5. des. 2012

Hjemmelaget Hermetisert Paté av svinekjøtt og svor

5 Desember i dag allerede, etter å ha tatt det rolig ett par dager for bl.a. å få ferdig Juletreet vårt i pepperkaker (hvis du ikke har sett det enda så finner du det her), litt julevask osv. Ja, da er det på tide å tenke litt julegaver, heldigvis er det en kort liste jeg har og med familien i Norge så kan jeg jo ikke sende alt mulig, så det meste må spises eller oppleves her i julen. Ideer og oppskrifter har jeg riktignok mye av og de går som julegodt, kaker og pålegg i hele desember. Her kommer en god oppskrift på en litt annerledes paté.

Når jeg først var i gang med å lage medisterfarse, julepølser og spekepølser, ble det både litt svor og kjøttdeig til overs, det ble til paté. Hermetisert er det en flott hjemmelaget spiselig julegave.


Terrine de Couenne

500 gram svor (av svin)
500 gram kjøtt (av svin)

2 dl hvitvin (eller rosé)
kraft
laurbærblad
timian

1 ss salt
1 1/2 ts pepper
1 ts allehånde
 ett drammeglass cognac/aquevitt/solbærlikør...

Trinn 1:
Kok opp svor i vin+kraft (evnt. vann og buljongterning, jeg brukte hjemmelagde 'demi')+urter og la trekke i 3 timer


Trinn 2:
Kvern flesk og kjøtt (bruk eventuelt en kjøkkenmaskin med kniv, men det skal være grovhakket).


Trinn 3:
Bland svor, kjøtt, krydder og 'sprit' til alt er godt fordelt.
Ha i litt kraft hvis blandingen virker tørr, det blir fin gele i glasset.


Trinn 4:
Fordel blandingen i glass (f.eks. syltetøyglass på ca 350 gram).


Bruk en skje/gaffel og dytt/stikk ned i glassene for å være sikker på at luftlommer blir borte.
La det være igjen minst 2 cm til toppen av glasset.


Tørk deretter av kantene og sett på lokket.



Trinn 5:
Sett glassene i en stor kjele, legg eventuelt ett kjøkkenhåndkle mellom glassene hvis de har for stor plass, tomme glass hvis du har for lite glass...


Fyll på med kaldt vann til 3 cm over glassene. kok opp og la koke i 2 timer.


 La glassene stå kjølig i minst to uker for at smakene skal 'sette' seg,

Kjempegodt på brødskiva, eller hvorfor ikke på små toast til juleaperitifen ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)