28. apr. 2013

'Fransk' Ukesmeny

Meny for en uke med tanke på at man bør få i seg 5 om dagen,
grønnsaker i forskjellige farger, frukt,  fisk, kjøtt, tørkede linser/bønner osv.
Jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av,
men gjerne raske retter eller retter som krever lite forberedelser og passer seg selv i ovnen eller i gryta.
Det er ikke lett å få i seg nok grønnsaker og frukt i løpet av en dag,
 derfor er de fleste forslag til middag uten poteter/pasta/ris og erstattet med grønnsaker,
 husk forskjellige farger på dem ;-) .

Hos oss består alle middager (og lunsj) av ca 100 gram salat til hver, 
hovedrett og ost/youghurt, for ikke å glemme baguette, 
det hjelper oss med å skrape tom tallerkenen ;-)

 For at alt skal gli enkelt i en travel hvedag og ikke slite ut kjøkkensjefen,
 i den grad at det er lettere å velge ferdigmat ;-) , 
har barna sine faste dager å dekke bordet,
 etter middagen rydder alle bort sine egne tallerkener 
(rett i oppvaskmaskinen og ikke i kummen).

Når det hender at vi ikke har oppvaskmaskin,
 er kummen fylt med oppvasvann og alle vasker sitt eget. 

Det er det lille ekstra som gjør middagen til en glede og ikke ett ork. 

Mamma (eller pappa) er ikke hushjelp ;-)

Meny laget og publisert på matbloggsentralen :-)

Mandag


Fiskelasagne, garantert fri for hest ;-)


Tirsdag





Onsdag









Torsdag

Ovnsstekte rotgrønnsaker serveres ved siden av, for å utnytte at stekeovnen allerede er i bruk.





Fredag


Pizza m/ fisk og skalldyr
grønt knask som gulrot/paprika/agurk...



Lørdag 


er det helg og tid for gryter og langkokte middager,
det er lurt og lage en stor porsjon og fryse ned i porsjoner til travlere dager.

Gryte med svinekjøtt, andeconfit og hvite bønner.







Søndag,


 tid for familien i mange familier,
her er en alltid populær rett som krever litt tid men ikke for mye,
kan også lages med andebryst hvis man ikke er så mange til bords,
eller det blir gode rester til senere i uken ;-)









Det blir litt baking i løpet av uken og da selvfølgelig vanlig brød, men jeg ønsker her å dele denne oppskriften/fremgangsmåten for å bake en ekte fransk Baguette som gjerne følger alle varme måltid og ikke er så lett å få kjøpt i Norge. Fransk Baguette







Ukens Kake er med sitroner en frisk, sursøt herlig kake, hvis du ikke liker syrlig smak, bruk appelsiner: Sitronkake med Marengs






Hvis man skal få i seg 5 om dagen er det ikke bare til middag man må ha grønt, etter min erfaring må jeg prøve å få i meg 1 (frukt) til frokost, 2 til lunsj og 2 til middag og gjerne frukt som mellommåltid hvis man blir sulten i løpet av dagen/kvelden, det er jo enda bedre hvis det blir 6-7-8 deler grønnt ;-)
HER er mine forslag til Lunsj med tanke på Grønnsaker og fruk.


Ønsker alle en flott uke med masse grønt og frukt :-)







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)