19. apr. 2013

Kjøttkaker med saus og tilbehør

Hjemmelagde kjøttkaker er typisk Norsk mat en standard oppskrift som ikke varierer mye, 
det er forøvrig fullt mulig å krydre på mange forskjelige måter. 
Uansett fremgangsmåte tar det lenger tid å lage enn mange andre retter. 
Med tradisjonelt tilbehør er det utrolig hvor mange forskjellige operasjoner det er, og de tar tid.



Kjøttkaker er derfor lurt og lage mange av om gangen (med saus), for å fryse ned eller hermetisere.
Deretter kan de serveres med mye annet enn den tradisjonelle kålstuingen og kokte poteter ;-)

Når man skal lage mange kjøttkaker er det lurt å steke de på stekebrett i ovnen,
 mye enklere og mindre fett(sprut) en om du steker dem i stekepanna.

Kjøttkaker skal i allefall bare brunes og deretter kokes ferdig i sausen.

Når man lager kjøttboller ( i motsetning til karbonader) sper man kjøttdeigen,
dette for å få saftige boller og sannsynligvis for å få mer ut av kjøttdeigen ;-)

Kjøttdeigen kan spes på forskjellige måter, her er en standaroppskrift:

Kjøttboller


800 g - 1 kg kjøttdeig
2 egg
4 ss potetmel/hvetemel
1-2 dl melk/vann
1/2 - 1 ts salt
1/2 ts pepper

Begynn med å blande inn salt i kjøttdeigen.
Bland deretter inn egg, pepper, mel og til slutt så mye væske som den trenger,
 for å bli lett å forme til boller men ikke så mye at den blir for løs.




La den stå helst en time for at melet trekker til seg væske,
og tilsett eventuelt litt mer veske når du skal steke bollene.

Det var standardoppskriften, som sagt er det mange variasjoner,
bl.a. å bruke brød/brødsmuler istedet for melet.
Videre kan krydder tilsettes og varieres i det uendelige, urter, karry, chili, indisk....

Når du skal steke bollene kan dette gjøres i stekepanna (anbefales for små mengder),
 eller på stekeplate i stekeovnen (anbefales for store mengder).

Stekes i olje eller smør.

I begge tilfeller formes bollene med en spiseskje, vann og håndflaten.




Dypp skjeen i vannet og fukt håndflaten, ta en skje kjøttfarse og form til en bolle i håndflata med hjelp av skjeen. Legg de ferdige bollene i den varme stekepanna eller på ett stekebrett.


Stek bollene på alle sider i stekepanna eller i forvarmet ovn på 200 grader i ca 10 minutter.



Brun Saus


3 ss smør
3 ss mel
5-8 dl kraft


Brun saus lages ved å smelte smøret og la det frese på middels varme til det er brunt (ikke brent) ha i melet og la frese videre til blandingen er gyllenbrun, men fortsatt ikke brent.


Spe med den kokende kraften, litt og litt mens du rører. 
Ha i buljong, hjemmelaget hvis du har, se HER hvordan du lager det.

Til slutt smaker du til med salt og pepper.
Du kan ha i litt geitost og fløte som smakstilsetning.
 Ha i kjøttkakene og la de småkoke/trekke i 10-15 minutter.
Hvis du skal hermitsere dem, kan du ha de rett på glass med sausen og hermetisere.
 


Tyttebær


2 dl tyttebær kokes opp med 2 ss sukker.


Rotmos


Valgte rotgrønnsaker og evnt. poteter vaskes, renses og skjæres i terninger.




Kokes mørt i vann med litt salt. (ikke mer vann enn at det akkurat dekker).
Kokevannet kan brukes i sausen.

Mos grønnsakene og tilsett smør, fløte, eventuelt en eggeplomme.


Smak til med salt og pepper, ha i hakket persille eller andre urter.



 Erter


Kokte erter smaker godt til og er enkle og tilberede, kokes ca 10 minutter hvis de er frossne, er de hermetisert holder det med oppvarmin. Ha i ett smørøye og hvitløk + salt og fres de litt før servering.


Kjøttkakene er her servert med rotmos (istedet for bare poteter) og erter istedet for kålstuing,
har forøvrig aldri forstått hvorfor vi vil ha to sauser til det samme måltidet, 
hvis man ønsker kan selvfølgelig ertene lages til stuing med saus eller moses og erstatte rotmosen ;-)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)