13. des. 2012

Lettlaget Pepperkakehus for Barna


Her går det unna i Pepperkakeboksen, 
for å være helt erlig så rekker jeg ikke putte kakene i boksen før de er borte...

Det er spesielt en pepperkakegutt som heter Philip som får få skylda, men det er jo bare så koselig når noen liker det man lager, og til jul er det så mye godt å spise at om det mangler noe, nei det merker vi ikke...

Vi skal også lage pepperkakehus,
siden Juletreet vårt ikke ble godtatt i pepperkakehus konkuransen, lurte jo litt på det...


Jeg benytter derfor sjangsen til å teste pepperkakeoppskrifter ;-)

3. Pepperkakedeig oppskrift har jeg hentet fra Schønberg Erkens sin tjukke kokebok fra 50 tallet.
Jeg har bare lagt til 1 kg Pepper ;-)

Pepperkaker


 
400 gram sukker
3/4 dl sirup
1 1/2 dl vann
1 ts ingefær
1 ts kanel
1 ts nellik
+ 1 ts pepper
1 ss konjakk (eller eddik)
250 gram smør
1 kg hvetemel
10 gram natron


Kok opp sirup og sukker i vannet.
Ha i smøret og la det smelte.



løs opp natron i konjakken.
Ha krydder i den varme blandingen, deretter konjakk og natron.
Tilslutt rører du inn melet, rør godt.


 Når blandingen slipper kjelen har du hatt i nok mel ;-)


Når blandingen er passe avkjølt kan den helles i en boks dekt med plastfolie (gjør det mye letter å ta den igjen).

Settes kaldt (i kjøleskap) over natten.




Så er det bare å kjevle ut med litt mel til tynne leiver og stikke ut pepperkaker.

Disse stekes på 180 grader i ca 7-8 minutter. Prøv deg frem store variasjoner. Husk at det med varmluft er varmere og går fortere. Tynne små kaker steker fortere en store og tykke etc.

Og hva synes jeg om pepperkakedeigen ?
- lett å lage :-)
-smaker godt :-)
-hever litt for mye under steking, og kakene blir derfor ikke så jevne og pene :-(

Her er det da flere prosjekter som står på tur.

Pepperkaker - Pepperkakehus -  små pepperkakehus til gløgg - Spiselig Pepperkakegave.


Her kommer Pepperkakehuset vårt.


Først må man tegne en mal.


Deretter skjære ut delene i pepperkakedeig, husk å lage to av hver del.
Skjær ut vinduer og dør, før du stekker. Jeg brukte en firkantutstikker og det var veldig lurt, husk at vinduer kan lages i alle mulige former, hvorfor ikke ett hjerte eller en stjerne...


 Deretter stekes delene på 180 grader varmluft i ca 8 minutter,
 jeg liker dem litt godt stekt når det skal bygges hus.

La alle delene bli kalde på stekebrettet.


Når de er helt kalde kan du lage melisglasur av en eggehvitte, melis og litt sitronsaft.
Pisk eggehvitten godt før du har i melis og bruk så mye melis som du trenger for å få en litt tykk glasur som ikke renner , men som 'glir' lett..
Ha melisglasuren i en plastpose og klipp ett lite hull i det en hjørnet.

 Pynt veggene, sett inn vinduer hvis du ønsker det og sett sammen pipa.
Hvis du vil ha enkle vinduer så er gelatinplater veldig stilig.




Når glasuren er helt tørr kan du begynne og sette sammen huset.
Først de 4 veggene, ved å ha en stripe ytterst på hver side av langveggene.
Sett dette sammen...


Ha på glasur/lim på takgavlene og legg på taket, mulig du trenger å støtte opp...
Til slutt har du glasur på toppen av taket, for så å la huset tørke i flere timer, gjerne natten over...


Tid for å pynte taket, her er det rom for mye fantasi, du kan dele glasuren i forskjellige boller, ha i forskjellige farger og pynte med alt mulig søte saker du har tilgjengelig. Husk og sette på pipa ;-)


På taket strødde vi sukker som når du er nærme ser ut som snøkrystaller, anbefales !!
Vi valgte en enkel hvit pynt, siden hvit er så moderne som julefarge i år,
og ved siden av juletreet vårt som har alle farger ble det veldig flott.
Litt bommull i pipa blir fin røyk.





 Det største problemet er å ta flotte bilder ;-)
med lys, uten lys, nei lett er det ikke...





















Med rød bakgrunn, da blir det iallefall julestemning :-)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)