
Lag rundstykker og frys de ned med en gang de er avkjølt, eller sett de på handlelisten.
(27.-28.): grave laks, salte foie gras, lage sjokoladetrøfler: eller sett det på
handlelisten!
Ta turen ut i skogen og dekorere ferdig spisestuen, man kan t.o.m. dekke bordet og chips/oliven pakker -uten å åpne dem- kan settes i skålene sine klare til å åpnes opp da tar det 2 sek når gjestene kommer og du egentlig hadde glemt det (hvis bordet ikke skal brukes før da) men husk da og legge tallerkener og glass på hodet for ikke å få eventuelt støv i, har man katt eller hund bør man kanskje ta det kvelden før ;-)
inkl. i borddekningen er bord/plass/glass til aperitif'n, osteasjetter og kniver, dessertasjetter og champagneglass... -jeg setter det på en buffet i nærheten av bordet i riktig rekkefølge: ikke noe leting etter riktig asjett eller en ekstra kniv-alt står klart ;-)
Lage ferdig handleliste.
Rydd kjøleskapet, husk og spise opp alle rester så det er masse plass til overs og så tar middagene mindre tid og den store Dagen har man virkelig lyst på noe godt ;-)
Rydd kjøkkenet og vask der hvor eventuelt er nødvendig, ikke ta det for alvorlig men husk 'det lille rommet' -kanskje litt pynt der også ;-)
Lag rundstykker og frys de ned med en gang de er avkjølt, eller sett de på handlelisten.
2 dager før (29.):...
Handledag og tid for og lage 'what to do' lister, nyte romjulen... litt ekstra pynt...
Handledag og tid for og lage 'what to do' lister, nyte romjulen... litt ekstra pynt...
1 dag før (30.)...
Lage de to delene til kaken, skjære opp og grille toasts: i ovnen, lage dressingen,
sette sammen og pynte kaken.
Sett hvitvinen og blanquetten (champagnen) i kjøleskapet, pass på at rødvinen står i et temperert rom
-den blir fort for varm,
-den blir fort for varm,
Formiddagen (31.)...
Ta opp rundstykkene fra fryseren, lage ferdig aperitif'n: toast med laks og foie gras, koke egg og pynte de med kaviar, legg de pent på fat, legg plast over (husk og sette små drammeglass e.l. på hodet under plasten så den ikke rører pynten -stables i kjøleskapet...
Lag osteasjettene eller ett stort ostefat hvis du ønsker å redusere timene på kjøkkenet,
og ikke sløse med osten ;-)
Forberede
hovedretten: steke harefiletene/ steke soppen og bacon..., kok opp
grønne bønner, rull disse inn i bacon (minst ti ruller) ha over noen
biter med smør og presset hvitløk, dekk med plast og sett kjølig. Skjær
opp ingrediensene til hovedretten og sett kaldt, ha tyttebær og klippet
persille i en bolle, ha over plast og sett ved siden av kokeplassen
(fort å glemme dem i siste liten)...
4-2 timer før gjestene kommer (dvs to timer sent på ettermiddagen):
Salaten: skjær opp alle ingridiensene til salaten og bland (med salatbestikket som du lar stå i bollen så er det litt mindre å tenke på ved servering) i serveringsbollen med dressingen: unntatt den grønne salaten, dekk med plast; salaten vaskes i kaldt vann og ristes godt helst i salatslynge/eller legg den i et -rent- kjøkkenhåndkle og sving den rundt til stor glede for tilskuerne ;-) rives opp og legg i plastpose oppi salatbollen. Når salaten skal serveres er det bare å tømme salaten over de andre ingrediensene og blande alt sammen da er det ferdig på ett blunk og salaten er sprø og god og de andre ingridiensene godt marinert i dressingen, hvis dere ikke er antisalt-i-maten må du gjerne strø litt salt over salatbladene før det blandes...
Åpne vinflasker (også de hvite for å spare tid) har du en 'dekanter' så helles rødvinen i den...
...og sett den klar på bordet...
...og sett den klar på bordet...
Hovedretten: Ha alt i en stor nok gryte: jerngryte/teflonbelagt gryte/emalje... kok opp og la koke svakt til to timer før gjestene kommer (slå av platen),
sett en skål med tyttebær/persille og en pakke fløte og noen skiver
geitost klar ved siden av ... nå er det på tide at du tar dine to
velfortjente pudretimer...la gryta stå på ovnen.. og sett de grønne
bønnepakkene inn i stekeovnen før du går...
Gjør klart til å lage kaffe så du bare har å slå på vannkokeren/kaffetrakteren, kaffekopper på ett brett med sukkerbiter, teskjeer, baileys og chilikrydder...
-nå har du noen timer til å hvile, dusje, sminke og pynte deg...
Gjør klart til å lage kaffe så du bare har å slå på vannkokeren/kaffetrakteren, kaffekopper på ett brett med sukkerbiter, teskjeer, baileys og chilikrydder...
-nå har du noen timer til å hvile, dusje, sminke og pynte deg...
10.
minutter før gjestene kommer...
Tenn alle lysene, sett frem apéritif'n... sett på haregryten på lav varme-den passer seg selv... ta osten ut av kjøleskapet... sett rundstykkene på bordet...
Tenn alle lysene, sett frem apéritif'n... sett på haregryten på lav varme-den passer seg selv... ta osten ut av kjøleskapet... sett rundstykkene på bordet...
Ønsk gjestene velkommen med ett avslappet smil! kos dere med apéritiffen...
Rett
før dere setter dere til bords(22.00): sett på ovnen med bønnepakkene:
200 grader, ha fløte og geitost i haregryten, ta frem salaten og bland
godt, så er det ditt valg om du vil posjonere ut og så ønske velkommen
til bords eller ønske velkommen til bords og sende salaten rundt... tid
for hovedrett ta ut bønnepakkene, ta av gryten og ha i
tyttebær/geitost/persille og rør godt: server...
...rett på oppvarmede tallerkener (de du satte oppå ovnen eller i micron på 5 min når du hentet salaten ;-) )
...rett på oppvarmede tallerkener (de du satte oppå ovnen eller i micron på 5 min når du hentet salaten ;-) )
Spis
å kos dere, når man har spist opp og ingen orker mer , rydder man
bordet på militærmåten, ved at man begynner i motsatt ende av vertinnen
(verten ?) på hver side av bordet og sender tallerkene nedover så de
havner i to pyntelige tårn på enden av bordet...
- når noen veldig snilt spør om de kan ta det til kjøkkenet: si JA !
- når noen veldig snilt spør om de kan ta det til kjøkkenet: si JA !
-da
har du hendene frie til å sette på ostekuvertene som står ferdig m/u
ost + evt. ostetallerken , flere rundstykker, mer vin... you name it...
husk å slå på vannet til kaffen...
Deretter
går du rolig og gjør klar kaffen -ikke glem kremspruteflasken i
kjøleskapet (alt står jo klart på brettet ;-) ) tar frem den/de
imponerende kakene...
Kos
dere!!! og ved midnatt sprettes Blanquetten (eller champagnen)
...den jeg har valgt er søt.. men det er jo en smakssak og så kan festen fortsette ut i de små timer...
...blir man sulten så har man på fransk en løksuppe stående klar,
ellers er det sikkert masse rester og kanskje noen julekaker ....
Ha en riktig fin Nyttårsfest og Godt Nytt År !!!
...den jeg har valgt er søt.. men det er jo en smakssak og så kan festen fortsette ut i de små timer...
...blir man sulten så har man på fransk en løksuppe stående klar,
ellers er det sikkert masse rester og kanskje noen julekaker ....
Ha en riktig fin Nyttårsfest og Godt Nytt År !!!
Under
er fullstendig handleliste (men det er jo lurt å sjekke den da) og her
er de ingrediensene jeg regner som baisutvalg og de er derfor ikke tatt
med; sjekk at du har dem og ikke er i ferd med å gå tomt: mel (minst 2
kg), sukker, sukkerbiter, salt, pepper, malt nellik, honning, epleeddik,
valnøtteddik, sennep, hvitløk, bakepulver, sjokoladepulver til baking...
HANDLELISTE
med alternativer i rødt og evt snarveier:
med alternativer i rødt og evt snarveier:
2-3 pk solbærgele, 1 plate kokesjokolade, 1 plate hvit sjokolade,
4 pk fingersjokolade, 2 kg forskj nøtter, 2 forskj pk chips, 2 forskj oliven, valnøttolje,
4 pk fingersjokolade, 2 kg forskj nøtter, 2 forskj pk chips, 2 forskj oliven, valnøttolje,
gravet laks eller ørret (røkelaks), 10 små hvite fiskefileter, foie gras på boks eller fersk (paté/leverpostei), 20 skiver bacon, 250 g gesier/andekrås (spekeskinke/fenalår/baconbiter), 2 kg Hare (kanin, and, fasan, storvilt, lam, storfe)
5 dl fløte, 22 egg, 500 g smør (eller god olje og margarin til evnt muffins/formkake), sprutekremflaske, vaniljesaus, 3 forskj. oster: blå-brie-geit/sau (fritt valg),3 appelsiner, 10 spinatbladet, 2 salathoder, 500g cericetomater/6 tomater, 1 granateple, andepaté (leverpostei, spekemat, reker, mozarella) 6 løk, persille, dill, 1 kg aspargesbønner (asparges/broccoli), 500 g sopp, 500 g gulrot, 2 dl tyttebær,
500 g frosne/ferske skogsbær (bringbær), 8 (eller 4 store) halvstekte baguetter til aperitif og (25-30)rundstykker til middagen... bedre og ha litt mye enn for lite...
500 g frosne/ferske skogsbær (bringbær), 8 (eller 4 store) halvstekte baguetter til aperitif og (25-30)rundstykker til middagen... bedre og ha litt mye enn for lite...
Øl, vann/farris/alkoholfritt drikke...
VINMONOPOLET:
5 fl. Chardonnay (lagret på eikefat hvis mulig)
5 fl. Rødvin: Merlot (minst 50%'9 /cabernet savignon/cabernet franc lagret på eikefat ;-)
2 fl Blanquette (champagne) søt eller halvtørr
1 fl Baileys
Timeplanlegging og handlelister er for å gi ideer, det er jo mange andre muligheter til både aperitif og de enkelte rettene som eventuelt vil forandre mye, det er derfor lurt å lage disse på nytt, det gjør også at du husker de bedre og ikke er helt avhengig av å lese på listene hvert tiende minutt,
Jeg har tatt med i planleggingen å lage mange ting selv, men du er ingen dårlig vertinne selvom du kjøper mest mulig ferdig, det er en festdag og ikke en kokkekunkuranse ;-)
Lykke Til
og
Godt Nytt År !
Timeplanlegging og handlelister er for å gi ideer, det er jo mange andre muligheter til både aperitif og de enkelte rettene som eventuelt vil forandre mye, det er derfor lurt å lage disse på nytt, det gjør også at du husker de bedre og ikke er helt avhengig av å lese på listene hvert tiende minutt,
Jeg har tatt med i planleggingen å lage mange ting selv, men du er ingen dårlig vertinne selvom du kjøper mest mulig ferdig, det er en festdag og ikke en kokkekunkuranse ;-)
Lykke Til
og
Godt Nytt År !
En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert av alle nye følgere, G+ og liker ;-)
Utrolig flott, morsomt og detaljert innlegg! Det selskapet skulle jeg gjerne vært i! :)
SvarSlettTakker og bukker :-)
SvarSlettAlt ligger i god planlegging og ikke minst i det å ta 'glemselene' på strak arm og ikke fortelle alle om det ;-)
Jeg er vel en av de få som liker planlegginga og matlaginga bedre enn selve festinga...